Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit, Ruoka ja juoma:

Herkullisin halloween-menu – kurpitsaa kolmella tavalla

Halloween-illallisella menun juju on kurpitsa. Alkuun kurpitsakeittoa, pääruoaksi ribsejä ja peruna-kurpitsapaistosta, jälkiruoaksi kurpitsakakkua. Ja kaikki asianmukaisen kammottavasti koristeltuna!

Halloween-kutsut tulossa, eikä hajuakaan mitä tarjoaisit? Tässä helppo ja juhlan henkeen sopiva Halloween-menu. Ja koska juhlapäivänä on kuitenkin kiire, suunnittelimme ruokalajit siten, että voit valmistella ne vaikka edellisenä päivänä. Bilepäiväksi jää vain viimeistely, lämmitys ja esillepano.

Halloween-menun yhdistävä tekijä on kurpitsa. Alkuruoassa se on sosekeiton muodossa. Hapokkuutta keitto saa omenasiideristä ja lisämakua inkivääristä, kanelista, neilikasta ja chilistä. Voit tarjoilla kurpitsakeiton lautasten sijaan pienistä koverretuista kurpitsoista tai yhdestä isosta, josta jokainen voi kauhoa soppaa omaan kulhoonsa.

Pääruokana on meheviä ribsejä, jotka on marinoitu Sol-oluella ja hunajalla. Ohessa tarjoillaan veri.. ei kun tomaattikastiketta ja peruna-kurpitsapaistosta, jossa on loraus omenasiideriä ja reilu juustokuorrute.

Jälkiruokana Halloween-ruokalistalla on kurpitsajuustokakku. Kakun pinnalle pursotetaan sulatetusta suklaasta hämähäkinverkko.

Halloween-illallisen ruokajuomaksi sopivat kuivat ja hapokkaat Von Buhl Bone Dry Rosé ja Von Buhl Bone Dry Riesling. Nämä pääkalloetikettiset pullot käyvät täydellisesti myös osaksi kattausta! Viinien lisäksi myös Sol-olut ja Happy Joe Extra Dry Apple -siideri sopivat hyvin menun makuihin.

Halloween-menun alkuruoka: omenasiiderillä maustettu kurpitsakeitto

6 annosta
valmistusaika 1 h
267 kcal / annos

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 kg kurpitsaa
2 omenaa
2 rkl öljyä
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
½ tl chilijauhetta
2 ½ dl Happy Joe Extra Dry Apple -omenasiideriä
3 dl kasvislientä (3 dl vettä + 1 rkl kasvisliemijauhetta)
2 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria
paahdettuja kurpitsansiemeniä
tuoretta timjamia

  1. Kuori ja pilko vihannekset. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori inkivääri ja raasta se hienoksi raasteeksi. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja pilko paloiksi. Leikkaa omenasta siemenkota pois ja paloittele omena.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, inkivääri, kaneli, neilikka ja chilijauhe ja jatka kuullottamista parin minuutin ajan. Sekoita joukkoon kurpitsat ja omenat.
  3. Lisää siideri ja kasvisliemi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä poristen, kunnes kurpitsat ovat kypsiä, palojen koosta riippuen noin 20–30 minuuttia.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai kuumuutta kestävällä tehosekoittimella.
  5. Lisää joukkoon kerma ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos keitto on liian paksua, lisää hieman vettä.
  6. Kuumenna keitto vielä ennen tarjoilua ja jaa lautasille. Myös koverretut pienet kurpitsat toimivat näyttävinä tarjoiluastioina. Viimeistele annokset paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja tuoreella timjamilla.

Vinkki! Voit valmistaa keiton hyvissä ajoin, vaikka edellisenä päivänä. Tee se silloin soseuttamiseen asti valmiiksi (kohta 4). Ennen tarjoilua kuumenna keitto ja lisää kerma sekä suola ja mustapippuri.


