Moi, mitä etsit?

search
2.6.2023

Hartwallin Lahden toiminnasta nollapäästöistä – vastuullisuus viitoittaa panimon tietä jatkossakin

Hartwallin vastuullisuuskooste vuoden 2022 teoista on julkaistu. Tänä vuonna käyttöön otettavan biokaasulaitoksen mahdollistama hiilineutraali tuotanto Lahdessa on yksi Hartwallin vastuullisuusohjelman tärkeimmistä tavoitteista. Eniten päästöjä aiheuttavien pakkausmateriaalien suhteen Hartwall on onnistunut tekemään jo paljon luontoa säästäviä ratkaisuja.

Hartwall on mukana Science Based Targets –hankkeessa, jossa yrityksille asetetaan hiilidioksipäästörajat niin, ettei maapallon lämpötila nousisi yli 1,5 astetta. Osana kansainvälisen konsernin Royal Unibrew’n vastuullisuusohjelmaa Hartwallin tavoite on puolittaa koko arvoketjun päästöt vuoteen 2030 mennessä. 

“Haluamme tarjota kuluttajalle läpinäkyvästi tietoa tuotteidemme matkasta tuotannosta kädessä olevaan juomaan asti”, sanoo Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte

Lahden tuotannossa Hartwall pääsee nollapäästöihin jo tämän vuoden aikana kesäkuussa virallisesti avattavan biokaasulaitoksen myötä. Hanke aloitettiin jo muutama vuosi sitten.

“Biokaasulaitoksen ansiosta pääsemme kokonaan eroon fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä”, sanoo Hartwallin kehityspäällikkö Mika Mäkelä.

Biokaasulaitoksen toiminta perustuu paikalliselle kiertotaloudelle. Laitos tuottaa energiaa ohrapohjaisesta mäskistä, jota jää yli oluen panemisesta. Energiantuotannosta ylijäävä aines palautetaan läheiselle Yli-Mäkelän tilalle ravitsemaan seuraavaa ohrasatoa.

“Meidän ei tarvitse kompensoida päästöjä. Kiertotalouteen perustuva ratkaisu takaa nollapäästöt Lahdessa. Lisäksi energiaa saadaan Lahden Kujalan käytöstä poistetulta kaatopaikalta, jonka kaasut muuten päätyisivät ilmakehään”, iloitsevat Korte ja Mäkelä.

Pakkausmateriaalien merkitys arvoketjussa suurin

Hartwall on tehnyt töitä vastuullisempien pakkausten eteen jo vuosikymmenten ajan. Pakkausmateriaalit muodostavat noin kolmasosan päästöistä konsernitasolla ollen suurin yksittäinen päästölähde. Tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte muistuttaa, että Suomessa palautuspullot kierrätetään yli 90 prosenttisesti.

“Meillä on kunnianhimoinen tavoite valmistaa kaikki muovipullot vuoden 2025 loppuun mennessä paitsi kierrätettäviksi, myös kierrätetystä muovista. Olemme jo siirtyneet rPET-pulloihin, eli kierrätysmuovista valmistettuihin pulloihin, Suomessa valmistettavien Pepsi-juomien osalta. Se yksistään vähensi juomien hiilijalanjälkeä 40 prosenttia”, Korte avaa.

Pakkausmateriaalien lisäksi Hartwallilla kierrätetään kaikki mahdollinen.

“Jopa virvoitusjuomiemme kuplat syntyvät osin kierrättämällä, kun oluen panemisessa syntyvä hiilidioksidi päätyy kupliksi Hartwallin virvoitusjuomiin”, Korte paljastaa.

Oluen käymisvaiheessa syntynyt hiilidioksidi kerätään talteen ja hyödynnetään Novellen, Jaffan ja Pommacin kuplina.

Hartwallilaiset rakentavat yhdessä vastuullista työympäristöä

Hartwallin vastuullisuusohjelma ei rajoitu kestäviin valintoihin tuotannossa. Yhtä tärkeää on varmistaa lähes 700 hartwallilaisen hyvinvointi. 

“Vuosittain tekemämme virkistyskysely paljasti, että 74 prosenttia työntekijöistä kokee voivansa vaikuttaa Hartwallin vastuullisuuteen omassa työssään. Se on todella hieno luku, mutta samalla se muistuttaa, että aina voimme tehdä asiat vastuullisemmin”, sanoo Hartwallin laki- ja yritysvastuujohtaja Hanna Sivenius.

“Olemme sitoneet myös tavoitteitamme vastuullisuusteemoihin, jotta asiat saadaan konkreettisiksi hartwallilaisten arjessa”, Sivenius lisää. 

Lähes 90 prosenttia Hartwallin työntekijöistä uskoo, että yritys pyrkii tekemään vastuullisia valintoja.

“Se, miten hartwallilaiset ovat iloinneet pian avautuvasta biokaasulaitoksesta, kertoo että vastuullisten valintojen tekeminen on meillä DNA:ssa”, Sivenius iloitsee.

Hartwallin vastuullisuuskoosteen pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.