Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi, Alkoholiton:

Sober curious – kivaa darravapaasti

Sober curious eli ”utelias raittius” kiinnostaa yhä useampia, erityisesti terveystietoisia ja naisia. Laura Wathén ja Katri Ylinen jättivät dokausbailaamisen ja krapula-ahdistukset sekä perustivat suositun Darravapaa-yhteisön.

Pilaantunut piña colada Laura Wathénin 19-vuotissynttäreillä oli viimeinen niitti. Wathén oksensi koko yön ja koki siihenastisen elämänsä hirveimmän olotilan. Aamulla päänsäryn ja yökötyksen sekaan mahtui vain yksi ajatus: en juo enää koskaan. Tuosta hetkestä on nyt kymmenen vuotta, ja 29-vuotiaan Wathénin päätös on pitänyt.

”Olin dokabailaaja, joka kävi joka viikonloppu juhlimassa ja tykkäsi innostaa muitakin juhlimaan. Olin muiden silmissä iloinen bilettäjä, vaikka todellisuudessa otin rohkaisuryyppyjä ja peittelin epävarmuuttani juomisella.”

Wathén kertoo jättäneensä juomisen varjellakseen mielenterveyttään. Hän olisi enemmän oma itsensä, kun ei uittaisi aivojaan alkoholin kemikaaleissa. Vuosia juomisen lopettamisen jälkeen Wathénilla diagnosoitiin ADHD, jolloin hän ymmärsi, että oli aiemmin juonut itselääkitäkseen keskittymisvaikeuttaan.

Vielä kymmenen vuotta sitten Wathén oli outolintu – nuori opiskelija, joka ei juo. Sober curious -ilmiöstä ei ollut kuultukaan.

”Alkoholi on ollut yhteiskunnassamme normi, ja siitä poikkeavaa on usein kyseenalaistettu. Alkoholi on jännällä tapaa kytköksissä yhteisöllisyyden kokemukseen. Se, miten tervetullut olet porukkaan, saattaa riippua siitä, mitä juomaa lasissasi on.”

Katri Ylisen (vas.) ja Laura Wathénin (oik.) perustamalla Darravapaa-someyhteisöllä on Instagramissa vajaat 21 000 seuraajaa. ”Aloittaessamme emme uskoneet, että niin moni olisi kiinnostunut alkoholittomuudesta.”

Tipaton, joka jatkuu ja jatkuu

Vuosi sitten Wathén tapasi sosiaalisen median kautta Laura Ylisen, 31, entisen nousuhumalan rakastajan. Ylinen oli havahtunut pari vuotta aiemmin ajatukseen, ettei oma alkoholinkäyttö ollut enää hallinnassa.

”Juominen oli hauskinta, mitä tiesin. Metsästin nousuhumalan tuomaa euforiaa ja kannustin, jopa painostin, kavereitani juomaan. Jokainen alkoholipitoinen ilta oli mahdollisuus viettää maailman hauskin ilta.”

Samalla Ylinen tiedosti, että hän leikitteli omalla terveydellään. Kun piti mennä yksille, hän palasikin kotiin vasta aamuyöllä. Itse asiassa hän ei tavannut koskaan ystäviään ilman lasillista.

”Alkoholin huuru tuntui kivemmalta kuin todellisuus. Join helpottaakseni sosiaalista ahdistusta. On oikeastaan vaikea sanoa, joinko masennukseeni vai olinko masentunut, koska join.”

Yliselle tuli muistinmenetyksiä, jotka aiheuttivat turvattomuuden tunnetta. Itsekunnioitus alkoi rakoilla, samoin läheisten luottamus, sillä hän joutui usein tekemään ohareita krapulansa vuoksi. Vuoden 2019 tammikuussa Ylinen aloitti tipattoman – ja se jatkuu edelleen.

”Aluksi lopettaminen oli vaikeaa, mutta parin kuukauden jälkeen tuli pinkki pilvi, euforinen tunne, jossa aivokemiani tasaantuivat. Se oli ihanaa ja olin hirvittävän ylpeä itsestäni – en varmaan koskaan ole ollut niin onnellinen kuin silloin.”

