Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Bränditarinat, Olut, Tietoa oluesta, Oluttrendit:

Lahden Erikois -täysmallasolut teki komean paluun

Lahden Erikois -oluen tarina alkoi miltei 90 vuotta sitten

Lahden Erikois -oluen tarina alkoi miltei 90 vuotta sitten, kun silloinen Mallasjuoma toi markkinoille saksalaisen ”Spezialbierin” inspiroiman täysmallasoluen. Lahden Erikois -oluet olivat aluksi mietoja ja tummia. Ensimmäinen täysmaltainen vaalea pils korkattiin vuonna 1935, vähän kieltolain kumoutumisen jälkeen.

Pikku hiljaa sana Lahden erikoisen hyvästä oluesta kantautui Salpausselän tienoilta muuallekin maahan. Matkaa kiritettiin onnistuneilla, suomalaista urheilukansaa puhuttelevilla mainoslauseilla kuten ”Ei oo Lahden voittanutta”.

Nykyistä väljemmän alkoholimarkkinoinnin aikaan Erikois-olutta mainostettiin myös varsinaisena vitamiinipommina ja terveyttä sekä voimaa tuovana juomana.

Suomalaista urheilukansaa puhuttelivat mainoslauseet kuten ”Ei oo Lahden voittanutta”.

1960-luvun puolivälin tienoilla Mallasjuoman oluita alettiin saada koko maasta ja Erikois-oluet löysivät paljon uusia ystäviä.

Lahden Erikois palasi MM-kisoihin

Suomalaisia hemmoteltiin pitkään erikoisen hyvällä oluella. Kymmenkunta vuotta sitten tuli kuitenkin aika vetäytyä kilpailutauolle, voimia keräämään. Lahden Erikois -brändi teki näyttävän paluun keväällä 2017 Lahden hiihdon MM-kisojen aikaan, uudistuneena, mutta perinteitä kunnioittaen.

Erikois-oluen lippua kantoi brändin palatessa kaksi tuotetta: saksalaistyyppinen pils sekä hedelmäinen IPA.

”Aika oli kypsä paluuseen. Olutkulttuuri kukoistaa; kuluttajat ovat löytäneet erikoisemmat oluet ja uudenlaiset jännittävät makumaailmat. Laatu ja vivahteikkuus alkavat mennä jo määrän ja hinnan edelle”, Hartwallin tuotepäällikkö Ari Nykänen kertoo.

Lahden Erikois Pils 4,5 % on valmistettu alkuperäänsä kunnioittaen. Se on samantyylinen olut kuin markkinoille 1935 tullut edeltäjänsä.

”Pilsissä on saksalaistyylinen, heti napakasti puraiseva humalan katkero. Vaalean oluen suutuntuma on kuivahko, mikä luo mukavaa raikkautta. Mausta löytyy kukkaisuutta, yrttisyyttä ja keveää hedelmäisyyttä. Raikas ja aromikas, maukkaasti humaloitu olut on rapea vaihtoehto perinteiselle lagerille”, Nykänen analysoi.

Hedelmäinen IPA

Lahden Erikois Pilsissä käytetään kotimaista mallasohraa. Aromia synnyttää saksalainen mausteinen humala nimeltä Hallertau Hersbrucker. Kuuluisaa humalalajiketta viljellään Münchenin ja Nürnbergin välillä.

Lahden Erikois Pils on kuitenkin nimenomaan lahtelainen olut. ”Tutun merkin uudelleen lanseeraus onkin otettu vastaan alueella innostuneesti, ihmiset ovat olleet suorastaan liikuttuneita. Lahden Erikois -olueen liittyy niin paljon hyviä muistoja.”

”Oluen ystävät arvostavat historiaa, paikallisuutta ja aitoja tarinoita.”

Lahden Erikois IPA 4,7 %:n makumaailma on moniulotteinen, sitruksinen ja runsaan hedelmäinen

”Katkero puraisee todella reilusti, menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin, sillä olemme halunneet jättäneet tilaa hyvälle juotavuudelle.”

