Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Rosee ja juhlat, Viinit:

Valitse trendikkäät roseekuohuviinit juhliin!

Roseekuohuviineillä kelpaa kohottaa malja niin kevään valmistujaisissa kuin muissakin kesän pirskeissä.
arrow_downward

Lue koko juttu

Kuohujuomien roseeversioita löytyy kasvava kirjo sekä tuoreemmista tuottajamaista että klassisista viinimaista, kuten Espanjasta, Italiasta ja Ranskasta. Erityisen mielenkiintoisia vaaleanpunaisia variaatioita löytyy Cavasta ja Samppanjasta, mutta myös Italia on nykyään varsin vakavasti otettava kuohutuottajamaa.

Cava

Klassisena kuohuviinivaihtoehtona toimii suomalaisten suosima ja maailmalla arvostettu espanjalainen Cava. Katalonian alueella valmistettava kuohuva tehdään niin kutsutulla samppanjamenetelmällä, joka vaatii enemmän työtä, mutta tarjoaa monesti erityisen maukkaan ja mielenkiintoisen lopputuloksen. Valmistuksessa luodaan ensin perusviini, jonka toinen käyminen tapahtuu pullossa. Alkuperämerkinnän tiukka lainsäädäntö vaatii Cavalle vielä yhdeksän kuukauden pullokypsytyksen, ennen kuin lopullinen tuote voidaan laskea myyntiin.


Cavaa tuotetaan vaaleana versiona sekä roseena, ja näiden makeusasteet vaihtelevat aina rutikuivasta täysin makeaan. Myös rypälekirjoa löytyy paikallislajikkeista kansainvälisiin tuttavuuksiin, joista taitavat viinintekijät luovat samoilla säännöillä toisistaan merkittävästi poikkeavia kuohuviinejä.


Erinomaisena rosee-Cavana kevään ja kesän juhliin toimii maailman suurimman Cava-tuottajan, Freixenet’n, kuiva ja marjaisan raikas Cordon Rosado Cava Brut. Pirteän vadelmainen roseekupliva sopii kilistelyyn, mutta toimii ryhdikkään rakenteensa puolesta myös kevyen syötävänkin pariksi.

roseekuohuviiniä ja kukkia pöydällä samppanjakorkin kanssa

Italia

Italia on tänä päivänä erityisen tunnettu helposti lähestyttävistä, aavistuksen jäännössokeria sisältävistä ja hedelmäisistä Prosecco-kuohuvistaan. Roseeviinien kulmasta katsottuna alueen lainsäädäntö ei valitettavasti (ainakaan ihan vielä) salli rosee-Proseccon (tai ”Roséccon”) valmistusta. Onneksemme maan viininvalmistajat ovat kuitenkin kopioineet suositun tyylin roseen osalta muiden nimien alle.


Valmistusmenetelmä eroaa Cavasta ja Samppanjasta sillä, että aikaa ja vaivaa vaativa toinen käyminen sekä pullokypsytys on korvattu valmistajan näkövinkkelistä näppärämmällä tankkikäymismenetelmällä. Tämä korostetaan valmistukseen käytettävän rypäleen hedelmäisiä aromeita, eikä viiniin synny niinkään paahteisia ja kypsyneitä makuvivahteita, kuten samppanjanmenetelemää käytettäessä.


Malliesimerkki tästä Proseccon kuivahkon hedelmäisestä tyylistä roseen muodossa on niin ikään Freixenet’n Italian Rosé. Viini myötäilee myös rypäleiden osalta esikuvaansa, sillä 85% viinistä on Proseccoon käytettävää Glera-lajiketta ja loput roseekäyttöön erityisen hyvin sopivaa Pinot Noiria. Maukkaan ja hedelmäisen maun lisäksi kyseinen viini tarjoaa erityisen näyttävän pullon.

 

Samppanja

Jo pariin otteeseen mainittu samppanjamenetelmä on nimensä mukaisesti kotoisin kyseiseltä alueelta, Ranskan Champagnen maakunnasta, josta myös samainen, alkuperäsuojattu luksuskuohuva yksinomaan tulee. Tämä Pohjois-Ranskassa sijaitseva alue tuottaa ikonisinta ja tunnetuinta kuohuviiniä, joka yhdistyy luontevasti juhlaan ja kilistelyyn. Ja mitä olisikaan juhlat ilman samppanjaa tai tänä päivänä roseesamppanjaa, joka on vahvistanut asemaansa samppanjamyynneistä jo hyvän aikaa?


Samppanjan, niin perinteisen kuin roseenkin, maku eroaa yleisimmin ”tavallisesta” kuohuviinistä pidemmän kypsytyksen tuoman monivivahteisuuden, syvyyden ja toisinaan myös paahteisuuden vuoksi. Myös valmistusalueen otollinen maaperä ja viileä ilmasto takaavat kuohuviinin valmistukseen poikkeuksellisen hyvin soveltuvat rypäleet, joista alun perin vahingon kautta valikoituneella valmistusmenetelmällä saadaan täydellinen lopputulos. Valmistusalueelle erityistä Euroopassa on myös se, että viinilainsäädännön puitteissa roseesamppanja voidaan valmistaa sekoittamalla puna- ja valkoviiniä keskenään.


Kesäisiä juhlia ajatellen varmin valinta on kuitenkin raikas roseesamppanja


Kuten muitakin kuohuviinejä, myös samppanjoita on makuprofiilin ja makeusasteen osalta pitkä liuta erilaisia vaihtoehtoja. Kesäisiä juhlia ajatellen varmin valinta on kuitenkin raikas roseesamppanja, jossa paahteisuus ei ole yliampuvaa. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii pitkät perinteet omaavan Lansonin Rosé Label Brut, jonka kuivasta ja raikkaan marjaisasta mausta löytyy myös tasapainottavaa sitruksisuutta sekä aavistus kukkeutta. Loisto kupliva niin maljajuomaksi kun erilaisille pikkusyötäville!