Sober curious puhuttelee nuoria

Kun Wathén ja Ylinen alkoivat jutella, he huomasivat, että heitä yhdisti paitsi sober curious -elämäntapa, myös kokemus siitä, että raittiudesta puhutaan vieraannuttavasti.

”Alkoholiongelmaisten stereotyyppinen kuvasto on aika miehinen, ja julkinen keskustelu on keskittynyt lähinnä keski-ikäisiin tai sitä vanhempiin miehiin, yleensä vielä taiteilijoihin”, Wathén sanoo.

He kaipasivat keskustelua, johon myös nuori nainen voisi samaistua. Näistä ajatuksista syntyi someyhteisö Darravapaa, jolla on Instagramissa nykyään lähes 21 000 seuraajaa.

”Olemme tarkkoja siitä, miten ja millä äänensävyllä puhumme, jotta tavoitamme itsemme kaltaiset ihmiset”, Ylinen sanoo.

Darravapaan sanoma ”rento ja utelias raittius” osuu yksiin hyvinvointitrendin kanssa. Ylinen toteaakin, että olisihan se ristiriitaista satsata rahaa hyvinvointisormuksiin ja kuntosalijäsenyyksiin ja kumota koko homma viinin lipittelyllä.

Erityisesti nuorten alkoholinkäyttö on viime vuosina vähentynyt. Hartwallin vuonna 2021 tekemään asennetutkimukseen* vastanneista 31 prosenttia oli vähentänyt alkoholin kulutustaan viimeisen kahden vuoden aikana ja 15 prosenttia ei käyttänyt alkoholia lainkaan.

”Sober curious -ilmiö tarjoaa armollisen suhtautumisen alkoholiin. Aina ei tarvitse ottaa pohjakosketusta jättääkseen alkoholin. Sober curious on myös vertaistukea ja yhteisöllisyyttä”, Darravapaa-someyhteisön Katri Ylinen ja Laura Wathén pohtivat.

Sober curious -elämäntapa on rentoa raittiutta

Sober curious herättää kiinnostusta ympäri maailman, ja se on innoittanut erityisesti terveystietoisia ja naisia. Moni on alkanut kyseenalaistaa alkoholiin liittyviä tottumuksiaan ja vähentänyt juomista tai lopettanut sen kokonaan. Itse termin takana on Sober Curious -kirjan kirjoittanut Ruby Warrington.

Alkoholiton elämäntapa ei ole suorittamista tai raittiit ihmiset eivät ole supersankareita, vaan samat elämän ilot ja surut ovat olemassa, mutta raittiina ne koetaan aidosti ja omana itsenään, Ylinen ja Wathén korostavat.

”Sober curious -ilmiöön liittyy rentous. Voit olla kokonaan ilman alkoholia tai juoda joskus skumppaa, mutta se ei silti nollaa ‘hyvinvointilaskuriasi’ tai tarkoita, että olet epäonnistunut”, Wathén sanoo.

Ilmiön rinnalla myös alkoholittomien tuotteiden valikoima on kasvanut. Erityisesti alkoholittomien oluiden kehitystyöhön on satsattu ja se näkyy jo kauppojen hyllyillä. Hartwallin tutkimukseen vastanneista 67 prosenttia ilmoitti olevansa kiinnostunut kokeilemaan alkoholittomia tai matala-alkoholisia juomia, jos tarjolla olisi vieläkin enemmän kiinnostavia vaihtoehtoja.

Darravapaa: Alkoholiton klubi suunnitteilla

Wathén käy edelleen tanssimassa ja fiilistelee hyvää musiikkia. Nurinkurista on, että aiemmin hän kulautteli drinkkejä saadakseen rohkeutta, mutta nyt ilman alkoholia hänen itsetuntonsa on parempi kuin koskaan. Olo on muutoinkin tasapainoinen ja hyvinvoiva.

Yliselle holittomuus on tuonut vapautta ja aikaa, rahatilannekin on kohentunut.

”Nykyään pystyn luottamaan päätöksentekokykyyni. Hankin esimerkiksi hiljattain koiran, koska tiedän pystyväni huolehtimaan siitä. Alkoholi oli myös iso aikasyöppö, sillä juomisen jälkeen piti aina toipua.”

