Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Mitalisadetta arvostetussa viinikilpailussa

Vuoden Viinit 2023

Viinit, Viinitietoa

Vuosittain järjestettävän Vuoden Viinit -kilpailun tavoitteena on edistää viinien tuntemusta sekä kasvattaa viinikulttuuria Suomessa. Vaikka tärkeintä on nauttia viinistä, josta itse pitää, saa kokeneiden viininmaistajien suosikeista varmasti uusia vinkkejä omaankin lasiin. 

Arvostetussa Vuoden Viinit -kilpailussa tuotteet maistetaan sokkona useiden tuomareiden toimesta. Kovatasoisessa kilpailussa Hartwallin viinit nappasivat kymmenen mitalisijoitusta – tutustu kilpailun helmiin vuosimallia 2023!

Vuoden Viinit 2023 mitalistit

Hartwallin viinit palkittiin parhaimpina sekä samppanjoissa että eurooppalaisissa alle 13 euron valkoviineissä. Upean menestyksen täydensi iso liuta hopea- ja pronssisijoituksia.

Vuoden samppanjat

KULTA | Samppanjat

Barons de Rothschild Champagne Brut

Chardonnay ja Pinot Noir -lajikkeista valmistettu Barons de Rothschild Champagne Brut edustaa erittäin kuivaa, hapokasta ja hedelmäistä tyyliä. Upea ruokaviini, joka runsaan rakenteensa vuoksi soveltuu merenherkkujen, hienostuneiden kasvisruokien ja kermaisten keittojen seuraan.

Champagne Barons de Rothschild syntyi Rothschildin suvun kolmen haaran (Château Lafitte, Château Mouton ja Château Clarke) yhdistettyä voimansa ja intohimonsa laatuviinien valmistukseen. Uuden vuosituhannen kunniaksi Rothschildit päättivät vuonna 2005 luoda viinin maailman arvovaltaisimmalta viinialueelta, Champagnesta. Viinit valmistetaan Vertuksen kylässä ja kaikki rypäleet saadaan parhailta Grand ja Premier Cru -tarhoilta, erityisesti Côte de Blancin alueelta.

67,90 € | 0,75 l | Tuote Alkossa

Vuoden valkoviinit

KULTA | Valkoviinit, Eurooppa, alle 13 €

Corvers Kauter R3 Riesling Remastered

Miellyttävän kuiva ja hapokas Corvers-Kauter R3 Riesling on elegantti valkoviini, joka edustaa klassista Rheingaun alueen tyyliä. Maussa on aistittavissa trooppista hedelmää, sitruunaa ja omenaa sekä mineraalisuutta. Miellyttävä jäännössokeri tasapainottaa kuivaa valkoviiniä.

Corvers-Kauter on perheomisteinen nouseva helmi Rheingaun alueelta. Korkeasta laadusta hienona osoituksena on myös Corvers-Kauter R3 Rheingau Riesling Reserven valinta Viinilehden vuoden 2022 parhaaksi valkoviiniksi.

12,98 € | 0,75 l | Tuote Alkossa

HOPEA | Valkoviinit, Eurooppa, yli 18 €

Chateau de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg

Ranskalainen erittäin laadukas Grand Cru Riesling on taidonnäyte siitä, mitä Alsacen viinialue parhaimmillaan tarjoaa. Tämä upea viini on puolikuiva ja mukavan hapokas ilmestys, jossa maistuu kuuluisa petrolisuus, jota laaturieslingiltä odotetaan. Kunniaa ja menestystä viini on niittänyt useissa arvosteluissa aiemminkin.

21,90 € | 0,75 l | Tuote Alkossa

HOPEA | Valkoviinit, Riesling, 13 € tai yli

Schloss Johannisberger Gelblack Riesling Trocken

Legendaarisen Schloss Johannisbergin viinitalon Gelblack Riesling on valmistettu käsin kerätyistä rypäleistä, jotka tulevat tilan omalta tarhalta Saksan Rheingaun viinialueen sydämestä. Tyylikkään hedelmäinen Riesling maistuu sitruksilta, kypsältä persikalta, hennosti hunajalta ja jälkimaussa on aavistus yrttisyyttä. Gelblackin runsas hedelmäisyys ja ryhdikkyys tekevät siitä hienon parin kala- ja äyriäisruoille.

Maailman ensimmäisenä ”Riesling-tilana” tunnettu Schloss Johannisberg perustettiin Saksan Rheingauhun vuonna 1720. Talolla on kokonaisuudessaan takanaan historiaa viinivalmistuksessa lähes 1200 vuotta, mutta Rieslingin kanssa he ovat päätoimisesti työskennelleet 300 vuotta.

25,94 € | 0,75 l | Tuote Alkossa

PRONSSI | Valkoviinit, Riesling, 13 € tai yli

Dopff au Moulin Riesling Cuvée Europe

Dopff Cuvée Europe valmistetaan tarkkaan valituista rypäleistä, jotka ovat saaneet kasvaa Riquewihrin mehevällä maaperällä. Ranskan Alcasessa valmistettu viini on miellyttävän kuiva ja napakan hapokas. Viinin nimi juontaa juurensa vuoteen 1949, jolloin Dopff au Moulin Rieslingiä tarjoiltiin Strasbourgissa Euroopan Neuvoston kokouksessa. Tämän historiallisen kokouksen kunniaksi viini sai nimekseen ”Cuvée Europe”, kunnioittamaan Eurooppaa.

