Näin valitset viinit syksyn sieniruokasuosikeille
Paras sieniviini päästää sienten hienon maun pääosaan
Erilaisia sienilajeja on rutkasti, ja niistä voi valmistaa hyvin erityyppisiä ruokia. Mutta millainen viini sienille sopii? Hartwallin Category Manager Heta Korpinen kertoo parhaat viinit sieniherkkujen seuraksi.
Tässä vaiheessa vuotta moni suomalainen tuntee sienimetsän viekoittelevan kutsun, mikä ei ole ihme, sillä onnistuneen sieniretken saaliina voi olla säkillinen ilmaista syötävää.
Sienet taipuvat hyvin monenlaisiin ruokiin, ja täydellisen sieniviinin valitseminen käy kätevästi, kun pitää mielessä muutaman yksinkertaisen neuvon, vinkkaa Hartwallin Category Manager Heta Korpinen.
”Sienillä on hieno maku, joka kannattaa päästää pääosaan. Viinin pitää tukea sienien ominaismakua, joten todella aromaattiset ja täyteläiset viinit kannattaa rajata pois, sillä ne peittävät sienien omaa makua. Hienoa raaka-ainetta pitää kunnioittaa.”
Valitse sieniviini saaliin perusteella
Usein pinot noir on mainio punaviini sieniruokien seuraksi, sanoo Korpinen. Samoin ranskalaiset crémantit ja muut perinteisellä menetelmällä – siis samppanjatyylillä – tehdyt kuohuviinit sopivat hyvin sienille.
”Pinot noir on tekemässä comebackia, mikä näkyy jo Ruotsissa. Aivan mahtava yhdistelmä on myös paahteinen Alsacen crémant ja kantarellileipä.”
Punaviinin ystävien kannattaa puolestaan tutustua Italian Piemonten Nebbiolo-rypäleestä valmistettuihin viineihin, kuten Barbarescoon, sillä niiden vadelmaan ja yrtteihin taittava aromimaailma on omiaan esimerkiksi umamista makua uhkuvalle tattirisotolle.
”Piemonten alueen tryffeliperinne on vahva, ja siellä syödään myös paljon tatteja, jotka ovat kiitollisia sieniä viinin kannalta, sillä niiden ’lihaisuudelle’ pärjäävät monenlaiset viinit.”
Monissa sienissä on maamaista makua, joten esimerkiksi gewürztramnierit, moscatot ja proseccot voivat olla haastavia sieniviinejä parfyymisen makean aromimaailmansa vuoksi.
”Esimerkiksi suppilovahveroissa on maamaista makua, jota pitäisi kompensoida hedelmäisemmällä viinillä, kuten rieslingillä tai pinot noirilla. Hyviä valkoviinejä sieniruoille tehdään myös Pinot Gris -rypäleestä, jota viljellään Saksassa nimellä Grauburgunder.”
Pienempää alkoholipitoisuutta kaipaaville Heta Korpinen suosittelee markettivalikoimasta löytyvää Hans Baer Rieslingiä, jonka alkoholipitoisuus on kahdeksan prosenttia.
”Lisäksi meillä on kaksi tosi hyvää alkoholitonta rieslingiä Corvers-Kauter R3 Rhein Riesling Remastered Zero ja Blitz Riesling Alcohol Free. Myös alkoholiton Mionetto-kuohuviini on tosi laadukas ja toimii sieniruokien kanssa hienosti.”
Parhaat sieniviinit sesongin suosikkiherkuille
Sienet taipuvat hyvin monenlaisiin ruokiin, kuten kastikkeisiin, keittoihin, risottoihin, piirakoihin ja pastoihin. Usein mukaan lorautetaan tilkka kermaa, joten sieniviineissä on hyvä olla hieman happoa ja hedelmäisyyttä, jotka leikkaavat rasvaisuutta ja keventävät kokonaisuutta.
Esimerkiksi klassinen kermainen kantarellikastike kaipaa seurakseen juuri hapokkaan hedelmäistä valkoviiniä, jossa saa olla jopa hitunen tammeakin.
”Kantarellikastikkeelle sopii erittäin hyvin saksalainen pinot blanc -valkoviini, jossa on pientä mausteisuutta ja runsaasti hedelmää ja happoa, jotka raikastavat kastikkeen kermaisuutta. Esimerkiksi U/B Organic Pinot Blanc 2024 on loistava ja erittäin kukkaroystävällinen valinta.”
Toinen mainio valkoviini nimenomaan kantarelleille on 50° Riesling Trocken 2022. Kahden litran hanapakkauksesta riittää isommallekin sienestysporukalle, minkä lisäksi se on kätevä kuljettaa metsään tai mökille.
