Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta:

Tiesitkö tämän oluen vaahdosta?

Oluen kruunaama vaahto pitää aromit tallessa ja kertoo oikeanlaisesta kaatotekniikasta.

Oluen vaahto tunnetaan myös vaahtokukkana, sillä kuten kukka kruunaa kasvin, vaahto kruunaa oluttuopin. Vaahtokukka toimii kuin pullonkorkki: ilman sitä olut väljähtyisi ja sen aromit pääsisivät karkaamaan. Hartwallin olutlähettiläs Juha Antinojan mukaan kuluttajienkin tietoisuus vaahdon merkityksestä on ilahduttavasti kasvanut. Siksi moni asiakas saattaa jopa palauttaa vaahdottoman tuoppinsa.

Hyvä vaahtokukka on pääsääntöisesti noin kahden sormen levyinen. Jos oluesta puuttuu vaahto, saattaa se kertoa puutteista kaatotekniikassa tai epäpuhtaasta lasista. Liian runsas kuohu taas voi kertoa ongelmista olutvaraston kiertonopeudessa tai siitä, että juoma on liian lämmintä.

Oikea kaatotekniikka lähtee siitä, että lasin tulee olla hanaan tai pullon suuhun nähden 45 asteen kulmassa. Kun annoksesta on valutettu kaksi kolmannesta, tulee lasi nostaa pystyyn. Mitä korkeammalla hana tai pullon suu on pintaan nähden ja mitä aikaisemmin nostat lasin pystyyn, sen runsaampi vaahtokukka pinnalle jää. Ohuemman vaahtokukan saat valuttamalla kauemmin lasin reunaa pitkin läheltä oluen pintaa.