Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Bränditarinat, Olut, Tietoa oluesta:

Ylpeästi lahtelainen - Lahden Erikois 90 vuotta

Lahden Erikois olut täyttää vuosia

Rento, myönteinen ja eteenpäin katsova Lahden Erikois -olut täyttää 90 vuotta. Vaikka matkalla on sattunut ja tapahtunut, on oluen loistava laatu ja panimon väen hyvä meininki pysyneet samana. Koko kansan erikoisolut juhlistaa taivaltaan suodattamattomalla täysmallaslagerilla. 

Tutunoloinen tölkki tuntuu käteen sopivan viileältä. Kauniin värinen olut soljuu lasiin iloisesti pirskahdellen. Katse viipyilee hetken juomassa ja sitten on aika kohottaa lasi huulille. 

Ensimmäinen suullinen kertoo sen välittömästi: nyt on käsillä jotakin todella erikoista. 

”Maku on monikerroksinen ja -ulotteinen, maut ja raaka-aineet tulevat hienosti esiin hiivan pikanttia sävyä myöten. Oluessa on perinteinen lahtelainen ote sopivan modernilla twistillä.” 

Hymyyn puhkeava pääpanimomestari Hannele Alakarhu on silminnähden tyytyväinen. Lasissa on maistiaisia keväällä myyntiin tulevasta Lahden Erikois -juhlaoluesta, joka syntyi kuin itsestään ja suorastaan halusi tulla tehdyksi. Kun olut syntyy luontevasti, sitä on helppo valmistaa levollisella mielellä ja rennolla otteella. Alakarhu odotti silti maistelua malttamattomasti, vaikka hänellä oli jo ensimmäisessä koekeitossa hyvin varma olo. 

Nyt on käsillä jotakin todella erikoista. 

”Olimme heti samaa mieltä oluen kanssa. Juhlaolut on täyteläinen, tavattoman maukas, erikoisen hyvää ja tarjoaa pieniä arjen iloja. Juuri tyypillistä ja omanlaista lahtelaista olutta.” 

Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhu

Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhu.

Laadustaan kuulua lahtelaista 

Alakarhu mietti juhlaoluen reseptiä yhdessä tuotepäällikkö Ari Nykäsen kanssa. Suunnaksi valikoitui helposti lähestyttävä vaalea helles-tyyppinen lager, juuristaan ylpeä ja niitä kunnioittava olut. 

Tuotekehitystä koko panimouransa ajan tehnyt Alakarhu koki koko prosessin sangen helppona. Maltaat, humalat ja muut raaka-ainevalinnat napsahtelivat selkeästi kohdalleen. Juurensa tunteva olut palaa tietyssä mielessä vuosikymmenien taa. 

Lahtelaisessa oluessa on kunnia-asia käyttää vain täysmallasta.

”Juhlaolut on suodattamatonta, mikä antaa siihen oman mielenkiintoisen vivahteensa ja tuo raaka-aineet eri tavalla esiin.” 

Kun Alakarhu hypistelee käsissään tuoksuvaa mallasta, Nykänen nostaa esiin yhden tärkeän tekijän. Lahtelaisessa oluessa on kunnia-asia käyttää vain täysmallasta. Toinen liittyy jo legendaarisen Gunnar Åhfeldtin aikoinaan lanseeraamaan asiaan. 

”Lahtelainen olut on ollut laadustaan kuulu kautta maan. Laatu on ollut keskeinen ohjenuora läpi vuosikymmenien.” 

Tyylilleen uskollista olutta 

Nykänen tarinoi vuodesta 1935, jolloin panimomestari Wilhelm Klinger kehitti uudentyyppisen, vaalean, humalapitoisen ja vahvan Lahden Erikois Pilsnerin markkinoille. 

”Olutmarkkina uudistuu ja maut muuttuvat. Lahden Erikois -olut vastaa tämän päivän oluttoiveisiin ja suomalaisten kiinnostukseen aitoja erikoisoluita kohtaan.” 

Ilkka Hyttinen ja Hannele Alakarhu Hartwallin panimomyymälässä.


Yhteensä 35 vuotta panimomestarina Mallasjuomalla ja Hartwallilla toiminut Ilkka Hyttinen myötäilee Nykäsen ajatuksia. 

”Maukkaita ja riittävän helposti juotavia; nuo ominaisuudet ovat aina liittyneet Lahden Erikoiseen. Siksi sen asema säilyy vahvana viime aikoina voimakkaasti laajentuneella olutkartalla.” 

Kymmenisen vuotta eläkepäiviä viettänyt Hyttinen kunnioittaa perinteitä ja nauttii saunan päälle olutta. 

”Vuonna 1955 alkoi A-oluen valmistus, se oli tyypiltään vahva juhlaolut. Oluen valmistusresepti on pysynyt pitkälti samana näihin päiviin asti.” 

Englantilaisen koulukunnan edustajana Hyttisellä on läheinen suhde IPA-oluisiin. Lahtelaiseen tapaan oluen korkea laatu on hänelle lähellä sydäntä. Kun hän tutkailee juhlaoluen reseptiä, mieleen muistuu monia tarinoita. 

”Lahden Erikoiseen liittyy varsin värikästä elämää muun muassa 1960- ja 1970-luvuilla. Mallasjuoma satsasi tynnyriolueen ja A-olut sai vankan aseman ravintoloissa.” 

Ilmassa väreilee retroa ja nostalgiaa

Nykänen on tyytyväinen Lahden Erikois-olutbrändin nykytilaan. Vuosi 2019 oli kasvun aikaa, eikä käsillä oleva juhlavuosi poikkea uralta. 

”Brändi voi enemmän kuin hyvin. Rento, myönteinen, eteenpäin katsova koko kansan erikoisolut antaa pilke silmäkulmassa aina aihetta juhlaan. Lahden Erikois -olut on elämänmakuinen ja -mittainen tositarina.” 

Lahden Erikois -olut on elämänmakuinen ja -mittainen tositarina.

Hartwallilla on käsitelty hellävaroin brändin alkuperäistä ilmettä ja tuotu se pienillä muokkauksilla tähän päivään. Ilmassa väreilee tiettyä nostalgisuutta ja retrohenkisyyttä, sillä olut on maistunut suomalaisten huulilla ja suissa pian 90 vuoden ajan. 

”Silloinen tavaramerkkileima tuli hyväksytyksi 16.5.1930, on siis syntymäpäiväjuhlien aika. Niitä vietämme Värikästä elämää Lahdesta jo 90 vuotta -teemalla juhlaolutta maistellen.”