Lupa herkutella: parempaa pikaruokaa ja alkoholitonta olutta
Olutpullon sihahdus ja pizzan päällä sulaneen juuston tuoksu, siitä se viikonloppu alkaa. Myös tammikuun tipattomuudessa ja keskellä elämäntaparemonttia. Valitse olueksi alkoholitonta, esimerkiksi Heineken 0,0 %, ja tee mättöruokien maineessa olevat pizza, burgeri tai wingsit terveellisempinä versioina. Tuunasimme klassikot fiksummiksi, ja lisäksi käytimme joka reseptissä Heineken 0,0 % -alkoholitonta olutta tuomaan uutta makua.
Vinkit terveellisempään hampurilaiseen
Hampurilaispihviksi kannattaa valita vegeä tai vähärasvaista jauhelihaa. Myös paistettu tai grillattu broilerinfilee on hyvä vaihtoehto. Samoin erilaisia kalapihvejä tai paistettua kalafileetä voi kokeilla burgerin välissä.
- Hampurilaisen kastikkeen voi tehdä majoneesin sijasta jogurttiin, kermaviiliin tai maitorahkaan.
- Hampurilaisen juustoksi sopii joku vähärasvainen vaihtoehto tai juuston voi myös jättää kokonaan pois. Kasviksia kannattaa laitella reilulla kädellä.
Paremman burgerin ainekset
4 kpl
30 min + marinoituminen 1 h
4 hampurilaissämpylää
4 vegehampurilaispihviä
2 tomaattia
salaatinlehtiä
Olut-limettipikkelöidyt sipulit
2 punasipulia
¾ dl Heineken 0,0% -olutta
½ dl limetin mehua
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
Avokadokastike
1 kypsä avokado
1 tl limetin mehua
1 valkosipulinkynsi
1–2 rkl korianteria hienonnettuna
¾ dl turkkilaista jogurttia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
Ohje: näin teet paremman burgerin
- Tee ensin olut-limettipikkelöidyt sipulit: Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna olut, limetin mehu, sokeri ja suola kattilassa sekoitellen, niin että sokeri ja suola liukenevat nesteeseen. Anna liemen jäähtyä hieman ja kaada sipuleiden päälle. Anna marinoitua noin tunti tai seuraavaan päivään.
- Tee avokadokastike: Halkaise avokado ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Murskaa avokado kevyesti. Sekoita joukkoon limetin mehu. Hienonna valkosipulinkynsi ja tarvittava määrä korianteria. Sekoita valkosipuli, korianteri, jogurtti, suola ja pippuri avokadoon.
- Kuumenna kasvispihvi pakkauksen ohjeen mukaan.
- Paahda sämpylät.
- Viipaloi tomaatit. Valuta liemi pois pikkelöidyistä sipuleista.
- Kokoa hampurilaiset: ensin avokadokastiketta, sitten salaattia, pihvi, tomaattia ja sipuleita.
Vinkki!
Voit halutessasi valmistaa pihvin myös jauhelihasta. Rasvaisempi jauheliha tuo hampurilaiseen mehevyyttä, mutta voit kevennyksen takia valita myös vähärasvaisemman vaihtoehdon.
Vinkit terveellisempään pizzaan
- Pizzataikinassa voi käyttää tavallisten vehnäjauhojen lisäksi täysjyvävehnä- tai ruisjauhoja, joista saa kuituja ja vitamiineja. Kuitenkin pääosan jauhoista tulee olla vehnä, jotta taikinan leipoutuvuus ei kärsi.
- Pizzan juuston kanssa on hyvä nuukailla. Levitä juusto heti tomaattikastikkeen päälle, niin sitä tulee laitettua maltillisemmin ja se silti riittää mehevöittämään pizzan. Lisäksi näin muiden täytteiden maku tulee paremmin esille ja pizzapohja pysyy rapeana.
- Pizzatäytteiksi sopivat hyvin esimerkiksi vähärasvainen kinkku, broileri, kala ja äyriäiset sekä erilaiset kasvikset.
- Paistetun pizzan päälle voi vielä lisätä tuoreita kasviksia, kuten pinaattia, rucolaa tai tomaatteja, raikastamaan kokonaisuutta.
Kevyemmän pizzan ainekset
2 kpl
1 h
Pohja
2 dl Heineken 0,0% -olutta
15 g tuorehiivaa
¾ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
3–4 dl vehnäjauhoja
Täytteet
2 dl hyvää tomaattikastiketta
100 g juustoraastetta
200 g kylmäsavulohta
2 rkl kapriksia
Paistetun pizzan päälle
babypinaattia
rucolaa
Ohje: Näin teet kevyemmän pizzan
- Tee taikina: lämmitä olut kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva olueen. Lisää suola, öljy, täysjyvävehnäjauho ja vähitellen jauhoja. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä vähintään puoli tuntia.
- Muotoile ja kauli taikinasta kaksi pyöreää pizzapohja leivinpapereille.
- Levitä tomaattikastike pizzapohjille. Ripottele päälle juustoraaste. Asettele lopuksi pizzoille lohi ja kaprikset.
- Paista pizzoja 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
- Koristele pizzat tuoreella pinaatilla ja rucolalla.
Vinkit terveellisimpiin wingseihin
- Valmista wingsit uunissa friteeraamisen sijaan. Näin rasvamäärä pienenee selvästi.
- Tarjolla wingsien ohella kasviksia, niin ateriakokonaisuus kevenee. Tyypillisiä siipien kanssa tarjottavia lisukkeita ovat porkkana- ja selleritikut, mutta muitakin vihanneksia voi laittaa tarjolle.
- Dippikastike kannattaa tehdä majoneesin sijaan jogurttiin tai kermaviiliin.
Fiksumpien wingsien ainekset
3–4 annosta
1 h
1 kg maustamattomia kanansiipiä
suolaa
mustapippuria rouhittuna
BBQ-kastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 ½ dl Heineken 0,0% olutta
1 dl fariinisokeria
1 dl ketsuppia
1 rkl worcestershire-kastiketta
1 tl savupaprikajauhetta
Lisäksi
1 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
porkkanoita
varsiselleriä
Ohje: näin teet fiksummat wingsit
- Valmista ensin BBQ-kastike: Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita kattilan pohjalla öljytilkassa muutaman minuutin ajan. Lisää kastikkeen muut aineet ja keitä ilman kantta 15 minuuttia. Soseuta kastike sileäksi sauvasekoittimella.
- Laita wingsit leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.
- Kypsennä wingsejä 225-asteiseessa uunissa noin 25 minuuttia.
- Ota wingsit uunista ja sivele ne BBQ-kastikkeella. Grillaa vielä uunin grillivastuksilla rapea pinta, 3—5 minuuttia.
- Sekoita simppeli dippi turkkilaisesta jogurtista, murskatusta valkosipulinkynnestä, suolasta ja pippurista.
- Tarjoa wingsit porkkana- ja varsiselleritikkujen sekä dipin kera.