Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi, Olut, Tietoa oluesta, Oluttrendit:

Sopiiko olut palautusjuomaksi?

Saako salilta suunnata lasilliselle vai kumoaako alkoholi liikuntasuorituksen hyödyt?

Oluen sopivuudesta palautusjuomaksi liikkuu saleilla ja someissa ristiriitaista tietoa. Osa vannoo palauttavan tuopin nimeen salitreenin jälkeen. Saako salilta suunnata lasilliselle vai kumoaako alkoholi liikuntasuorituksen hyödyt?

Palautumisen roolia aktiiviliikkujan arjessa ei voi korostaa liikaa. Harjoittelun, lihashuollon ja oikeanlaisen ravinnon lisäksi keho tarvitsee aikaa palautumiseen. Asiantuntijan mukaan olut palautusjuomana ei ole ideaalein juoma – monestakin syystä.

”Olut on huono palautusjuoma heikon ravintosisältönsä vuoksi. Se ei sisällä juurikaan proteiinia, joka edesauttaa urheilusuorituksen jälkeen lihaksissa tapahtuvaa palautumista”, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Marianna Hölttä.

Oluessa ei ole myöskään riittävästi hiilihydraatteja urheilusuorituksen aikana lihaksissa tyhjentyneiden glykogeenivarastojen täyttämiseen. Höltän mukaan alkoholi on diureetti, eli se edistää virtsaneritystä. Tämän vuoksi esimerkiksi oluen juominen urheilusuorituksen jälkeen voi heikentää nestetasapainoa ja lisätä nestehukan riskiä.

Pilaako alkoholi palautumisen?

Runsaina määrinä nautittu alkoholi voi pilata palautumisen. Alkoholi hidastaa maitohapon poistumista lihaksista, mikä hidastaa elimistön palautumista urheilusuorituksesta.

Erityisen huono idea on nauttia alkoholia myöhään illalla tehdyn urheilusuorituksen jälkeen. Alkoholi vaikuttaa negatiivisesti unenlaatuun ja heikentää unen aikana tapahtuvaa palautumista.

”Etenkin illalla urheilemisen jälkeen nautittu alkoholi voi heikentää palautumista ja lisätä seuraavan päivän väsymystä”, kertoo Marianna Hölttä.

Tehokas palautuminen urheilusuorituksen jälkeen on aktiiviliikkujalle tärkeää, jotta uusi suoritus päästään tekemään mahdollisimman nopeasti. Jo parilla urheilusuorituksen jälkeen nautitulla tuopilla voi olla vaikutuksia myös seuraavina päivinä.

”Alkoholin nauttimisesta johtuva krapula, väsymys ja huono olo lykkäävät usein seuraavaa liikuntakertaa”, jatkaa Hölttä.

Yksi alkoholiannos ei vielä riitä kumoamaan treenin hyötyjä. Siitä huolimatta asiantuntija suosittelee valitsemaan palautumiseen jonkin muun juoman.

”Alkoholiannoksesta treenin jälkeen ei ole minkäänlaista hyötyä terveydelle tai suorituksesta palautumiselle. Jos treenistä tahtoo kaiken hyödyn irti ja palautua nopeasti, on järkevämpää valita jokin muu juoma palautumiseen.”

Jos huurteinen olut on kuitenkin mieleen juuri salitreenin jälkeen, kannattaa kaupan olutosastolta valita alkoholiton vaihtoehto. Alkoholittomassa oluessa ei ole nimensä mukaisesti lainkaan alkoholia. Siksi sen nauttimisesta ei myöskään koidu palautumiselle samanlaisia haittavaikutuksia kuin tavallisesta, alkoholipitoisesta oluesta.

 

Lue lisää aiheesta:

Mikä on hyvä treenijuoma ja miten treenatessa kannattaa juoda?

Älä uuvu arjessa – neljä keinoa työviikosta palautumiseen