Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Viinitrendit 2024

Mikä viinilasissa läikkyy tänä vuonna?

Trendit ja vinkit, Viinit, Viinitietoa
Viinitrendit pitävät sisällään makupareja korealaiselle ruoalle, tuttuja klassikkoja, kevyitä pakkauksia ja italialaista kuohuvaa – näitä asioita suomalaiset haluavat viineiltä tänä vuonna. Lue lisää ja katso, mitkä ovat kuumimmat viinitrendit 2024.
 1. Laatua koko rahalla
 2. Hyvän hinta-laatusuhteen kategoriassa chileläiset viinit tekevät uutta nousua. Ne tarjoavat oivaa vastinetta rahoille.

  Chilen valkoviineissä kiehtoo raikkaus, punaviineissä taas tyylikäs pehmeys. Chilen ohella katse kannattaa kääntää myös Argentiinan ja Australian suuntaan, sillä nämä maat tuottavat etenkin hyvän hinta-laatusuhteen punaviinejä. Nousijat ovat vieneet jalansijaa muun muassa Etelä-Afrikan ja Yhdysvaltojen viineiltä.

 3. Tuttua ja turvallista
 4. Epävarmassa maailmantilanteessa ruoka- ja juomanautinnoilta kaivataan mukavuutta ja helppoutta. Kotikeittiöissä kokataan ensi vuonna lohturuokaa ja lapsuuden suosikkeja. Ravintoloista haetaan klassikkoja ja perinteistä ranskalaista keittiötä.

  Nostalgian kaipuu näkyy myös siinä, että klassisilla chianti-, amarone- ja chablis-viineillä riittää kysyntää. Viinien megatrendinä on mutkattomuus: juomaksi valitaan tuttuja tuotteita, tunnistettavia brändejä ja selkeitä yhden rypälelajikkeen viinejä.

  29 99
  0.75L

  Amarone Armigero

  Veneto

  Lue lisää
 5. Nopeaa ja etnistä
 6. Korealainen ruoka jatkaa nousuaan sushitrendin valmiiksi tasoittamalla tiellä. Korealainen keittiö on saanut vaikutteita naapurimaastaan Japanista, mutta ruoassa on käytetty runsaammin mausteita.

  Voimakkaalla gochujang-maustetahnalla, inkiväärillä, seesaminsiemenillä ja valkosipulilla maustetut ruoat ovat täynnä runsaita, umamisia makuja. Ruoka tarjoillaan usein fermentoidun kimchin kanssa.

  Tulinen ruoka kaipaa seurakseen aromaattisia ja raikkaita valkoviinejä, joissa on mukana sopivasti makeutta ja happoa. Näin viini ja ruoka tuovat toistensa parhaat puolet esiin.

  Korealaisen annoksen kumppaniksi sopivat saksalaiset puolikuivat rieslingit sekä espanjalaiset Albariño- ja Verdejo-rypälelajikkeista valmistetut viinit.

 7. Valkkarit raikkaana
 8. Vuonna 2022 valkoviinien myynti ohitti Alkon kokonaismyynnissä punaviinit. Käänne oli merkityksellinen, sillä edellisen kerran valkoviiniä ostettiin enemmän yli kaksikymmentä vuotta sitten. Valkoviinejä nautitaan nyt ympäri vuoden sekä ruoka- että seurustelujuomana. Nousussa ovat varsinkin viileillä alueilla tuotetut raikkaat rieslingit ja tuottajamaista erityisesti Saksa.

  Rieslingistä on tullut suomalaisten suosikkirypäle, ja sen suosion odotetaan jatkuvan edelleen. Syynä on viinien raikkaus, monipuolisuus ja hedelmävetoinen lähestyttävyys. Rieslingistä valmistetaan sekä hedelmäisiä arkiviinejä että laadukkaita huippuviinejä. Rieslingin ystävän kannattaa painaa mieleen Dr. Pauly-Bergweiler. Perheyrityksen vahvuus piilee sen omistamissa viinitarhoissa – erittäin huolellinen tarhojen hoito, tarkoituksellisen matalat satomäärät sekä selektiivinen käsinpoiminta, ovat laadun kulmakivet.

  Rypäle on monipuolinen, sillä se toimii hienosti sekä kuohuviinien, rutikuivien ruokaviinien että makeiden jälkiruokaviinien raaka-aineena. Seuraavaksi odotellaan saksalaisten sauvignon blanc -viinien nousua.

 9. Klassikkorypäleet jyräävät
 10. 1. Chardonnay on taas nousussa kärsittyään pitkään bulkkiviinin maineesta. Klassisilla viinialueilla, kuten Burgundissa, Chablis’ssa ja Champagnessa, on perinteisesti tuotettu laadukkaita chardonnay-viinejä, ja rypälelajike sopeutuu helposti eri viinialueille. Chardonnayn paluuta on siivittänyt laadukkaiden viinien tarjonta.

