Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Tutustu kiehtovaan viinimaahan

Itävallan viinien laadun salaisuudet

Viinit, Viinitietoa

Suurien viinimaiden Ranskan, Saksan ja Italian rinnalla pieni viinimaa Itävalta yllättää valkoviinien ystävän laadukkailla viineillään. Itävallan päärypäle Grüner Veltliner on yhä useamman suomalaisenkin viininystävän huulilla, kun viinituntemus laajenee Rieslingistä muihin aromaattisiin valkoviinilajikkeisiin. Itävallan viinien kysyntä onkin kasvanut vuosien mittaan markkinaa nopeammin. Mikä tekee Itävallan viineistä erityisen kiinnostavia?

Haastateltavanamme on Itävallan Wachaun alueen ylpeyden Domäne Wachaun viinitilan johtaja ja Master of Wine, Roman Horvath:

”Itävallan viinitarhoilla yhdistyy moni loistava asia. Täällä ilmasto ja maaperä ovat optimaalisia laadukkaiden viinien tuottamiseen, joissa yhdistyy Pohjois-Italian viinien struktuuri ja Saksan viinien raikkaus. Vaihtelevat maaperäolosuhteet mahdollistavat erilaisten viinien tuottamisen, jotka ovat myös gastronomisesti mielenkiintoisen monipuolisia.”

Itävallan päärypäle Grüner Veltliner on Rieslingin tavoin hedelmäisen sitruksinen, hapokas valkoviini, jolle on lisäksi tyypillistä hento mausteisuus tai yrttisyys. Viinit ovat enimmäkseen kuivia, sillä Itävallan maaperä ja ilmasto luovat kuiville viineille optimaaliset kasvuolosuhteet.

Itävallan mannermaiselle ilmastolle ovat tyypillistä kuivahkot, lämpimät kesät ja melko kylmät, kosteat talvet. Viininviljelyalueet ovat painottuneet maan itäosaan, josta löytyy vaihtelevat kasvuolosuhteet aina jyrkkien rinteiden kalkkikivestä tasaisempien alueiden savisempiin järvimaisemiin.

Itävaltalaiset rakastavat luontoaan ja haluavat pitää siitä hyvää huolta, mikä näkyy myös viinien laadussa”, Horvath kertoo.

Vastuullisuus näkyy maan viinintuotannossa voimakkaasti niin luonnonsuojelussa kuin sosiaalisten ja taloudellisten asioiden huomioinnissa. Kestävän kehityksen sertifikaatti Sustainable Austria on ollut tästä viinintekijöiden vakuutena vuodesta 2014 alkaen.

Wachaun kiviterassiviljelmät palkitsevat kovan työn loistavalla laadulla

Domäne Wachau on Itävallan johtavia laatuviinien tuottajia ja Sustainable Austria -sertifikaatin haltija. Käsityöläisperinnettä, biodiversiteettiä ja vastuullista tuotantoa kunnioittava tyyli on viinitilan johtajan Roman Horvathin (MW) ja viinintekijän Heinz Frischengruberin käsialaa.

Domäne Wachau koostuu 400 hehtaarista paikallisten perheiden omistamia muutaman hehtaarin tiloja. Monet niistä sijaitsevat vuoren rinteillä Tonava-joen varrella. Haastava, jyrkkä ympäristö on muodostettu terassinmuotoisiksi kasvualustoiksi, jotka vaativat paljon käsityötä ja huolenpitoa viinitilallisilta, samalla kuitenkin tarjoten mitä kauneimmat maisemat Tonavan ylle. Kasvuolosuhteet yhdistettynä optimaaliseen ilmastoon mahdollistavat pitkän kypsytyskauden ja aromaattisten, raikkaiden viinien tuottamisen.

Terassit ovat tärkeä osa Domäne Wachaun viinien kasvatusta tuoden viineihin hapokkuutta, mineraalisuutta ja muita aromeita. Ne koostuvat kivistä, jotka keräävät itseensä päivän aikana auringon lämpöä ja vapauttavat sitä maaperään kylmenevien öiden aikana. Liika sadevesi pääsee valumaan kivien läpi, ja estää näin viiniköynnösten liiallisen kostumisen ja homeriskit. Kiviterassit auttavat luonnon biodiversiteetin säilyttämistä: ne tarjoavat koteja hyönteisille ja pieneläimille. Wachaun kiviterassit ovatkin UNESCO:n maailmanperintökohde”, Horvath täydentää.

Terassiviljelmillä kasvaneet viinit erottaa Terrassen-merkinnästä pullon kyljessä. Itävallassa viinien laatuluokitukset perustuvat alueelliseen erotteluun (Qualitätswine, DAC (Districtus Austriae Controllatus)) sekä alueellisesti määrittelemättömiin (Wein, Landwein)) sekä sokerimäärään, kuten naapurimaassa Saksassakin.

