Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka:

Alkoholittomat joulujuomat – 5 vinkkiä juhlien järjestäjälle

Alkoholittomuus on iso trendi – ja tyylikkäitä alkoholittomia juhlajuomia löytyykin jo valtava valikoima. Nappaa tästä vinkit, kuinka joulun alkoholittomat juomat tarjoillaan näyttävästi ja paljonko niitä varataan vieraille.

1. Paras alkoholiton alkumalja? Tyylikäs mocktail toimii koko porukalle

Miten varautua joulun juhlien juomatarjoiluihin, kun yhä useampi juhlavieraista valitsee alkoholittoman juoman? Itse tehty mocktail eli alkoholiton cocktail on tyylikäs ja koko porukalle sopiva valinta esimerkiksi alkumaljaksi.

Hyvä mocktail tehdään aina samalla tarkkuudella ja monipuolisista aineksista kuin sen holillinen sisaruksensa. Parhaassa tapauksessa et edes erota mocktailia perusdrinkistä.

Alkoholittomuus-trendin suuri suosio perustuukin osittain juuri tähän: mocktaililla voi herkutella astetta terveellisemmin – ja ilman, että seuraavana päivänä tukkaan sattuu.

Kokeile näitä alkoholittomia alkumaljoja jouluksi:

  • Glögiskumppa: Suosikkijoulujuoman voi sekoittaa vallan mainiosti myös alkoholittomasta kuohuviinistä ja glögitiivisteestä. Glögikuohuviinissä kuoharin maku ei ole pääroolissa, joten alkoholittomankaan vaihtoehdon makua ei tarvitse epäillä. Katso glögi-skumppaboolin ohje ja korvaa kuohuviini alkoholittomalla Freixenet 0,0 % Rosado -roseekuohuviinillä.
  • Joulu-Pommac: Juhlava ja kauniin kultainen kuplajuoma syntyy ikonisesta juhlajuomasta Pommacista ja vaaleasta glögistä. Sopii hyvin myös uuteenvuoteen!
  • Tonttulakki-mocktail: Veikeän näköinen alkoholiton joulujuoma polkaisee juhlat käyntiin. Katso hauskan Tonttulakki-mocktailin ohje.

Alkoholittomat_joulujuomat_2web.jpg

2. Joulujuoman tarjoiluresepti? Valitse kaunis lasi ja koristele upeasti

Alkoholittomien joulujuomien juju on se, että ne tarjoillaan ja koristellaan yhtä näyttävästi kuin tavallinen drinkki. Valitse siis kaapista kauneimmat jalalliset lasit tai perintökristallit tarjoiluun.

Kokeile näitä koristeita jouluisiin alkoholittomiin juomiin:

3. Paljonko alkoholittomia juomia tulisi varata tarjolle juhliin? Juhlan kesto ja luonne ratkaisee

Koko illan kestävissä juhlissa on hyvä varata jokaiselle holittomalle vieraalle alkumaljan lisäksi ainakin kahta muuta juomavaihtoehtoa.
Jouluillallisella se tarkoittaa esimerkiksi jokaista ruokalajia kohden yhtä annosta alkoholitonta olutta, siideriä tai viiniä sekä annoksen kaveriksi aina lasillista kuplavettä.

Kun tiedät, että juhlaväestä iso osa tai jopa kaikki ovat holittomia, osta huoletta reilummin limonadi- ja kivennäisvesipulloja.

Runsaalla juomatarjoilulla varautumisesta on harvoin haittaa, sillä alkoholittomat juomat katoavat joka tapauksessa parempiin nieluihin joulunpyhinä, uutenavuotena tai viimeistään arkena.

Alkoholittomat_joulujuomat_3web.jpg

4. Millaisia eri vaihtoehtoja? Varaa juhliin reilusti erilaisia alkoholittomia juomia

Koko illan kestäviin ruokailuihin on hyvä valita esimerkiksi kalalle alkoholitonta valkoviiniä ja lihalle alkoholitonta punaviiniä. Alkoholittomissa oluissa on paljon hyviä vaihtoehtoja juhlajuomiksi. Olut on mainio ruokajuoma jouluun, sillä se sopii erittäin hyvin juhlapöytään, jossa on paljon erilaisia makuja. Joulupöytään sopii esimerkiksi Heineken 0,0 % tai syksyn uutuus Lahden Erikois IPA 0,5 %.

Muista myös alkoholittomat siiderit, kuten alkoholiton Happy Joe -omenasiideri.

Pikkujouluissa tai istuskelujuhlissa kuluu limonadia sekä maustamatonta ja maustettua kivennäisvettä.

Alkoholittomat_joulujuomat_4web.jpg

5. Tee kivennäisvedestä pöytäkoriste – vesipolitiikka hoituu samalla

Kivennäisvedet ovat varma juomavalinta ruokapöytään. Ne käyvät janojuomaksi koko porukalle ja natsaavat miltei kaikkien ruokien makuihin.

Pienillä kikoilla saat tuunattua pullovedet joulun juhlapöytään sopiviksi. Kaada juomat kauniiseen kannuun tai pulloon, viipaloi sekaan sitruunaa tai limeä ja lisää yrttejä, kuten minttua.

Juhlavan näköinen ja makuinen kivennäisvesi tuo mukavan fiiliksen siitä, että myös alkoholittomaan puoleen on panostettu. Lisäksi se on myös kaunis pöytäkoriste.

Tuunaa kivennäisvesi esimerkiksi näillä koristeilla:

  • Mandariini- ja omenaviipaleet
  • Karpalot
  • Granaattiomenan siemenet
  • Pitkät kurkkusiivut
  • Sitrushedelmien kuoret
  • Rosmariini, sitruunamelissa ja basilika
  • Jouluiset jääpalat