Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Bränditarinat, Viinit:

Lanson Le Green Bio-Organic, harvinainen luomusamppanja

Samppanjan ja luomuviinien kysyntä Suomessa kasvaa. Siihen vastaa Lanson Le Green Bio-Organic-luomusamppanja, joka on tinkimättömän tarhatyöskentelyn tulos ja kellarimestari Hervé Dantanin taidonnäyte. Keveämpään pulloon ja kierrätyspaperietikettiin pakattu samppanja kertoo Lansonin samppanjatalon ympäristöystävällisestä linjasta.

Chardonnay-, Meunier- ja Pinot Noir -rypäleistä valmistettu Lansonin Le Green Bio-Organic -luomusamppanja on vertaansa vailla. Vuoden viinit -kilpailussa 2019 se palkittiin kunniamaininnalla. Lanson luomusamppanjan rypäleet ovat kasvaneet Lansonin omalla 16 hehtaarin luomu biodynaamisesti viljellyllä tarhalla, joka kantaa nimeä Domaine de la Malmaison. Tarha sijaitsee Marnen laakson sydämessä Verneuilin ja Vandièresin kylissä ja kattaa 22,85% Champagnen alueen biodynaamisesta viljelystä

Hyvin hoidettu ja terve tarha on sertifioitu ECOCERT-luomusertifikaatilla sekä biodynaamisella Demeter-sertifikaatilla. Lisäksi Domaine de la Malmaisonilla on Champagnen alueen ainoa tiukimpien ehtojen luomusertifikaatti Bio Suisse. Biodynaaminen viljely on ekosysteemien kokonaisvaltaista hyvinvointia korostava luonnonmukaisen viljelyn suuntaus, jossa maaperään lisätään erilaisia preparaatteja Rudolf Steinerin planetaarisen kalenterin viitoittamina ajankohtina.

”Hyvä samppanja ei synny kellarissa. Viininteossa kaikki lähtee terveistä rypäleistä ja läsnäolosta tarhoilla. Haluan viettää mahdollisimman paljon aikaa köynnösten parissa niin kasvukauden kuin sadonkorjuun aikana”, sanoo Lansonin kellarimestari Hérve Dantan.

Lanson tunnetaan raikkaudesta

Lansonin Le Green Bio-Organic valmistetaan muiden Lansonin samppanjoiden tapaan terästankissa. Vaikka talon viinintekijätiimiä vuodesta 2015 luotsannut Dantan on tuonut kellariin tammitynnyrit ja -sammiot, hän haluaa pitää kiinni Lansonin teräksisen raikkaasta tyylistä.

”Käytän tammea vain reserviviineihin. Näin tammikypsytys tuo moniulotteisuutta ja kermaista suutuntumaa samppanjoihimme, mutta ei muuta niiden raikkaan mineraalista, pirteän rapsakkaa olemusta. Perusviiniemme alkoholikäyminen tapahtuu yhä terästankeissa.”

Reserviviineistä puhuttaessa tarkoitetaan edellisiltä satovuosilta talteen otettuja perusviinejä, jotka tuovat non-vintage-samppanjaan vivahteita ja takaavat sen tyylillisen jatkuvuuden. Dantan on innoissaan Lansonin laajentuvasta reserviviinikirjastosta ja toteaa, että uusien investointien myötä hän saa tehdä ”yhä parempaa ja moniulotteisempaa samppanjaa”. Myös tarhojen hyvinvointiin kiinnitetään jatkossa entistä enemmän huomiota.

”Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys on meille paljon muutakin kuin Lansonin Le Green Bio-Organic. Olemme luoneet yrityksemme uuden osaston, joka edistää kestävää kehitystä kannustamalla kumppaneitamme ympäristöystävällisempään viininviljelyyn.”

 

Luomusamppanja on harvinaista mutta haluttua

Vuonna 1760 perustettu Lanson on Champagnen vanhimpia viinitaloja. Syksyllä 2017 lanseerattu Lansonin Le Green Bio-Organic on sen ensimmäinen täysin luonnonmukaisesti tuotettu samppanja. Idea omasta luomusamppanjasta oli syntynyt jo vuosia aiemmin.

”Kun lähdimme kokeilemaan luonnonmukaista viininviljelyä, luomuviljely täällä Champagnessa ei ollut yhtä trendikästä kuin nyt”, Dantan kertoo.

”Hyvä samppanja ei synny kellarissa. Viininteossa kaikki lähtee terveistä rypäleistä ja läsnäolosta tarhoilla.”

Trendikkyydestä huolimatta luomusamppanjan osuus Champagnen alueen kokonaistuotannosta on edelleen hyvin pieni, 2 prosenttia. Luomuksi sertifioituja samppanjoita on alle 1 %. Luku ei yllätä, sillä luonnonmukainen – ja varsinkin biodynaaminen – viljely viileässä, sateisessa ja keleiltään arvaamattomassa Champagnessa on täynnä haasteita.

”Rypäleiden kasvattaminen on jatkuvaa taistelua home- ja sienisairauksia vastaan.”

Lansonin kellarimestarin suonissa virtaa samppanja

Kellarimestarin työstä kysyttäessä Hervé Dantan toteaa polkunsa olleen viitoitettu.

”Vanhempani viljelivät rypäleitä, joten samppanja virtaa jo suonissani. Toki teini-ikäisenä ajattelin haluavani toisenlaisen ammatin, vaikka vietinkin paljon aikaa tarhoilla heidän kanssaan. 18-vuotiaana aloitin enologiopinnot, ja sen jälkeen kaikki on ollut selvää.”

Kokeneen kellarimestarin mielestä kellarimestarin kuuluu tehdä samppanjaa kuluttajille, ei itselleen.

”Siksi keskustelen jatkuvasti kuluttajien kanssa. Kuluttajakentän tuntemisen ohella tämä työ edellyttää vankkaa kokemusta, vahvaa omaa visiota ja käsitystä tarha- ja kellarityöstä sekä kykyä unelmoida.”

Missä siintää Lansonin kellarimestarin seuraava unelma?

”Viinintekijänä unelmani on aina seuraava sadonkorjuu ja vuosikerta. Lisäksi haaveilen kellarissamme kypsyvistä samppanjoista ja hetkestä, kun ne ovat valmiita maailmalle.”

Champagne Lanson

  • Perustettu 1760
  • Taustalla yhä kolmen perheen omistus
  • Kellarimestari Hervé Dantan
  • Hervé Dantan toi mukanaan lukuisia uudistuksia, joka näkyy Lansonin samppanjoiden parantuneessa laadussa

Katso tuotetiedot ja saatavuus Alkon verkkokaupasta.