Rieslingin haastajat
Albariño, Muscat ja Pinot Gris haastavat Rieslingin
Riesling on kuulunut jo pitkään monen viinikaapin vakiosisältöön. Oli kyseessä sitten eurooppalainen tai uuden maailman riesling, on kysyntä tällä hetkellä kovaa. Olemme varmastikin rakastuneet Rieslingin monipuolisuuteen eli siihen, miten tuo Saksasta alkujaan kotoisin oleva rypälelajike taittuu niin seurustelujuomaksi kuin ruokailunkin yhteyteen.
Mikäli tunnustaudut rieslingin ystäväksi, mutta uudet tuulet ovat tervetulleita, pysy kuulolla! Maistellaan yhdessä läpi haastajarypäleet ja selvitetään, miksi juuri nämä ovat tutustumisen arvoisia. Seuraavilla vinkeillä saattaa jopa löytää uuden suosikin tai ainakin vaihtelua nykyisiin makuelämyksiin.
Albariño haastaa hapokkaan rieslingin
Hapokkaita rieslingejä on markkinoilla paljon. Usein mieleen juolahtavat ensimmäisinä sitruksiset rieslingit Saksan Rheingausta tai hapokkaan mineraaliset Pfalzista. Hapokkaat viinit sopivat ennen kaikkea kalalle. Rasvainen kala, kuten lohi, tarvitsee hapokkuutta leikatakseen kalan rasvaisuuden. Myös rasvaisen täyteläiset juustot arvostavat kyljessään hapokasta valkoviiniä.
Hapokkaista rieslingeistä innostuvan kannattaa kääntää katseensa Albariño-rypälelajikkeeseen. Albariño on yleisesti hapokas, sitruksinen ja joissain tapauksissa myös mineraalinen. Näitä viinejä yhdistää usein raikkaus ja pirteys, eikä trooppinen hedelmäisyyskää ole harvinaista. Ne ovat pääosin kuivia ja sopivat leikiten äyriäs- ja kalaruoille sekä rasvaisille juustoille. Usein albariñoissa harteikkuus kantaa myös vaalean liharuoan, kuten kanan tai vaikkapa joulukinkun.
Albariñot tulevat pääasiassa Luoteis-Espanjan ja Pohjois-Portugalin alueilta. Espanjan Rias Baixas on maailman merkittävimpiä Albariño-alueita ja sieltä tulee myös seuraava viinituttavuus.
Maussa on viheromenaa ja greippiä ja viini ottaakin luontevasti äyriäis- ja kalapöydän haltuunsa. Meri on lähellä myös maussa ja tarkkaan maistellessa voi viinissä aistia aidon merisuolan. Tämä vivahteikkaan ryhdikäs viini sopii myös sellaisenaan illanviettoon, mikäli haaveissa on asteen ronskimpi seurusteluviini.
Muscat vakuuttaa aromaattisen viinin valitsijan
Aromaattisten valkoviinien tuoksu on usein runsas ja voimakas. Nenään saattaa osua heti kättelyssä kukkaisuutta ja kesää. Voimakas tuoksu tuottaa maistelijalle tyypillisesti mielikuvan makeammasta viinistä, mutta tällä kertaa tutustumme hieman aisteja hämäävään viiniin. Seuraavassa viinissä tuoksu on voimakas, mutta maultaan se on kuitenkin kuiva.
Muscat-rypälelajike (tunnetaan myös nimillä Moscato tai Moscatel) tulee melko usein lämpimistä maista, Euroopassa etenkin Espanjasta ja Italiasta. Yhdysvallat on kuitenkin suurin Muscatin kasvatusmaa. Rypäleestä saadaan helposti jälkiruokaviinejä makean olemuksensa vuoksi ja Italiassa luonnollisesti siitä tehdään makeampaa Asti-kuohuviiniä.
Dopff & Irion Cuvée René Dopff Muscat
Muscat on yksi Alsacen alueen jaloista rypäleistä. Tämä viini on niin tuoksultaan kuin maultaan aromaattisen raikas. Tuoksussa esiin nousee eksoottista hedelmää sekä häivähdys kukkaisuutta. Tuoksu antaa mielikuvan hieman makeammasta viinistä, mutta totuus onkin toinen.
Maku on tuoksusta poiketen miellyttävän kuiva. Viinin maussa on aistittavissa sitruksisuutta, omenaa ja aprikoosia. Hyvä hapokkuus antaa ryhtiä laadukkaalle viinille.
Dopff & Irion Cuvée René Dopff Muscat on mahtava aperitiivi ja huomion herättäjä. Se sopii loistavasti vähärasvaiselle kalalle, itämaiselle ruoalle kuin kasvisannoksille.
Hedelmäistä pyöreyttä tarjoilee Pinot Gris
Hedelmäiset valkoviinit ovat varsinaisia moniottelijoita. Kevyemmät vaihtoehdot ovat mutkattomia seurusteluviinejä kun taas ronskimmat versiot ovat yllättävän täyteläisen makuisia ja sopivat ruokapöytään muitta mutkitta. Joskus hedelmäinen viini voi maistua yllättävänkin makealta, jos viinissä on vain vähän happoja. Hedelmäisiä viinejä kuitenkin löytyy aina kuivista makeisiin asti.
Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken
Hedelmäiseen makuun pureudutaan kiinni täyden kympin viinillä. Saksan Pfalzista tuleva Grauburgunder-rypälelajike tunnetaan muualla maailmassa nimellä Pinot Gris ja Pinot Grigio. Makuprofiililtaan grauburgunderit ovat lähempänä Ranskan pinot gris -viinejä kuin italian grigioita. Tämä viini on parhaimmillaan vaikkapa kalapöydässä tai esimerkiksi kanaruokien kanssa.
Maku on kypsän hedelmäinen, päärynäinen ja kevyen hapokas. Viini tuntuu suussa voimakkaalta ja täyteläiseltä. Vaikka täyteläinen kuvaakin yleisesti punaviinejä, tarkoittaa se tässä yhteydessä makua, joka ei peity ruoan alle vaan kantaa läpi aterian. Tämä vegaaninen viini on kuiva, muttei missään nimessä rutikuiva.
Viimeisenä rieslingien haastajana on pinot grigio Italian Sisiliasta. Montalto Pinot Grigio on kuiva, mutta helposti lähestyttävä laatuvalkoviini.
Viini on mutkaton valinta sellaisenaan siemailtavaksi, mutta yhdistettävissä myös simppeleille ruoille, kuten kanalle ja vaikkapa salaateille. Pinot Grigio on tämän hetken trendirypäle ja se on jo monen suomalaisen suosikki. Eikä syyttä, sillä Pinot Grigio on erittäin monikäyttöinen. Tyylikkään raikas viini sopii niin vaalealle kalalle kuin kana- ja kasvisherkuille. Muista myös, että kevyt ja kätevä muovipullo on ympäristöystävällinen valinta.
Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!