14,98 € | 0,75 l | Tuote Alkossa

Vuoden punaviinit

HOPEA | Punaviinit, Eurooppa, alle 13 €

Cellier des Dauphins Reserve Intense Cotes du Rhone Villages

Cellier des Dauphins Reserve Intense Cotes du Rhone Villages on poikkeuksellisen täyteläinen ja runsas punaviini, johon tammikypsytys tuo reilusti vaniljaisuutta. Lopputuloksena on mehevän hedelmäinen, pehmeätanniininen ja nimensä mukaisesti intensiivinen kokonaisuus.

Perustusvuotenaan 1967, Union des Vignerons des Côtes du Rhône oli 11 viiniosuuskunnan liitto. Tänä päivänä Cellier des Dauphins yhdistää 2 300 viininviljelijäperhettä, jotka viljelevät 12 500 hehtaaria viiniköynnöksiä yli kymmenellä Rhônen eri apellaatiolla.

12,98 € | 0,75 l | Tuote Alkossa

HOPEA | Punaviinit, laatikkopakkaukset

Ricossa Barbera Nebbiolo

Ricossa Barbera Nebbiolo valmistetaan Piemonten sydämessä Italiassa. Keskitäyteläinen ja -tanniininen punaviini on upea osoitus siitä, että myös hanapakkauksesta löytyy erittäin korkealaatuisia viinejä. Tasapainoisessa ja ryhdikkäässä viinissä esiin nousevat vadelmahilloisuus ja herukkaisuus. 40 % viinistä on kypsytetty kolmen kuukauden ajan amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Aiemminkin palkittu punaviini on saanut nimensä viininvalmistajaperheen, Ricossan, sukunimen mukaan.

33,98 € | 3 l | Tuote Alkossa

PRONSSI | Punaviinit, Eurooppa, 13-18 €

Armigero Valpolicella Ripasso Superiore

Armigero Ripasso on vivahteikas ja monipuolinen osoitus italialaisen viinintekotaidon notkeudesta. Keskitäyteläinen ja hienostuneen tanniininen punaviini loistaa monipuolisuudellaan – se sopii niin sellaisenaan nautittavaksi kuin ruokapöytään makuja täydentämään. Punaviinissä maistuvat kypsät karpalot, kirsikat sekä suklainen yrttisyys.

Armigero Ripasso on valmistettu perinteisellä menetelmällä, jossa normaalin Valpolicella-viinin valmistuksen jälkeen viini käy uudelleen amaronen valmistuksessa käytettyjen rypäleiden kuorimassan kanssa. Näin viini saa hieman amaronelle tyypillisiä ominaisuuksia – mehevyyttä, täyteläisyyttä ja aromikkuutta. Tämän jälkeen Ripasso Armigero on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä. Kyseinen viini pokkasi hiljattain myös Helsingin Sanomien sokkomaistelussa upeat arvostelut ja hopeasijan.

16,99 € | 0,75 l | Tuote Alkossa

PRONSSI | Punaviinit, Eurooppa, yli 18 €

Roberto Sarotto Barbaresco Riserva

Täyteläinen ja vivahteikkaan tanniininen viini on väriltään tumman viininpunainen. Makuprofiili on upean marjaisa, viinistä nimittäin löytyy kirsikkaa ja boysenmarjaisuutta. Loppumaku on sopivan tamminen.

Roberto Sarotto Estates on piemontelainen perheyritys, joka omistaa yli 90 hehtaaria viinitarhoja Piemonten alueella. Viini säilyy hyvin 10–15 vuotta vuosikerrasta ja se on korkitettu DIAM10-aidolla korkilla, joka antaa takuun korkkiviattomuudesta 10 vuoden ajalle pullottamisesta. Vuoden Viinit -kisassa 2020 viini nappasi hopeamitalin.

24,99 € | 0,75 l | Tuote Alkossa

PRONSSI | Punaviinit, Uusi maailma, yli 18 €

Escudo Rojo Gran Reserva

Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah ja Cabernet Franc -lajikkeista valmistettu huippuviini tulee Central Valleyn alueelta, Chilestä. Upean täyteläinen ja tanniininen punaviini on kypsynyt vuoden verran ranskalaisessa tammitynnyrissä. Lopputuloksena syntyy tasapainoinen, hieman paahteinen ja mausteinen viini.

Rothschildien chileläinen nimikkoviini, Escudo Rojo, tarkoittaa espanjaksi samaa kuin suvun nimi eli punaista kilpeä .Perinteikäs Rothschildin perheyritys on tunnettu muun muassa ainutlaatuisista Cru Classe -tarhaviineistään ja maailman myydyimmästä Bordeaux-viinistä: Mouton Cadet'sta. Talon jo edesmennyt patriarkka Baron Philippe oli koko 1900-luvun merkittävimpiä viinivaikuttajia. Rothschild valmistaa viinejä Bordeaux’ssa, Etelä-Ranskan Languedocissa ja Chilessä.

21,99 € | 0,75 l | Tuote Alkossa