Valkoviini rapujuhliin
Näillä vinkeillä onnistut rapuviinin valinnassa
Suosi valkoviinissä suoraviivaisia, selkeitä ja raikkaita piirteitä, jotka korostavat ravun makua. Yhdistelmällä kuiva, hapokas ja hedelmäinen pääsee erittäin pitkälle. Tutustu perusteluihin tarkemmin ja nappaa neljä erinomaista rapuviinisuositusta kesän railakkaimpiin kekkereihin – Hartwallin valkoviinit rapujuhliin tulevat tässä!
- Valitse makeusasteeltaan kuiva tai puolikuiva valkoviini
- Ravut vaativat viiniltä hapokkuutta
- Hedelmäisyys on hyvän rapuviinin ominaisuus
- Vältä tammitynnyrissä kypsytettyä valkoviiniä
Omien makumieltymysten mukaan kannattaa valita rapujuhliin joko kuiva tai puolikuiva valkoviini. Makeammat viinit peittävät helposti herkän ravun maun ja lopputuloksena on hieman epätasapainoinen kokonaisuus.
Suolaiset ravut arvostavat viinin hapokkuutta. Tunnettuja hapokkaita valkoviinilajikkeita ovat esimerkiksi Riesling, Sauvignon Blanc ja Grüner Veltliner – nämä ovatkin klassisia valintoja rapujuhlien juomatarjoiluihin juuri tämän ominaisuutensa vuoksi.
Rakenteeltaan hapokkaassa valkoviinissä esiin nousee luonnostaan sitruksisuus. Tämä on erinomainen ja luonteva aromi rapujen pariksi.
Viinivalinnassa kannattaa huomioida, että tillillä maustetussa suolavedessä keitetyt ravut pehmentävät jonkin verran viinin makua. Tätä saadaan tasapainotettua valitsemalla hedelmäinen viini. Rapujen viipyilevän ja suuntäyttävän maun kanssa upean hedelmäinen valkoviini luo voittamattoman liiton.
Tammitynnyreissä kypsytetyt valkoviinit ovat ominaisuuksiltaan melko rotevia ja harteikkaita. Tämmöinen viini jyrää helposti ravun alleen ja näin ollen jää helposti fiilis, että ruoalta olisi kaivannut jotain enemmän. Säästä siis tammitetut viinit toisiin tilanteisiin.
Valkoviinit rapujuhliin – kolme viinisuositusta
Rapujuhlien viinisuositukset menevät edellisten perustelujen pohjalta grüner veltlinerille, rieslingille ja chablis’lle. Löydä oma suosikkisi ja tarjoile viini hyvin viilennettynä.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen
Grüner Veltliner -rypäleen yhdistelmä hapokkuutta, mausteisuutta ja mineraalisuutta on varma valinta rapujuhliin. Itävaltalaisen huipputuottajan, Domäne Wachaun, viinissä voi havaita vihreää omenaa sekä Grüner Veltlinerille tyypillistä valkopippuria ja yrttisyyttä. Viini on kuiva ja hapokas, se edustaa makutyyppiä pirteä & hedelmäinen.
La Chablisienne Chablis Le Finage
La Chablisiennen Le Finage edustaa Chablis-viinien ryhdikästä, sitruksista ja mineraalista koulukuntaa ja se onkin tuotettu AC Chablis’n alueen parhaiden kylien tarhoilla kasvaneista Chardonnay-rypäleistä. Keskimäärin 20 vuotta vanhojen köynnösten juuret ovat syvällä mineraalirikkaassa ja fossiilisessa maaperässä, jonka tuloksena on intensiivinen ja fokusoitunut viini. Le Finage on käytetty ja kypsytetty viileässä terästankeissa, mikä takaa Chardonnayn raikkaiden ja yrttisten aromien säilymisen.


Corvers Kauter R3 Riesling Reserve Organic
Vuoden valkoviiniksi valittu Corvers Kauter R3 Riesling Reserve on hinta-laatusuhteeltaan todellinen löytö. Tunnetulta Rheingaun alueelta ponnistavan viinin rypäleet on kerätty tilan parhailta palstoita ja alueen rieslingeille tyypillinen korkea hapokkuus kantaa viinissä. Tyylikäs ja intensiivinen valkoviini on upea taidonnäyte, jossa hapokkuus, mineraalisuus ja hedelmäisyys muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden.