Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta, Oluen valmistus:

Gluteeniton olut yllättää briljantilla maullaan – mistään ei ole tingitty

Vältteletkö gluteenia tai kärsitkö keliakiasta? Gluteeniton olut on maultaan täyttä priimaa, joten tartu kiinni ennakkoluulottomasti!

Täysmallasluomuohraa, luomuhumalaa ja Salpausselän soraharjujen suodattamaa pohjavettä – tätä voisi maistaa, vai mitä? Kyseessä on vaalea lager, Lapin Kulta Pure. Jos maistelisit olutta lasista tarjoiltuna ja kuulisit vasta jälkikäteen, että muiden ominaisuuksiensa lisäksi se oli myös gluteenitonta, todennäköisesti hämmästyisit.

Gluteeni on viljoissa oleva proteiini eikä maistu miltään – toisin sanoen sen poistaminen oluesta ei muuta makua. Hartwallin tuotepäällikön Ville Alangon mukaan gluteenittoman oluen maku syntyy ennen kaikkea hyvästä reseptistä. Siemailuelämys voi siis olla aivan yhtä viljaisan maltainen kuin minkä tahansa muunkin oluen kanssa.

”Esimerkiksi Lapin Kulta Pure on puhdaspiirteinen ja täyteläinen lager, joka sopii niin keliaakikoille, gluteenia vältteleville kuin kenelle tahansa muullekin oluen mausta pitävälle”, Alanko sanoo.

Vuonna 2017 markkinoille tullutta Lapin Kulta Purea on saatavilla myös vähäalkoholisena eli 2,7-prosenttisena.

Gluteenittoman oluen suosio on jatkuvassa kasvussa ja tällä hetkellä sen suurinta kuluttajaryhmää edustavat Alangon mukaan 50–64-vuotiaat.

”Nopeiten ja eniten gluteenittomien oluiden suosio kasvaa kuitenkin nuorten kuluttajien keskuudessa”, hän lisää.

Gluteenittoman oluen valmistus – kaksi tapaa

Jotta olut voi olla gluteenitonta, on oikeastaan kaksi reittiä. Reseptissä voidaan käyttää tuttuja raaka-aineita, kuten ohraa, vehnää tai ruista, ja valmistaa olut normaaliin tapaan yhden lisävaiheen kera.

”Gluteeni voidaan poistaa oluesta entsyymin avulla. Se pidentää valmistusaikaa ja tuottaa lisätyötä, mikä myös hitusen nostaa oluen arvoa, mutta silti gluteeniton olut on koko kansan tuote myös hintansa puolesta”, kertoo Alanko.

Luontaisesti gluteeniton olut puolestaan saadaan hyödyntämällä gluteenittomia viljoja, kuten hirssiä, maissia, tattaria tai riisiä.

Olut ja gluteeni: tunnista gluteeniton olut tähkämerkistä

Gluteenittomaksi olueksi lasketaan juomat, joissa gluteenia on korkeintaan 20 ml/kg. Alangon mukaan paras tapa varmistua oluen gluteenittomuudesta on Keliakialiiton tähkämerkki, jollainen on muun muassa Lapin Kulta Purella.

Keliakiatutkijoiden mukaan gluteenittoman oluen käyttömäärää ei ole tarve rajoittaa gluteenin saannin kannalta. Yleisiä alkoholin käyttösuosituksia kannattaa kuitenkin noudattaa.