Halloween-menun pääruoka: ribsejä, tomaattikastiketta ja peruna-kurpitsapaistosta

6 annosta

SOL-hunajamarinoidut ribsit

valmistusaika 2 ½ h + marinointiaika
300 kcal / annos

5 valkosipulinkynttä
2 ½ dl Sol-olutta
3 rkl hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl dijon-sinappia
2 porsaan ribsiä (n. 1,5 kg)
suolaa ja mustapippuria

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita olut, hunaja, valkoviinietikka, sinappi ja valkosipuli keskenään ja laita ribsit marinadiin yön yli. Ribsit ovat isokokoisia, joten hyvä astia marinointiin on esimerkiksi uunivuoka. Kääntele ribsejä marinadissa muutaman kerran marinoinnin aikana.
  2. Valuta suurin osa marinadista pois, jätä noin sentin kerros uunivuoan pohjalle. Hiero ribseihin suolaa ja mustapippuria. Peitä vuoka foliolla ja paista 150 asteessa kaksi tuntia.
  3. Paista tai grillaa ribsit rapeiksi juuri ennen tarjoilua.

Tomaattikastike

valmistusaika 45 min
56 kcal / annos

3 valkosipulinkynttä
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
3 rkl tomaattipyreetä
500 g paseerattua tomaattia
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipulia parin minuutin ajan. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattipyree, kuullota vielä hetki.
  2. Lisää paseerattu tomaatti kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin puolen tunnin ajan. Mausta kastike sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.
  3. Koristele tarjoiluvati herkkusienipääkalloilla, joille on kaiverrettu silmäkuopat ja sierainaukot hammastikulla.

Peruna-kurpitsapaistos

valmistusaika 1 h
228 kcal / annos

700 g perunoita
300 g kurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1–1 ½ dl Happy Joe Extra Dry Apple -omenasiideriä
1 dl kuohukermaa
1 rkl voita vuoan voiteluun
suolaa
2 dl cheddar-juustoa raasteena

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi.
  3. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa hieman perunoita paksummiksi siivuiksi.
  4. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna rosmariini.
  5. Laita siideri kattilaan, lisää valkosipuli ja rosmariini. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes siideriä on jäljellä noin puoli desiä. Sekoita joukkoon kerma ja ota pois liedeltä.
  6. Voitele uunivuoka voilla. Lado vuokaan puolet perunoista ja ripottele päälle hieman suolaa. Laita perunoiden päälle kurpitsat ja hieman suolaa, sitten loput perunat ja vielä ripaus suolaa.
  7. Kaada siideri-kermaseos vuokaan ja levitä päälle juustoraaste.
  8. Paista vuokaa noin 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta kauniin ruskistunut. Anna vuoan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
  9. Voit koristella peruna-kurpitsapaistoksen mustista oliiveista askarrelluilla hämähäkeillä.

Vinkki! Peruna-kurpitsapaistoksen voi tehdä paistamista vaille valmiiksi vaikkapa edellisenä päivänä.

Halloween-menun jälkiruoka: paistettu kurpitsajuustokakku

10 annosta
valmistusaika 2 h
205 kcal / annos

400 g kurpitsaa kuorittuna
100 g piparkakkuja
50 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa
3 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ tl piparkakkumaustetta
50 g tummaa suklaata koristeluun
mustia ja kultaisia nonparelleja

  1. Leikkaa kurpitsa kuutioiksi ja kypsennä kuutiot höyryttämällä tai keittämällä. Soseuta kurpitsa ja anna jäähtyä.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Murskaa piparkakut hienoksi jauheeksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita piparkakkumurun sekaan.
  4. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele piparkakkuseos pohjaan. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  5. Laita tuorejuustot kulhoon yhdessä kananmunien kanssa. Vatkaa huolellisesti sekaisin. Lisää sokeri, piparkakkumauste ja kurpitsasose. Kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan.
  6. Paista kurpitsajuustokakkua 55–60 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan vuoassaan ennen irtopohjavuoan reunojen irrottamista.
  7. Sulata suklaa ja siirrä pursotinpussiin. Tee pussiin pieni reikä ja pursota kakun pinnalle hämähäkinseitti. Viimeistele kakku ripottelemalla sen päälle nonparelleja.

Vinkki! Voit leipoa kakun valmiiksi edellisenä päivänä.