Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta:

Baarimestarin vinkit: Näin kaadat oluen oikeaoppisesti

Sillä on merkitystä, miten oluen kaataa lasiin: juoman ulkonäkö, maku ja olo vatsassa oluen nauttimisen jälkeen riippuvat kaatotavasta. Näillä ammattilaisen opeilla kaadat oluesi oikein – katso video ja lue juttu!

Vaahtokukka oluttuopin kruununa on merkki oikein kaadetusta juomasta. Vaikka vaahto näyttää hienolta, on sillä muukin tehtävä: oluen vaahto vapauttaa maltaiset aromit.

Mutta jos oluen kaataa lasiin miten sattuu, vaahtoa ei muodostu eikä makukaan ole parhaimmillaan. Kurkkaa videolta baarimestari Bige Saglamin oluen kaato -suoritus ja vinkit miten olut kaadetaan oikein.

 

 

1. Pese lasi huolellisesti

Oluen vaahdon muodostumisen kannalta on tärkeää, että lasi on täysin puhdas. Pesun jälkeen lasi on hyvä huuhdella vielä vedellä, jotta viimeisetkin rasva- ja pesuainejäämät saadaan pois.

2. Pidä lasia kallellaan

Pidä lasia hieman kallellaan ja kaada kylmä olut lasiin sen sisäreunaan pitkin. Pullon suu ei saisi koskettaa lasia. Loppuvaiheessa suorista lasi ja kaada loput oluesta hieman vauhdikkaammin. Näin oluen pinnalle muodostuu täydellinen vaahtokukka.


3. Vapauta kuplat ja maku

Kun olut kaadetaan lasiin oikein, siitä vapautuu hiilidioksidia jo kaatovaiheessa. Kuplien mukana vapautuvat myös aromit. Kuohuva oluen vaahto saa juoman maistumaan juuri siltä kuin oluenpanija on suunnitellut.

Sen lisäksi että kuplien vapauttaminen antaa oluelle sille kuuluvan maun, se myös suojelee vatsaa. Nimittäin jos hiilidioksidi ei vapaudu kaadettaessa, se vapautuu vatsassa, mikä voi helposti turvottaa ja aiheuttaa ikävän olon.