Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka:

Rapujuhlien leipä sai uuden muodon: rapufocaccia

Leipä on olennainen osa rapujuhlia. Tänä vuonna perinteinen rapujuhlien leipä, paahtoleipä, saa kuitenkin haastajan: sympaattinen rapufocaccia voittaa paahtiksen sekä maussa että huumorissa.

Mikäs se siellä leivän päällä ryömii? Kun rapufocaccian laskee ruokapöytään, aiheuttaa se takuuvarmasti hymyjä. Sympaattiset miniluumutomaateista ja suippopaprikasta tehdyt ravut paitsi näyttävät veikeiltä, myös antavat rapujuhlan leivälle hyvää makua. Focaccian päälle ripoteltava kuivattu tilli sitoo makumaailman rapujuhliin sopivaksi.

Focaccia-leivän ohje on helppo. Tässä reseptissä oiotaan mutkat suoriksi eikä taikinaa vaivata hartiavoimin – sen tekemiseen ei siis tarvitse yleiskonettakaan. Ainekset vain sekoitetaan keskenään ja jätetään kohoamaan. Aika tekee tehtävänsä ja lopputulos on hurmaavan kuohkea rapujuhlien leipä.  

Focaccia on perinteinen italialainen leipä, joka paistetaan pellillä tai isossa uunivuoassa. Tällä kertaa taikinan nesteeksi käytetään Vichy Originalia, joka antaa focaccialle makua ja ilmavan rakenteen.

Parhaimmillaan rapufocaccia on leipomispäivänä nautittuna. Voit kuitenkin leipoa sen jo rapujuhlia edeltävänä päivänä ja halutessasi lämmittää hieman uunissa ennen tarjoilua. Focaccian voi myös pakastaa.

Vinkki! Rapufocaccia on myös mainio vieminen rapujuhliin.

Rapujuhlien leipä: rapufocaccia

16 palaa

valmistusaika: 2 h

125 kcal / pala

3 dl Hartwall Vichy Original -kivennäisvettä
25 g hiivaa
2 tl hunajaa
6 dl pizzajauhoja
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
muutama miniluumutomaatti
suippopaprika
mustapippureita
pinnalle kuivattua tilliä ja sormisuolaa


Rapujuhlien focaccia-leivän ohje

  1. Mittaa Vichy taikinakulhoon ja liuota hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon hunaja, jauhot ja 1 rkl oliiviöljyä. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä tunnin ajan. Lisää lopuksi suola.

  2. Voitele vuoka (25 x 35 cm) oliiviöljyllä ja kaada taikina vuokaan. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.

  3. Anna taikinan kohota vielä uunin lämpenemisen ajan, noin 15 minuuttia. Leikkaa sillä välin rapuja varten miniluumutomaatit pitkittäin puoliksi ja paprika sopiviksi paloiksi.

  4. Lorauta leivän päälle 1 rkl oliiviöljyä ja painele pintaan sormilla kuoppia. Ripottele pinnalle kuivattua tilliä ja sormisuolaa. Asettele tomaatit ja paprikat rapujen muotoon: laita ravun pääksi ja saksiksi puolikkaat tomaatit ja kokoa vartalo ja pyrstö paprikasiivuista. Silmiksi sopivat mustapippurit.

  5. Paista focacciaa 220 asteessa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.