Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka:

Tuttu ja tuntematon siideri

Järjestä oma siideritasting!

Jokainenhan sen tuntee, kullankeltaisena kuplivan siiderin. Mutta mitä se oikein on ja miten siideriä maistellaan?

“Määritelmällisesti siideri on käytetyistä omenista tai päärynöistä valmistettua, alle 8,5 alkoholiprosenttia sisältävää juomaa”, kertoo Jean-Pierre Stassen. Hän on Stassenin kuuluisan siiderisuvun perillinen ja toimii neljännessä sukupolvessa siiderien parissa, muun muassa siiderien kehityksen kansainvälisenä johtajana Heinekenillä. Hän tuntee siis eurooppalaisen siiderikentän.

Siiderin määritelmä vaihtelee maakohtaisesti

“Joissain maissa, kuten Pohjoismaissa ja Iso-Britanniassa, siideri nähdään vaihtoehtona oluelle, mutta esimerkiksi Espanjassa, Saksassa ja Ranskassa se hahmotetaan samaan sarjaan viinien kanssa”, kertoo Stassen, joka toimii jo toista kautta Euroopan siiderijärjestö AICV:n puheenjohtajana.

“Hedelmäviini ja siideri ovat todella lähellä toisiaan”, Stassen avaa, “Hedelmäviini on alkoholijuoma, joka on valmistettu muiden hedelmien kuin viinirypäleiden mehusta käyttämällä. Historiallisista syistä omenasta valmistettu, matala-alkoholinen siideri on erotettu viineistä.”

Englanniksi cider tarkoittaa vain omenoista tehtyä, useimmiten alkoholipitoista juomaa, ja päärynöistä valmistettu siideri on perryä. Termien määrittelyssä on maakohtaisia eroja, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa cider merkitsee joskus alkoholitonta ja hiilihapotonta, sameaa omenajuomaa. Euroopan siiderijärjestö AICV:n jäsenet noudattavat järjestön code of practice –ohjeistoa, jossa on määritelty tekniset reunaehdot siiderille ja hedelmäviinille.

Suomalaisille maistuu nykyään omenasiideri

“Pohjoismainen siiderikulttuuri on siitä uniikki, että toisin kuin monissa muissa siideriä kuluttavissa maissa, Suomessa ja Ruotsissa siideriä on ollut tapana maustaa”, Stassen kuvaa. Itse asiassa juuri Jean-Pierre Stassen kehitti vuonna 1986 ensimmäisen maustetun siiderin EU-markkinoille.

Suomessa siideri tuli tunnetuksi 1990-luvun puolivälissä, samoihin aikoihin, kun mietoja, käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia sai alkaa myydä kaupoissa ja kioskeissa. Tuolloin matala-alkoholinen ja makea siideri miellettiin “naisten juomaksi”, mutta pienpanimotrendin imussa siideri on laajentunut uusille kuluttajaryhmille. Omenasiideri on kasvattanut myös Suomessa suosiotaan, ja onkin tällä hetkellä siidereiden ylivoimaisesti suosituin maku.

Siideri koostuu hienoista hedelmistä, siinä on luonnollista sokeria ja makua. Minun tehtäväni siiderinvalmistajana on kehittää sellaista reseptiikkaa, joka nostaa omenat aivan uudelle tasolle”, Stassen määrittää

 

Siiderin maistelu on rentoa puuhaa

Kun siideriä lähtee maistelemaan ammattilaisen elkein, kannattaa mallia ottaa oluen maistelutekniikasta. Stassen kuitenkin korostaa, että siiderin maistelu ei ole vakavaa hommaa, ja suurin mahdollinen virhe on, että juoma tarjoillaan liian lämpimänä.

“Ideaalilämpötila on 4-5 celsiusastetta”, hän kertoo.

  1. Katso siideriä
    “Katso ensin kultaista väriä, kuplia ja vaahtoa. Sitten haista. Siiderin tuoksussa on useita kerroksia. Kun haistat useamman kerran, pääset syvemmälle tuoksuun”, Stassen neuvoo.

  2. Pyöritä ja haista
    “Ensimmäinen tuoksu omenasiiderissä on luonnollisestikin omena”, Stassen kertoo, “Mutta tuoksusta voi havaita koko joukon erilaisia omenan aromeita, esimerkiksi vihreä omena tuo juomaan hapokkuutta, punaiset taas kypsyyttä ja keltaiset omenat tuovat makeita vivahteita.”

    Stassenin mukaan on myös mahdollista, että tuoksussa on eksoottisia hedelmiä ja sitrusta. Mikäli siiderissä on käytetty päärynämehua, se saattaa tuoda mukanaan banaanisuutta.

  3. Maista ja niele
    “Siemaise siideriä ja anna juoman täyttää koko suu. Siiderinmaistelussa, toisin kuin viininmaistelussa, on olennaista, että juoma niellään.”

    Syynä Stassenin mukaan tähän on jälkimaun analysoinnin helpottuminen. Kielen lisäksi suu, nielu ja nenä aistivat makua. Makukokemus muodostuu esimerkiksi hiilidioksidipitoisissa juomissa varsinaisen maun lisäksi kaasussa olevista partikkeleista.

  4. Toista vaiheet 1–3
    “Viimeinen vaihe siiderin maistelussa on toistaa edellä kuvatut vaiheet. Kun juomaa maistaa usemman kerran, mausta löytyy uusia tasoja”, Stassen neuvoo.

  5. Nauti
    Stassenin mukaan siiderin kanssa paras makupari on hyvä seura.

    “Siideri on erinomainen juoma juhlistamiseen, mutta itse nautin siiderini mieluiten after work -juomana hyvien ystävien kanssa. Ruokana siiderin kanssa kannattaa tarjota tapaksia, juustoja tai paahtopaistia. Tärkein raaka-aine on kuitenkin oikeanlainen tilanne”, Stassen vinkkaa.

Maista esimerkiksi nämä siiderit:

Happy Joe Red Love: Kuiva omenasiideri, jonka maussa roseeviinimäistä raikkautta ja omenan pehmeyttä.

Happy Joe Wild Organic: Kuiva luomuomenasiideri, jonka mehupitoisuus on jopa 50%. Sen ansiosta se on maultaan intensiivisen omenainen, mutta samalla hyvin pehmeä. 

Strongbow British Dry 5,0 %: Kuiva omenasiideri, jonka maussa täydellisessä tasapainossa happamuus, kirpeys ja makeus.

Orchard Thieves Crisp Apple: Puolikuiva omenasiideri, jossa äärimmäisen mehukas ja omenainen maku. 

Bulmers Pear: Pehmeän täyteläinen päärynäsiideri, jonka maku on makeahko, herkullinen ja tuoreen päärynäinen.