Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut:

Seafood boil – rennoimmat rapujuhlat Amerikan etelävaltioiden malliin

Seafood boil on ratkiriemukas tapa nauttia rapuja. Unohda tilli ja keitä mausteinen olutliemi, jossa ravut ja katkaravut kohtaavat perunan, maissin ja makkaran. Koko komeus kipataan keskelle pöytää – ja ei muuta kuin kimppuun!

Pohjoismaissa on tapana keittää ravut tilliliemessä. Lopputulos on mainio, mutta vaihtelu virkistää. Mitäpä jos tänä vuonna lainaisitkin rapujuhlien teeman Jenkkien syvästä etelästä ja tarjoilisit ravut ”seafood boil” -tyyliin?

Maukas liemi saa luonnetta oluesta ja makua runsaasta määrästä mausteita. Maustelistaa ei kuitenkaan kannata pelästyä; toimiva lopputulos syntyy, vaikka jokin mausteista unohtuisi kauppaan.

Seafood boil tarjoillaan perinteisesti niin, että liemessä maustuneet ainekset kasataan keskelle pöytää sanomalehtien päälle ja jokainen ruokailija napsii kasasta omalle lautaselleen. Rapujen lisäksi padassa kypsyy peruna, ja ruokaisuutta tuovat myös maissin palat ja savuisa makkara. Katkaravut ovat oiva lisä.

Tarjoile seafood boilin kanssa paahtoleipää sekä kahta helppoa kastiketta. Tulinen voikastike valmistuu kolmesta raaka-aineesta, ja raikkaassa jogurttisoossissa maistuvat tilli ja valkosipuli.

Lahden Erikois Juhla 5,5 % -olut sopii hyvin niin seafood boilin liemeen sekä rapukekkereiden juomaksi. Se on olutmerkin 90-vuotisen taipaleen kunniaksi pantu suodattamaton lager, jonka maukkaan vivahteikas maku komppaa komeasti mausteista rapuillallista.

Rennoimmat rapujuhlat eli seafood boil

4:lle

valmistusaika 1 h

2 ½ l vettä
2 tlk Lahden Erikois Juhla 5,5% -olutta
2 rkl suolaa
1 rkl kuivattua timjamia
10 maustepippuria
3 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 tl savupaprikajauhetta
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl cayennepippuria
½ tl rouhittua mustapippuria
2 sipulia
1 kokonainen valkosipuli
1 sitruuna
800 g perunoita
4 keitettyä maissintähkää
400 g savustettua makkaraa
1 kg rapuja
500 g kokonaisia katkarapuja

Ohje: näin valmistat seafood boilin

  1. Ota mahdollisimman suuri kattila ja kaada sinne vesi ja olut. Sekoita joukkoon mausteet ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Kuori ja pilko sipuli lohkoiksi, leikkaa valkosipuli puoliksi poikittaissuunnassa. Halkaise sitruuna. Lisää kattilaan.
  3. Pese perunat hyvin ja leikkaa ne tasakokoisiksi paloiksi. Lisää kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat melkein kypsiä.
  4. Pilko maissit kolmeen osaan ja paloittele makkara. Lisää ne kattilaan ja keitä viitisen minuuttia.
  5. Sekoita lopuksi joukkoon esikeitetyt ravut ja katkaravut. Ota kattila pois liedeltä ja anna keitoksen muhia noin viisi minuuttia. Jos käytät eläviä rapuja, anna niiden kypsyä kattilassa kannen alla noin 20 minuuttia.
  6. Levittele keskelle ruokapöytää tarjoilualustaksi ensin reilusti sanomalehtiä ja päälle voipaperia. Jos papereilta tarjoilu tuntuu liian sotkuiselta, voit käyttää myös laakeita vateja.
  7. Nostele ravut ja muut ainekset reikäkauhalla suoraan papereille tai tarjoiluastioihin. Tarjoa seafood boilin lisäksi paahtoleipää sekä tulista voikastiketta ja raikasta jogurttikastiketta.

Tulinen voikastike

100 g voita
½ dl srirachaa tai muuta chilikastiketta
1 tl hunajaa

  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes voi on sulanut. Tarjoile lämpimänä.

Jogurttikastike

2 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
suolaa ja valkopippuria

  1. Mittaa jogurtti kulhoon.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita jogurtin joukkoon.
  3. Mausta kastike sitruunamehulla, hienonnetulla tuoreella tillillä, suolalla ja valkopippurilla.

Saatat pitää myös näistä