IPA-oluet ovat nousseet viime vuosina suosioon niin meillä kuin maailmallakin.

”Oluen kokonaismyynnistä pintahiivaoluet nappaavat Valviran mukaan viitisen prosenttia. Ne kasvoivat tammi-lokakuussa 2016 peräti 32,5 prosenttia, kärkenä juuri IPA-tyyli.”

Lahden Erikois IPA on Hartwallin ensimmäinen pintahiivaolut

”Tämä on ollut jännittävä matka. Olemme investoineet uuteen tekniikkaan ja tehneet pitkään tuotekehitystä.”

Lahden Erikois IPA:n humalointi toteutetaan kuivahumaloimalla keittovaiheen jälkeen. Nykänen myöntää – kun asiaa häneltä erikseen udellaan – että uusi aluevaltaus voi saada tulevaisuudessa jatkoa.

”Erikois-brändi tarjoaa hyvät mahdollisuudet lanseerata myös jatkossa uusia erikoisempia oluita. Yksityiskohtiin ei voida kuitenkaan vielä mennä.”

Tämän päivän trendeihin kuuluu myös oluen ja ruuan vahva liitto. Pils ja IPA istuvat mainiosti tähänkin suuntaukseen.

”Lahden Erikois Pils on monikäyttöinen juoma, joka sopii ruuan kuin ruuan kanssa. Ehkä parhaimmillaan se on kalan, vaalean lihan ja ylipäätään keveiden makujen kyytipoikana.”

Lahden Erikois IPA – kuten IPA:t yleensäkin – tulee parhaiten juttuun mausteisempien ja eksoottisempien ruokien kanssa. ”IPA taittaa myös ruuan rasvaisuutta runsaalla humaloinnillaan.”

Tämän päivän trendeihin kuuluu oluen ja ruuan vahva liitto.

Lahden Erikois -brändin myötä paluun teki myös legendaarinen oranssi Lahtikko.

”Myyntiin tuli lähes 10 000 kappaleen erikoiserä käteviä olutkoreja. Ne eivät ole kuitenkaan pantillisia monipakkauksia, vaan nostalgisia käyttöesineitä.”

Nykänen arvioi, että kymmenen olutpulloa tai -tölkkiä vetävät Lahtikot myydään pian loppuun ja niistä tulee keräilykappaleita. ”Mutta Lahden Erikois Pils ja Lahden Erikois IPA ovat tulleet markkinoille jäädäkseen”, hän korostaa.

Lahden Erikois Pils on saatavilla 3,5 desilitran lasipullossa, 5 desilitran tölkissä ja hanassa valikoiduissa ravintoloissa.

lahden_erikois2-1-web-4.3.jpg

Aikajana

1912 - Henrik, Ernst ja Max Mattsson perustavat Osakeyhtiö Mallasjuoman. Panimo tuottaa aluksi talouskaljaa, mutta pian myös pullokaljaa.

1919-1932 - Kieltolaki miedontaa oluet Suomessa.

1935 - Ensimmäinen vaalea Lahden Erikois Pils.

1955 - Mallasjuoman valmistama vahvempi A-olut nousee suosioon.

1969 - Keskiolut vapautuu.

1988 - Hartwall ostaa Mallasjuoman. Erikoisolut hetkeksi historiaan.

1990 - Lahden Erikois -olut palaa markkinoille.

2000-luku - Lahden Erikois -olut vetäytyy tauolle.

2017 - Suuri comeback: Lahden Erikois Pils ja Lahden Erikois IPA tekevät paluun.

 

Erikoisen hyvää

Klassikko-oluet ovat saaneet rinnalleen tuoreita, mielenkiintoisia uutuuksia, joihin jokaisen oluenystävän tulisi tutustua.

Maistakaa niin mielistytte!