Wachaulla omat laatuluokitukset kypsyyden ja sadonkorjuun mukaan

Itävallan viinilaki perustuu EU:n lainsäädäntöön ja laatuluokitellut viinit käyvät läpi tiukan kontrolliprosessin. Sen läpäisseet viinit merkitään Itävallan lipun värein puna-valkoraidallisella korkilla tai kaulamerkinnällä.

Tonava-joen varrelle sijoittuva Wachaun alue on erikoistapaus monesta näkökulmasta. Viininviljelijät perustivat 1980-luvulla Vinea Wachau Nobilis Districtus -yhdistyksen, joka halusi luoda myös omat laatuluokituksensa Itävallan laatuluokitusten ja DAC Wachaun lisäksi. Muualla Itävallassa käytössä olevat luokat Kabinett, Spätlese ja Auslese kääntyvät Wachaussa Steinfeder, Federspiel ja Smaragd -luokituksiksi rypäleiden kypsyyden ja sadonkorjuun mukaan.

Syy löytyy ajalta, jolloin Vinea Wachau perustettiin ja kaikki Wachaun viinitilalliset sitoutuivat panostamaan ensisijaisesti viinien laatuun ja alueen alkuperän ominaisuuksien kunnioittamiseen. Myös Domäne Wachau on Vinea Wachau Nobilis Districtus -yhdistyksen jäsen ja noudattaa yhdistyksen luomia laatustandardeja tyypillisten Wachaun alueen viinien valmistuksessa”, selventää Horvath.

Steinfeder-viinit ovat Wachaun viineistä kevyimpiä, Federspiel-viinit keskitäyteläisiä ja elegantteja, kun taas Smaragd-viinit ovat selkeästi rotevampia ja täyteläisempiä. Jokaisen viinityypin valmistukseen on optimaaliset maaperänsä, kasvattamistyylinsä, sadonkorjuuhetkensä ja kellarikäsittelynsä.

Ota Itävallan viinivinkit haltuun

Roman Horvath antaa selkeitä vinkkejä suomalaiselle viininystävälle, joka haluaisi lähteä tutustumaan Itävallan viineihin.

15 80
0.75L

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen

Wachau

Lue lisää

”Itävallan päärypäle Grüner Veltliner on klassikko. Se sopii moniin tilanteisiin ja erilaisten ruokien pariksi. Esimerkiksi Domäne Wachaun Grüner Veltliner Federspiel Terrassen on keskitäyteläinen, hienostuneen hapokas viini, josta voi löytää muun muassa vihreää omenaa, valkopippuria, mangoa ja hentoja yrttejä, eli se edustaa Grüner Veltlineriä klassisimmillaan. Sen voi yhdistää hyvin monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa, vaikka suomalaisen valkoisen kalan, äyriäispastan tai -risoton tai vaikka mausteisemman paellan makupariksi.”

Horvath kertoo, että Wachaun Rieslingit kypsyvät Tonava-joen varrella aromaattisiksi ja hedelmäisiksi viineiksi, joiden mausta voi löytää esimerkiksi persikkaa, aprikoosia ja eksoottisia hedelmiä. Ne sopivat mainiosti kala- ja kanaruokien yhteyteen, ja loistavasti myös sushin seuraksi. Domäne Wachaun valikoimista löytyy hienostunut Riesling Federspiel Terrassen, jossa on upea tasapaino hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja raikkautta.

17 98
0.75L

Domäne Wachau Riesling Federspiel Terrassen

Wachau, Federspiel

Lue lisää
21 40
0.75L

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Ried Pichlpoint

DAC Wachau

Lue lisää

”Jos taas on viinien kanssa jo harjaantunut ja kaipaa aromaattisempaa nautintoa, niin kannattaa kokeilla esimerkiksi Grüner Veltliner Federspiel Ried Pichlpointia. Se tulee Jochingin viinitilalta Wachausta ja edustaa erittäin laadukkaita Grüner Veltlinereitä täyteläisen hedelmäisillä aromeilla, hienostuneilla mausteilla ja suolaisen mineraalisella jälkimaulla silattuna. Viinin struktuuri ja aromit antavat tilaa yhdistellä viiniä rohkeasti eri ruokien kanssa aina Välimeren herkuista Intian tandoorikanaan.”

Jos etsii uniikkeja viinielämyksiä, on Horvathin vinkki testata rohkeasti Domäne Wachau Riesling Amphora -viiniä.

”Se on nimensä mukaisesti kypsytetty puoli vuotta amfora-ruukussa ja pullotettu täysin ilman sulfiittia. Hunajaiset ja trooppisen hedelmän tuoksut täydentyvät makupaletissa syvillä kinuskin, marsipaanin ja tumman suklaan aromeilla. Aromaattinen valkoviini sallii makuparikseen jopa liharuokia tai erittäin mausteisia chili- tai curryruokia.”

34 29
0.75L

Domäne Wachau Amphora Riesling

Lue lisää