Moi, mitä etsit?

search

Sillidippi ja muut vappubrunssin hittiherkut

Juoma ja ruoka, Ruoka ja juoma, Vappu

Suolaista, makeaa, kätevää ja niin hyvää! Nämä vappubrunssin ruoat sopivat sekä kotikattaukseen että on helppo napata mukaan piknikille.

Vappubrunssi on yksi vuoden odotetuimmista ja perinteikkäimmistä ruokahetkistä. Yhden koulukunnan mukaan vappubrunssi katetaan kotiin, toiset pakkaavat eväät koriin ja siirtyvät puistoon aurinkoon (tai räntäsateeseen) syömään. 

Oli tyyli kumpi vain, vappubrunssin ruoilta vaaditaan paljon: niiden pitäisi maistua moneen makuun sekä kestää pöydässä tai piknikpeitolla pitkään hyvänä sulamatta, jäähtymättä, lististymättä ja hajoamatta. 

Jos etsit vappubrunssin ideoita, kokeile tämän menun herkkuja! Ne on suunniteltu nimenomaan keväiselle vappubrunssille ja toimivat yhtä hyvin kotikattauksessa kuin piknikeväänä. Pallosalaatti, parsakääröt, sillidippi ja ruislastut sekä kerrosjälkiruoka – helppo tehdä, näyttää hyvältä ja maistuu taivaalliselta! 

Resepti

Vappubrunssin reseptit: Pallosalaatti

Nimensä mukaisesti pallosalaatissa on kaikkea pyöreää. Jos otat pallosalaatin piknikille, sekoita pyöreät raaka-aineet ja basilikavinegrette keskenään, mutta ota rucola ja basilika erikseen mukaan ja lisää ne salaattiin vasta retkipaikalla.

6 annosta

500 g pariisinperunoita 1 rkl öljyä 125 g pieniä mozzarellapalleroita 250 g kirsikkatomaatteja 1 dl oliiveja 1 dl hillosipuleita ½ ruukkua basilikaa (Voit lisätä oman maun mukaan esimerkiksi kapriksia, viinirypäleitä, melonipalloja.)

Basilikavinegrette

½ ruukkua basilikaa 2 rkl valkoviinietikkaa ½ dl oliiviöljyä ripaus suolaa
Kokonaisaika 50 min
Valmistus 20 min
210 kcal
  • Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Levitä pariisinperunat leivinpaperin päälle uunipellille ja sekoita joukkoon öljy. Paahda uunissa 20–30 minuuttia. Anna jäähtyä.

  • Valmista basilikavinegrette. Hienonna basilikaa hieman veitsellä ja laita kaikki ainekset kapeaan kulhoon. Aja sauvasekoittimella kastikkeeksi.

  • Sekoita pariisinperunat, mozzarellapallot, kirsikkatomaatit, oliivit ja hillosipulit basilikavinegreten kanssa.

  • Levitä rucola tarjoiluvadille ja levitä päälle basilikavinegretellä maustetut pallerot. Viimeistele basilikan lehdillä.

Resepti

Vappubrunssin reseptit: Parsa-voitaikinakääröt

Parsa-voitaikinakääröt ovat simppeliä leipomista: valmista voitaikinaa vain täytetään briellä ja parsoilla. Ja maku on uskomattoman herkullinen! Brien sijasta kääröihin sopii myös halloumi, feta tai sinihomejuusto.

10 kpl

500 g voitaikinalevyjä (5 kpl) 500 g vihreää parsaa 200 g brie-juustoa ruohosipulia ripaus suolaa ja mustapippuria 1 kananmuna voiteluun ripaus rouhittua viherpippuria cocktail-tikkuja kääröjen kiinnittämiseen
Kokonaisaika 30 min
280 kcal
  • Sulata voitaikinalevyt. Leikkaa ne puoliksi ja aseta leivinpaperille uunipellille

  • Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

  • Katkaise parsojen puisevat tyvet. Leikkaa brie-juusto kymmeneksi siivuksi.

  • Aseta brie-juusto voitaikinaneliölle kulmasta kulmaan. Ripottele päälle ruohosipulisilppua ja laita pari parsaa keskelle. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

  • Taita voitaikina kääröksi nipistämällä kulmat ristiin. Kiinnitä käärö cocktail-tikulla. Voitele kääröt munalla ja ripottele päälle hieman rouhittua viherpippuria.

  • Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia.

Resepti

Vappubrunssin reseptit: Sillidippi & ruislastut

Sillidippi on ehdoton vappusuosikki! Ihanan suolaista dippiä kannattaa ehdottomasti testata ruislastujen kanssa, mutta myös perinteisiä sipsejä voi hyvin dippailla.

6 annosta

1 Matjes-sillifilee (n. 75 g) 1 pieni punasipuli ½ dl tilliä hienonnettuna 200 g ranskankermaa 1 tl Dijon-sinappia ripaus suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

tarjoiluun ruislastuja (tai perunalastuja)
Kokonaisaika 15 min
130 kcal
  • Paloittele silli aivan pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna punasipuli, hienonna tilli.

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.

  • Tarjoile ruislastujen tai sipsien kanssa.

Resepti

Vappubrunssin reseptit: Baileys-kerrosjälkiruoka

Kerrosjälkiruoka on täydellinen jälkkäri: todella helppo tehdä ja ottaa mukaan, pystyy versioimaan moniin makuihin ja maistuu aivan ihanalta! Tässä vappubrunssin jälkiruoassa marjat marinoidaan sitruunalla, ja kerma-tuorejuustovaahto maustetaan Baileysillä.

8 annosta

Marinoidut marjat

600 g tuoreita marjoja 1 (luomu)sitruunan kuori ja mehu 2 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeria

Baileys-vaahto

2 dl kuohukermaa 1 rkl sokeria 200 g mascarponea 1 dl Baileys-kermalikööriä

Lisäksi

250 g keksejä tai piparkakkuja (esim. Lotus Biscoff) sitruunamelissan lehtiä, syötäviä kukkia
Kokonaisaika 2 t 20 min
Valmistus 20 min
427 kcal
  • Valmista ensin marinoidut marjat. Leikkaa isommat marjat paloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon sitruunan kuori ja mehu sekä sokeri. Laita jääkaappiin marinoitumaan pariksi tunniksi.

  • Valmista seuraavaksi Baileys-vaahto. Vaahdota kuohukerma. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa tuorejuusto ja sekoita se joukkoon. Kääntele lopuksi sekaan Baileys.

  • Murskaa keksit.

  • Kokoa annokset tarjoiluastioihin. Jos tarjoilet jälkiruoat kotona, voit koota ne kauniisiin laseihin tai maljoihin, piknikille mukaan otettavat kannattaa koota kannellisiin purkkeihin.

  • Jaa keksimurska lasien pohjalle. Lusikoi päälle Baileys-vaahto ja sen päälle marinoidut marjat. Koristele sitruunamelissan lehdillä ja syötävillä kukilla.

VINKKI! Ison osan ruoista voi esivalmistella edellisenä päivänä: perunoiden paahtaminen, basilikavinegreten teko, sillidipin sekoitus, marjojen marinointi ja Baileys-vaahdon valmistus. Brunssiaamuna riittää viimeistely.

Saatat pitää myös näistä