Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit:

Vesi on Hartwallin juomien tärkein raaka-aine

Kuusikkoisen Salpausselän harjun uumenissa Lahden Renkomäessä virtaa Novelle-juomien arvokkain raaka-aine, puhdas pohjavesi.

Vaatimattoman näköinen rakennus Lahden Renkomäessä kätkee sisäänsä väylän maailman parhaimman veden alkulähteille. Niin se kuitenkin on, lumen peittämän maanpinnan alapuolella virtaa Salpausselän harjujen suodattama raikas pohjavesi.

Rakennuksessa on kaivo, joka pumppaa vettä 20 metrin syvyydestä ja johdattaa sen putkia pitkin suoraan Hartwallin panimolle. Laadukas vesi on yksi syistä, miksi Hartwallin tuotantolaitos sijaitsee Lahdessa. Vettä käytetään kaikkien tuotteiden valmistuksessa ja siksi sen laadun on oltava hyvä.

”Vesi on meille erittäin tärkeä raaka-aine, koska kaikki tuotteemme sisältävät vähintään 90 prosenttia vettä”, sanoo Hartwallin panimomestari Hannele Alakarhu.

kaivo-web-3.4.jpgvesi-raaka-aine-web-3.4.jpg

Laadukkaan veden tunnistaa siitä, että siinä ei ole mitään ylimääräistä – ei metalleja, mikrobeja, maku- tai hajuhaittoja. Veden laadun määrittää maaperä.

”Suomessa vesi on pehmeää, koska maaperässä ei ole kalkkikiveä kuten muualla Euroopassa. Jossakin päin Suomea vedessä voi olla fluoridia, mikä joudutaan puhdistamaan, mutta Lahden pohjavesi on sellaisenaan hyvää juotavaksi”, sanoo puolestaan Janne Mäki-Petäjä Lahti Aqualta.

Suomen suurin pohjavesialue

Lahden alueella sijaitsee yksi Suomen suurimmista pohjavesialueista. Pohjavesi syntyy, kun taivaalta satanut vesi ja lumi imeytyvät maaperään. Käytännössä pohjavettä on kaikkialla, mutta pohjavesialueeksi kutsutaan niitä alueita, joissa maaperä on erityisen hyvin pohjavettä johtavaa ja josta vettä voidaan pumpata.

Yksi vesipisara viipyy maan sisässä kymmeniä vuosia.

Lahdessa Salpausselän kaltaiset jääkauden muovaamat hiekka- ja sorapohjaiset harjut ja reunamuodostumat ovat pohjaveden muodostumisen kannalta erinomaisia. Maan alla on niin suuret määrät vettä, että yksi vesipisara viipyy maan sisässä kymmeniä vuosia.

”Karkea maa-aines mahdollistaa veden liikkumisen, mikä on vedenoton kannalta tärkeää. Jos kaivon rakentaisi paikkaan, jossa maa-aines on hienojakoisempaa, vesi loppuisi nopeasti kesken, kun pumpun laittaa päälle”, Mäki-Petäjä sanoo.

Veden käyttöä valvotaan

Pohjaveden laatu ei ole itsestäänselvyys, vaan siitä täytyy pitää huolta, jotta se myös pysyy hyvänä. Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta Renkomäessä sijaitseva kaivorakennus on tarkoin valvottu. Jos joku ulkopuolinen henkilö yrittäisi kaivolle omin päin, hälytykset käynnistyisivät heti.

Pohjaveden laatua arvioidaan tasaisin väliajoin ja vettä suojellaan ennaltaehkäisemällä riskejä. Pohjavesialueet huomioidaan muun muassa rakentamisessa ja teollisuudessa. Renkomäen kaivon läheisyydessä kulkeva moottoritie on hyvä esimerkki ennakoivasta pohjaveden suojelusta.

”Kun tie rakennettiin, sen alle laitettiin tiiviit maakerrokset ja salaojat, jotka ohjaavat tielle valuvan veden pohjavesialueen ulkopuolelle. Jos tiellä kaatuisi esimerkiksi kemikaalirekka, sen sisältö ei pääsisi imeytymään pohjaveteen”, Mäki-Petäjä sanoo.

”Niin kauan kuin meillä on riittävästi sateita, meillä on myös pohjavettä.

Pohjaveden käyttö juomatuotteiden raaka-aineena on ekologista, sillä pohjavettä ei tarvitse käsitellä yhtä paljon kuin pintavettä, koska se puhdistuu imeytyessään maakerrosten läpi.

Pohjavesi on myös uusiutuva luonnonvara. Niin kauan kuin meillä on riittävästi sateita, meillä on myös pohjavettä. Vettä ei voi kuitenkaan käyttää ihan mielin määrin – ainoastaan sen verran kuin sitä luontaisesti maaperään muodostuu. Siksi veden käyttöä valvotaan tarkasti.