Wathén ja Ylinen korostavat, ettei heidän tarkoituksenaan ole luoda asettelua, jossa holittomasti elävät olisivat jokin sorrettu vähemmistö. Tarkoituksena ei myöskään ole käännyttää ketään, vaan tarjota samaistumisen mahdollisuuksia niille, joita holittomuus kiinnostaa.

Ja se tuntuu kiinnostavan. Ylisen ja Wathénin Darravapaana-podcastin toinen kausi alkaa maaliskuussa Yle Areenassa, ja Darravapaa -Instagram-tili kasvattaa koko ajan suosiotaan. Ylinen kirjoittaa myös parhaillaan kirjaa raitistumisestaan.

Mikä mullistavinta, naiset suunnittelevat alkoholittomia Sober Furious -bileitä yhdessä Club Kaikun kanssa.

”Haluamme järjestää Suomen isoimmat alkoholittomat bileet, joissa on parhaat DJ:t soittamassa. Tanssilattialla saa bailata ilman, että joku kännikeijo on takapuolessa kiinni. Tarjolla on mocktaileja ja alkoholittomia juomia”, Ylinen valottaa.

Darravapaan Katri Ylisen ja Laura Wathénin suosikkijuomat:

Katri Ylinen

”Kun menen juhliin, kassini kilisevät siinä missä muidenkin. Valitsen yleensä jotain, missä on kofeiinia sekä kuivia juomia ja alkoholitonta olutta. Kun kutsun ystäviä kylään, tykkään tarjota mocktaileja.”

Pepsi Max – Paras ruokajuoma.

Fonti di Crodo Limonata Lime-Mint – Autenttisen ja raikkaan makuinen italialainen limonadi.

Happy Joe Dry Apple Alcohol free ja Pommac Brut – Olen kuivien juomien ystävä.

Heineken 0,0 % – Klassikko, jota saa yleensä paikasta kuin paikasta.

Seedlip Spice 94 – On huippua, että markkinoille on tullut myös alkoholittomia tisleitä. Vaikka en halua juoda alkoholia, haluan silti nauttia erilaisista drinkeistä.

Katrin lempiresepti: inkivääri-highball mocktail

”Jos reseptissä on inkivääriä, se ei voi mennä pieleen.”

Laura Wathén

”Aiemmin join illanvietoissa lähinnä jääteetä ja kylmää soijakaakaota. Onneksi nykyään löytyy hyviä holittomia vaihtoehtoja myös kylmähyllystä. Tykkään testailla erilaisia juomia, mutta usein palaan vanhoihin suosikkeihini. Mocktaileissa lempimakumaailmani koostuu makean ja happaman yhdistelmästä.”

Pepsi – Paras ruokajuoma.

Fonti di Crodo Limonata Lemon – Mitä sitruunaisempi juoma, sen parempi! Tätä sopii sekoittaa myös mocktailiin esimerkiksi karpalon kanssa.

Pommac Brut – Pommac on klassikko. Maistoin tätä kuivempaa versiota ensimmäisen kerran viime vappuna ja se sopi erinomaisesti kilistelyjuomaksi.

Happy Joe Red Love 0,0 % – Pidän makeista juomista ja valitsen siidereistä aina makeamman version. Happy Joen Red Love ei kuitenkaan ole liian mehumainen, vaan säilyttää siiderin ominaisuudet.

Seedlip Garden – Katrin tavoin haluan tarjota ystävilleni uusia herkkuja ja yhteisiä elämyksiä. Seedlip Garden -tisleestä saisi ihanan raikkaan mocktailin alkumaljaksi illalliskutsuille. Tätä pitää kokeilla, kun seuraavan kerran pääsemme ystävieni kanssa kokoontumaan yhteen.

Lauran lempiresepti: juhannustaika-mocktail

”Sitruuna ja vadelma vievät ihanasti kesään keskellä talveakin! Pidän makeista mocktaileista, mutta monia ohjeita saa tuunattua kirpeän tai happaman makuiseksi lisäämällä enemmän sitruunaa tai Tonic Wateria.”

*Bilendi 2021. Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin joulukuussa 2021 Bilendi Oy:n kuluttajapaneelissa. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ja otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.