Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Rieslingin haastajat

Albariño, Muscat ja Pinot Gris haastavat Rieslingin

Viinit, Viinitietoa

Riesling on kuulunut jo pitkään monen viinikaapin vakiosisältöön. Oli kyseessä sitten eurooppalainen tai uuden maailman riesling, on kysyntä tällä hetkellä kovaa. Olemme varmastikin rakastuneet Rieslingin monipuolisuuteen eli siihen, miten tuo Saksasta alkujaan kotoisin oleva rypälelajike taittuu niin seurustelujuomaksi kuin ruokailunkin yhteyteen.

Mikäli tunnustaudut rieslingin ystäväksi, mutta uudet tuulet ovat tervetulleita, pysy kuulolla! Maistellaan yhdessä läpi haastajarypäleet ja me kerromme, miksi juuri nämä ovat tutustumisen arvoisia. Seuraavilla vinkeillä saattaa jopa löytää uuden suosikin tai ainakin vaihtelua nykyisiin makuelämyksiin.

Albariño haastaa hapokkaan rieslingin

Hapokkaita rieslingejä on markkinoilla paljon. Usein mieleen tulee sitruksiset rieslingit Rheingausta tai vaikkapa hapokkaan mineraaliset Pfalzista. Hapokkaat viinit sopivat ennen kaikkea kalalle. Rasvainen kala, kuten lohi, tarvitsee hapokkuutta leikatakseen kalan rasvaisuuden. Myös rasvaisen täyteläiset juustot arvostavat kyljessään hapokasta valkoviiniä.

Hapokkaista rieslingeistä innostuvan kannattaa kääntää katseensa Albariño-rypälelajikkeeseen. Albariño on yleisesti hapokas, sitruksinen ja joissain tapauksissa myös mineraalinen. Näitä viinejä yhdistää usein raikkaus ja pirteys, eikä trooppinen hedelmäisyyskää ole harvinaista. Ne ovat pääosin kuivia ja sopivat leikiten äyriäs- ja kalaruoille sekä rasvaisille juustoille. Usein albariñoissa harteikkuus kantaa myös vaalean liharuoan, kuten kanan tai vaikkapa joulukinkun.

Albariñoa tulee periaatteessa ainoastaan Luoteis-Espanjasta sekä Pohjois-Portugalista. Espanjan Rias Baixas on maailman merkittävimpiä Albariño-alueita ja sieltä tulevat myös seuraavat viinituttavuudet.

32 90
0.75L

Casa Rojo La Marimorena Albariño

D.O.P. Rias Baixas

Lue lisää

La Marimorena Albariño

Kuiva ja keskihapokas valkoviini. Pirteän hedelmäisessä viinissä on päärynää ja omenaa sekä sitruksisuutta. Tässä on todella tasapainoinen valkoviini esimerkiksi rapujuhliin tai vaikkapa joulupöytään.

Rias Baixasin alue sijaitsee aivan suuren ja mahtavan Atlantin valtameren syleilyssä. Viinitarhat kiertelevät Umia-joen laidalla, O Rosalissa, graniittisten terassien ja kultivoituneen historian havinassa. Maaperä alueella on syvä, täynnä rikkaita mineraaleja ja ilma tuoksuu suolaiselle merelle.

Pazo de Villarei Albariño

Toinen tämän kategorian täsmäviini on hieman edellistä albariñoa hapokkaampi. Maussa on viheromenaa ja greippiä ja viini ottaakin luontevasti äyriäis- ja kalapöydän haltuunsa. Meri on lähellä myös maussa ja tarkkaan maistellessa voi viinissä aistia aidon merisuolan. Tämä vivahteikkaan ryhdikäs viini sopii sellaisenaan illanviettoon, mikäli siltä halutaan hieman ronskimpaa selkärankaa.

17 29
0.75L

Pazo de Villarei Albariño

DO Rias Baixas

Lue lisää

Muscat vakuuttaa aromaattisen viinin valitsijan

Aromaattisten valkoviinien tuoksu on usein runsas ja voimakas. Nenään saattaa osua heti kättelyssä kukkaisuutta ja kesää. Voimakas tuoksu tuottaa maistelijalle tyypillisesti mielikuvan makeammasta viinistä, mutta tällä kertaa tutustumme hieman aisteja hämääviin viineihin. Seuraavissa viineissä tuoksu on voimakas, mutta maultaan ne ovat kuitenkin kuivia.

Muscat-rypälelajike (tunnetaan myös nimillä Moscato tai Moscatel) tulee melko usein lämpimistä maista, Euroopassa etenkin Espanjasta ja Italiasta. Yhdysvallat on kuitenkin suurin Muscatin kasvatusmaa. Rypäleestä saadaan helposti jälkiruokaviinejä makean olemuksensa vuoksi ja Italiassa luonnollisesti siitä tehdään makeampaa Asti-kuohuviiniä.