”Lahti on pohjaveden kannalta hyvin antoisaa aluetta, joten vesi ei täältä helposti lopu. Vettä pumpataan vain 25 000 kuutiota päivässä, vaikka luvat olisi 60 000 kuutiolle”, Mäki-Petäjä sanoo.

Pohjavesi käsitellään kevyesti

Hartwallin panimon metallinhohtoiset kattilat kiiltävät puhtauttaan. Ilmassa leijuu makean hedelmäinen tuoksu. Juoman valmistuksen operaattori Niko Tolkki valuttaa kirkkaan keltaista siirappia hanasta ja vie sen laboratorioon testattavaksi.

Tänään tuotannossa on Novelle Plus Multi B+C -hyvinvointivesi. Tuotteessa yhdistyy Lahden puhdas pohjavesi ja hyvinvointia edesauttavat vitamiinit ja hivenaineet.

”Laadukas pohjavesi mahdollistaa erilaisten tuotteiden valmistuksen. Veden erinomaisuuden ansiosta sen makua ei tarvitse peitellä. Makuja lisätään reseptien keinoin”, Hannele Alakarhu sanoo.

Vesi tulee panimolle muutaman kilometrin päässä sijaitsevalta Renkomäen kaivolta maan alla meneviä putkia pitkin. Arvokasta käsittelemätöntä pohjavettä käytetään tuotteiden valmistuksessa ja muu tehtaan käyttövesi tulee Lahden vesijohtoverkosta.

tuotekehitys-web-3.4.jpgvesi-linjalla-web-3.4.jpg

”Laadukas pohjavesi mahdollistaa erilaisten tuotteiden valmistuksen. Veden erinomaisuuden ansiosta sen makua ei tarvitse peitellä.

Tuotteissa käytettävä pohjavesi olisi valmista sellaisenaan käytettäväksi, mutta varmuuden vuoksi vesi suodatetaan ja uv-käsitellään.

”Käsittely on hyvin minimaalinen ja riittää merkittävälle osalle tuotteista. Osa vedestä käsitellään vielä erikseen Hartwallin omalla vesilaitoksella lisenssituotteille asetettujen tarkempien vaatimusten vuoksi”, Alakarhu sanoo.

Novelle Plus -tuotteiden valmistus aloitetaan siirapin valmistuksella. Ensin kuivat aineet, kuten vitamiinit, liuotetaan pieneen määrään vettä. Sen jälkeen liuokset sekoitetaan reseptin mukaisesti siirapiksi. Kun siirappiin lisätään vesi ja hiilihapot, juoma on valmis pullotettavaksi.

Laadukkaita juomia laadukkaasta vedestä

Tyhjät juomapullot liikkuvat linjastossa käsittämättömällä nopeudella. Puhalluskone puhaltaa pullot oikeaan muotoonsa pienistä pulloaihioista. Sen jälkeen pullot jatkavat matkaansa täyttökoneeseen, jonne valmis juoma saapuu tuotannosta putkia pitkin.

Kaikki tapahtuu automaattisesti, mutta valvotusti. Tuotteiden laatu testataan tuotannon eri vaiheissa moneen kertaan.

”Juomien laatu on meille ensiarvoisen tärkeää, siksi juomien makua, hajua ja ulkonäköä arvioidaan tuotannon joka vaiheessa”, Alakarhu sanoo.

Täyttökone täyttää pullot ja sulkee ne korkilla. Sen jälkeen pullot saavat etiketit ja ne siirtyvät lavoille odottamaan kyytiä kauppoihin ja ravintoloihin. Pian Salpausselkien suodattama laadukas vesi on koko Suomen huulilla.

Mitä pohjavesi on?

Pohjavedeksi kutsutaan sateen ja lumen sulamisvesistä maa- ja kallioperään suotautuvaa ja varastoituvaa vettä. Pohjavesi on uusiutuva luonnonvara. Sitä muodostuu alueilla, joilla maalaji on karkearakeista ja huokoista, jolloin vesi pääsee imeytymään maahan.
lähde: Geologian tutkimuskeskus

90

Jokainen Hartwallin tuote sisältää vähintään 90 prosenttia vettä.

20

Lahden pohjavesialue on noin 20 neliökilometrin laajuinen.

10

Pohjavesi suodattuu soraharjujen läpi kymmenien vuosien ajan ennen kuin se laskeutuu maaperään.

Tilaa juomat Juomamaailmasta

Oletko yritysasiakas? Siinä tapauksessa voit liittyä virkistäjien joukkoon ja tilata tuotteitamme kätevästi Juomamaailmasta jälleenmyyntitarkoituksiin!