”Hedelmäisen yrttisessä rieslingissä on seitsemän grammaa sokeria ja happoa, joten se on tasapainoinen ruokaviini erityisesti kantarelleille.”
Tattirisotto puolestaan tykkää italialaisista viineistä, syödäänhän vaikkapa Piemontessa paljon sekä tatteja että riisiä. Täsmäpunaviini tattirisotolle on Roberto Sarotto Langhe Nebbiolo Nativo 2022, Korpinen kehaisee.
”Nebbiolo on yhdistelmä hedelmäisiä ja maamaisia aromeita, jotka sopivat hyvin tattien kanssa.”
Samettisten sienikeittojen seuraksi Korpinen suosittelee kuohuviinejä, sillä niiden kuplat tekevät keitosta mielenkiintoisemman.
”Keitot rakastavat kuohuviinejä, sillä kuplat raikastavat suutuntumaa. Perinteisellä menetelmällä tehdyt kuohuviinit ja niiden paahteiset aromit komppaavat kivasti keiton sieniä, voita ja kermaa. Sherrykin toki toimii, ja sitä voi lorauttaa myös keiton mausteeksi.”
Sienipiirakka on usein makumaailmaltaan tuhti, ja etenkin kovin juustoisen sienipiirakan kanssa tarjottavasta viinistä pitää löytyä riittävästi raikkautta.
”Valitsisin sienipiirakalle pikkuisen kehittyneemmän rieslingin, jossa on jonkin verran kypsää hedelmäisyyttä. Hyvä vaihtoehto olisi Corvers Kauter R3 Riesling Reserve 2023, jossa on intensiivistä hedelmäisyyttä ja mausteisuutta, mutta myös erittäin paljon happoja raikastamaan tuhtia juustoa.”
Simppeli sienipasta puolestaan saa Korpiselta hieman yllättävän viiniparin, sillä hän kehottaa kokeilemaan pastan kanssa Nebbiolo-rypäleestä tehtyä Ricossa Rosato Nebbiolo -roseeviiniä.
”Tässä roseeviinissä on hedelmäisyyttä, joka sopii kivasti sienille ja etenkin maamaisille suppilovahveroille. Tämä voi olla hieman villimpi yhdistelmä, jonka myötä roseeviinikautta voi jatkaa pidemmälle syksyyn. Jos sienipastalla on tarkoitus hurmata treffikumppani, roseekuohuviini Cuvage Nebbiolo d'Alba Millesimato Rosé Brut on nappivalinta romanttiselle sieniretkelle.”
Hartwallin Heta Korpisen sieniviinisuositukset
Taatusti toimiva yleissieniviini
Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir
”Pinot Noirin punaisen marjainen, hento aromimaailma ja notkea rakenne toimivat lähes aina sienten kanssa. Chileläisen Castillo de Molinan Pinot Noirin kehtaa avata myös arkena.”
Mökkiläisen kantarellivalkoviini
50° Riesling 2022
”Kahden litran laadukas 50° Riesling -hanapakkaus pitää sisällään laadukasta Rheingaun Rieslingiä, ja se kannattaa pitää menossa mukana varsinkin kesän kantarellikaudella. Rieslingin hedelmäisyys ja hapokkuus nostavat voissa paistetut tai lohen höysteenä tarjoillut kantarellit toiselle tasolle.”
Trendikäs crémant sopii myös sienille
Arthur Metz Crémant d'Alsace Brut Millésimé 2020
”Hedelmäinen mutta pehmeän paahteinen Arthur Metz Crémant d'Alsace Brut Millésimé on tämän hetken crémant-trendiin iskevä sekoite Pinot Blancia, Pinot Gris’tä ja Pinot Noiria, ja se sopii sienistä valmistettujen alkupalojen, kuten sienidipin tai sienipastan kanssa.”
Arthur Metz Cremant D`Alsace Brut Millésime
Lue lisääPiirun verran parempi pullo
Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2019
”Vähän paremmasta sienisaaliista valmistetun risoton tai höysteen kruunaa Roberto Sarotton kehittynyt, moniulotteinen ja runsas Barbaresco Roberto Sarotto Barbaresco Riserva.”
Marketin sieniviinilöytö
Casa Ruidiaz Cabernet Sauvignon 8 %
”Jos mökkimatka ei kulje Alkon kautta, Casa Ruidiaz Cabernet Sauvignon 8 % löytyy myös ruokakaupasta. Hedelmäinen ja tyylikkään tamminen punaviini ei ole liian tuhti ja sopii hienosti sienille.”
Casa Ruidiaz Cuvée Especial Cabernet Sauvignon 8%
Lue lisää