11 49
0.75L

Murviedro Galeam Dry Muscat 75cl

DOP Alicante

Lue lisää

Murviedro Galeam Dry Muscat

Pirteän hedelmäinen valkoviini tulee Espanjan Alicantesta. Tässä luomuviinissä on erittäin intensiivinen ja moniulotteinen tuoksu, josta esiin tulee eksoottista hedelmää sekä häivähdys kukkaisuutta. Tuoksu antaa mielikuvan hieman makeammasta viinistä, mutta totuus onkin toinen.

Maku on tuoksusta poiketen kuiva, aromaattinen, raikastava ja yhdessä tuoksun kanssa se luo huumaavan vaikutelman. Viinistä löytyy myös miellyttävä mineraalisuus, joka luo selkeämpää jämäkkyyttä.

Viini on mahtava aperitiivi ja huomion herättäjä. Se sopii loistavasti kalaruoille, paellalle ja vaalealle lihalle. Viinin maun ja tuoksun yhdistelmä on mahtava puheenaihe ja vaikka jutut loppuisivatkin kesken niin makua kyllä piisaa.

Hedelmäistä pyöreyttä tarjoilee Pinot Gris

Hedelmäiset valkoviinit ovat varsinaisia moniottelijoita. Kevyemmät vaihtoehdot ovat helppoja lipittelyviinejä kun taas ronskimmat versiot ovat yllättävän täyteläisen makuisia ja sopivat ruokapöytään muitta mutkitta. Joskus hedelmäinen viini voi maistua yllättävänkin makealta, jos viinissä on vain vähän happoja. Hedelmäisiä viinejä kuitenkin löytyy ihan kuivista aina makeisiinkin asti.

Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken

Hedelmäiseen makuun pureudutaan kiinni täyden kympin viinillä. Saksan Pfalzista tuleva Grauburgunder-rypälelajike tunnetaan muualla maailmassa nimellä Pinot Gris ja Pinot Grigio. Makuprofiililtaan grauburgunderit ovat lähempänä Ranskan pinot gris -viinejä kuin italian grigioita. Tämä viini on parhaimmillaan vaikkapa kalapöydässä tai esimerkiksi kanaruokien kanssa.

Maku on kypsän hedelmäinen, päärynäinen ja kevyen hapokas. Viini tuntuu suussa voimakkaalta ja täyteläiseltä. Vaikka täyteläinen kuvaakin yleisesti punaviinejä, tarkoittaa se tässä yhteydessä makua, joka ei peity ruoan alle vaan kantaa läpi aterian. Tämä vegaaninen viini on kuiva, muttei missään nimessä rutikuiva.

11 39
0.75L

Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken

QbA Pfalz

Lue lisää
15 50
0.75L

Pierre Sparr Pinot Gris Grande Réserve

AOC Alsace

Lue lisää

Pierre Sparr Pinot Gris on maistuva ruokaviini Ranskasta. Viini on puolikuiva ja hennon hunajainen, sopivaa hapokkuutta unohtamatta. Tämä harteikas valkoviini valitsee aisaparikseen niin kana- ja kalkkunaruoat kuin sienet ja miedommat juustotkin. Tässä vegaanisessa viinissä on makua, joka tuntuu täyteläiseltä ja tukee ruokailua onnistuneesti.

Pierre Sparr -viinitarha sijaitsee Alsacen sydämessä ja tila on perustettu jo vuonna 1680. Pinot Gris -rypäleet poimitaan käsin niiden saavutettua optimaalisen kypsyyden. Rypäleet on kerätty yhdeksän hehtaarin alueelta, jossa vallitsee miellyttävä mannerilmasto.

Montalto Pinot Grigio hanapakkaus

Viimeisenä rieslingien haastajana on pinot grigio Italian Sisiliasta. Montalto Pinot Grigio on kuiva, mutta helposti lähestyttävä laatuvalkoviini.

Viini on mutkaton lipittelyyn, mutta yhdistettävissä myös simppeleille ruoille, kuten kanalle ja vaikkapa salaateille. Pinot Grigio on tämän hetken trendirypäle ja se on jo monen suomalaisen suosikki. Eikä syyttä, sillä Pinot Grigio on erittäin monikäyttöinen. Tyylikkään raikas viini sopii niin vaalealle kalalle kuin kana- ja kasvisherkuille. Muista myös, että hanapakkaus on ympäristöystävällinen valinta ja avattu pakkaus säilyy juomakuntoisena jopa kuukauden päivät.

35 99
3L

Montalto Pinot Grigio hanapakkaus 3L

Terre Siciliane IGT

Lue lisää