Extrarapeat Vichy-letut maistuvat rapujen kanssa
Ravut on totuttu syömään paahtoleivän kanssa, mutta jos haluat perinteiseen rapujuhlakaavaan uutta ideaa, korvaa paahtis letuilla. Suolaiset letut ovat nyt trendikkäitä ja sopivat mainiosti rapujuhlien henkeen.
Rapeiden lettujen ja rapujen hienostuneen maun kaveriksi katetaan pari tarkkaan valittua kumppania: tuorejuustomoussea ja mausteisia pikkelöityjä kantarelleja, päälle vielä versoja ja sitruunalohkoja.
Lettutaikinan salaisuus on Vichy Original -kivennäisvesi: mummokin jo tiesi, että Vichy antaa taikinalle upean kuohkeuden ja lettuihin kauniit pitsireunat.
Entä mitä rapujuhlien jälkiruoaksi? Vichy-letut ratkaisevat tämänkin pulman. Freixenet Proseccolla marinoidut marjat ja kuohkea valkosuklaavaahto ovat täydellisiä lettutäytteitä. Voit valmistaa sekä marjat että vaahdon hyvissä ajoin, ne vain paranevat jääkaapissa tekeytyessään.
Sitten vain lettu- tai muurinpohjapannu kuumaksi ja lettuja paistamaan!
Vinkki! Haluatteko päästä helpommalla? Kata pöytään keitettyjen rapujen sijaan kulhollinen valmiiksi kuorittuja jokiravunpyrstöjä.
Rapujuhlien Vichy-letut
8 kpl
valmistuaika: lettujen paisto 1 h + marjojen marinoituminen ja valkosuklaavaahdon tekeytyminen 1 h sekä kantarellien pikkelöityminen 1 vrk
335 kcal / lettu ja suolaiset täytteet
350 kcal / lettu ja makeat täytteet
Ohje: näin valmistat Vichy-letut
Lettutaikina
2 kananmunaa
5 dl Hartwall Vichy Original -kivennäisvettä
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl voisulaa + voita paistamiseen
- Riko kananmunat kulhoon ja sekoita joukkoon Vichy Original. Lisää vehnäjauhot ja suola, sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon voisula. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
- Paista taikinasta isoja lettuja voin avulla. Parhaimmillaan letut ovat, kun ne tarjoilee suoraan pannulta.
Vinkki! Valmista tuplamäärä taikinaa, jos niin saat samalla rapujuhlien jälkiruoan: lettuja kuohuviinimarinoitujen marjojen ja valkosuklaavaahdon kanssa.
Yrtti-tuorejuustomousse
200 g yrttituorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (esim. tilliä ja ruohosipulia)
suolaa ja mustapippuria
- Notkista tuorejuusto vatkaamalla sitä hetki käsivatkaimella.
- Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Yhdistä tuorejuusto ja kermavaahto.
- Sekoita joukkoon hienonnetut yrtit. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pikkelöidyt kantarellit
1 l tuoreita kantarellejä
2 dl vettä
1 dl valkoviinietikkaa
½ dl sokeria
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
- Putsaa sienet ja laita ne lasipurkkiin.
- Mittaa vesi, valkoviinietikka, sokeri, laakerinlehdet ja maustepippurit kattilaan ja kiehauta.
- Kaada liemi kuumana sienten päälle. Sulje kansi ja anna tekeytyä jääkaapissa vuorokauden ajan.
Lisäksi
versoja
sitruunalohkoja
Tarjoile letut yrtti-tuorejuustomoussen, pikkelöityjen kantarellien, versojen ja sitruunalohkojen kera.
Rapujuhlien jälkiruoka: lettuja, marinoituja marjoja ja valkosuklaamoussea
Kuohuviinimarinoidut marjat
500 g tuoreita marjoja
3 dl Freixenet Prosecco -kuohuviiniä
2 rkl sokeria
1 vaniljatanko
- Putsaa marjat tarvittaessa ja leikkaa isot marjat paloiksi.
- Sekoita Freixenet Prosecco ja sokeri keskenään ja kaada marjojen päälle. Halkaise vaniljatanko ja laita marjojen joukkoon.
- Anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Valkosuklaavaahto
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
- Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä.
- Vaahdota kerma. Jatka vatkaamista ja valuta valkosuklaa ohuena nauhana kermavaahdon joukkoon. Laita vaahto jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.