  2. Täyteläisen mehevä Tempranillo on punaisten rypäleiden kestosuosikki. Se on kotoisin Espanjasta, ja viinien rehevä, tumman hedelmäinen tyyli sopii perinteisesti suomalaiseen makuun.

  3. Runsaan marjainen Shiraz kasvattaa asemiaan punaisten rypäleiden joukossa. Klassinen tyylikkyys on ottanut jalansijaa takavuosien supertuhdeilta, runsasalkoholisilta ja tammisilta punaviineiltä. Nyt valinnassa painaa myös yhdisteltävyys ruokiin. Ranskalaislähtöistä rypälettä viljellään myös Euroopan ulkopuolella, erityisesti Australiassa.

 11. Päivänvalon kestävää viiniä
 12. Ympäristöystävällisemmät viinipakkaukset kasvattavat suosiotaan.

  ”Monesti kuvitellaan, että muovipullossa viinin laatu kärsii. Huoli on kuitenkin turha, sillä viinin laatu on yhtä hyvä niin muovi- kuin lasipullossa. Kypsyttämistä eivät muovipulloon pakatut viinit arvosta, mutta sellaista viiniä ei tällaisesta pakkauksesta löydy. Muovipulloon pakattu viini on tarkoitettu nuorena juotavaksi, kuten suurin osa suomalaisten nauttimasta viinistä muutenkin on”kertoo Senior Business Manager Marina Degerth.

  Hartwall toi ensimmäisenä maahantuojana Alkon vakiovalikoimaan 1,5 litran kokoisen PET-muovipullon.

 13. Ruusuinen väri on valttia
 14. Rento, vaaleanpunainen roseeviini jatkaa voittokulkuaan. Suosiota on kasvattanut roseen vakiintuminen ruokajuomana. Kesäjuomaksi usein mielletty viini sopii monipuolisuutensa ansiosta erinomaisesti niin kasvis-, kala- kuin kanaruokien seuraan.

  Rosee on varsinkin nuorten viininystävien suosikki. Syynä suosioon ovat valikoiman laajentuminen, laadun parantuminen sekä roseeviinien mutkaton imago. Kauniinvärinen juoma näyttää myös hyvältä somekuvissa.

  Yksi nousevista roseemaista on Espanja. Seuraavaksi odotellaan roseebuumin siivittämää oranssiviinien nousua.

 15. Tyylit muuttuvat, kuplat pysyvät
 16. ”Moni valitsee nyt edullisemman vaihtoehdon samppanjan sijaan. Suomalaisten rakastama kuohuviini tuo juhlavuutta joka tilanteeseen. Tankkikäymismenetelmällä valmistetut italialaiset proseccot ovat kiilanneet myydyimpien kuohuvien kärkeen. Hyvänä kakkosena tulevat perinteisellä samppanjamenetelmällä valmistetut espanjalaiset cavat ja ranskalaiset crémantit. Jokaista kuohuviinityyliä on saatavilla myös roseena. Suosittelen kääntämään katseen Alsacen alueen tyylikkääseen crémantiin. Arthur Metz Crémant d'Alsace Riesling Brut on perinteisellä samppanjamenetelmällä valmistettu erittäin kuiva Riesling-lajikkeen kuohuviini", sanoo Hartwallin viiniasiantuntija Sari Ayre.

  18 67
  0.75L

  Arthur Metz Cremant d`Alsace Riesling

  Lue lisää
 17. Holitonta, kiitos!
 18. Sober curious -trendi on kirittänyt alkoholittomien oluiden, viinien ja jopa tisleiden myyntiä. Alkoholia käytetään entistä harvemmin, ja tipattomien tammikuiden ja lokakuiden sijaan alkoholittomia tuotteita valitaan nautittavaksi ympäri vuoden.

  Alkoholiton viini ei ole enää pakkopullaa autolla tullutta vierasta varten, vaan aidosti mielenkiintoinen juomavaihtoehto. Holittomien viinien valikoima on kasvanut kiitettävästi, ja varsinkin juhlamaljaksi sopivien kuohuvien ja ruokajuomana toimivien valkoviinien laatu on parantunut huomattavasti.

 19. Tee viinistä spritz-cocktail
 20. Cocktaileissa trendaavat raikkaus ja matala-alkoholisuus. Varsinkin kuohuviinipohjaiset drinkit ja erilaiset spritz-muunnelmat ovat nousussa.

  Myös muut viinit toimivat loistavasti drinkkipohjana tislatun alkoholin sijaan. Drinkkeihin voi käyttää esimerkiksi edullisia laatikkoviinejä ja vähäalkoholisia viinejä.

  Tarjoa drinkki tyylikkäästä viinilasista ja raikasta juoma marjoilla, hedelmillä tai yrteillä. Matala-alkoholisia juomasekoituksia on saatavilla myös valmiina pulloissa ja tölkeissä.

  Katso ohjeet suosittuihin spritzeihin!

  Raikas limoncello-spritz
  Maistuva mandariini-spritz
  Trendikäs rosé-spritz

  Saatat pitää myös näistä

  Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö