Juhlien parhaat boolit: reseptit, vinkit ja koristelut
Booli on suuren seurueen juhlissa juomatarjoilujen ehdoton ykkönen: helppo valmistaa kerralla iso erä, boolia voi varioida maun mukaan loputtomiin ja kemuissa kenenkään ei tarvitse keskittyä tarjoiluun, kun jokainen vieras pitää huolta omasta lasistaan.
Booliohjeet: muista nämä niksit
- Viilennä ainekset hyvin ennen boolin sekoitusta
- Suosi isoja jääpaloja, sillä ne kestävät pieniä pidempään sulamatta.
- Jos teet pieniä jääpaloja, niihin kannattaa käyttää samaa mehua tai viiniä, jotka boolissakin on. Näin palat eivät sulaessaan laimenna juomaa.
- Boolin koristeeksi sopivat esimerkiksi hedelmät, marjat, yrtit ja syötävät kukat. Valitse boolin koristeet juoman värien ja makujen mukaan: esimerkiksi punaiseen booliin marjoja, vaaleaan sitrushedelmiä.
- Varaa boolia 2–3 annosta per henki. Yksi annos on 1–2 dl.
Boolireseptit: viinibooli ja alkoholiton booli
Boolin peruspohja on helppo, ja sitä muuntelemalla saat boolista omaan makuun, sesongin hedelmiin ja marjoihin sekä juhlan teemaan sopivan.
Vaalean viiniboolin resepti
Viiniboolit ovat matala-alkoholisia, sillä viinin sekoitetaan alkoholittomia juomia. Sekoita ensin viini ja limonadi tai kivennäisvesi. Lisää viimeiseksi mehu, joka tuo boolin makeutta. Annostele mehua sen mukaan, kuinka makean juoman haluat.
0,75 l valkoviiniä
0,5 l sitruunalimonadia, ginger alea tai kivennäisvettä
1–3 dl makeaa vaaleaa mehua (esim. seljankukka-, raparperi- tai omenamehua) tai vaaleaa siirappia tai sokerilientä
koristeeksi sitrushedelmiä siivuina
Alkoholittoman boolin resepti
Kun teet alkoholitonta boolia aikuiseen makuun, boolista ei kannata tehdä kovin makeaa. Jos haluat vähemmän makean version, voit korvata sitruunalimonadin 1–2 sitruunan mehulla tai kivennäisvedellä.
2 dl vahvaa mehua (esim. mustaherukka-, mansikka- tai karpalomehua tai vaaleaan booliin esim. raparperi- tai seljankukkamehua)
1 l sitruunalimonadia (tai muuta limonadia) tai ginger alea
1 l kivennäisvettä
koristeeksi marjoja
Boolit: koristele näyttävillä jääpaloilla
Koska booli on pöydässä pitkään, olennainen osa sitä ovat jäät. Jääpalat voivat kuitenkin olla kaikkea muutakin kuin niitä perinteisiä pieniä vedestä jäädytettyjä kuutioita.
Ensinnäkin boolijäiden suhteen isompi on parempi, jotta ne kestävät pitkään sulamatta. Toiseksi jääpalat kannattaa tehdä samoista aineista kuin boolissakin on käytetty. Näin jäät eivät sulaessaan laimenna boolia. Ja sitten se ulkonäkö: erilaisilla jäillä juhlajuoma on helppo koristella näyttäväksi.
- Isoja jääpaloja voi tehdä esimerkiksi kakku- tai muffinssivuoissa tai pakasterasioissa. Etenkin kakkuvuokaan tehty jääkranssi on upea koriste boolimaljassa!
- Käytä syötäviä kukkia: upota jääpalamuottiin nesteen joukkoon kukkia, yrttejä, hedelmiä tai marjoja.
- Leikittele muodoilla. Jääpalamuotteja saa monissa eri muodoissa. Esimerkiksi pallon mallisiin jääpaloihin sopii hauskasti sisälle marjat.
- Jäiset marjat ja hedelmät toimivat jääpalan tapaan juoman viilentäjänä. Niitä voi myös pujottaa tikkuihin ja jäädyttää ”vartaina”, jolloin kukin juhlija voi ottaa lasiinsa jäisen marjavartaan.
Boolit kesäjuhliin
Alkukesän raikas kuohuviinibooli sekoitetaan sesongin herkusta raparperista, limestä, sitruunalimonadista ja kuohuviinistä. Kirpsakan makea booli koristellaan rennosti raparperin varsilla ja kurkkusuikaleilla.
Trendikäs ja tyylikäs valmistujaisbooli syntyy seljankukkamehusta, verigreipistä ja Freixenet Prosecco Extra Dry -kuohuviinistä. Timjami antaa juomalle vielä lisää luonnetta. Koristeeksi seljankukkabooli saa verigreipinlohkoja ja timjaminoksia.
Kesäjuhlissa kattauksen ehdoton kuningatar on kuohuva kukkabooli. Pommacia, Freixenet Sparkling -kuohuviinijuomaa, mustikkamehutiivistettä, vadelmia ja vaahterasiirappia – ja koristeena upea kukkaseppele, joka takuulla jää juhlijoiden mieliin.
Alkoholittomat boolit

Kesäisen keltainen alkoholiton booli syntyy juhlajuomien klassikosta Pommacista, omenatäysmehusta ja persikkasoseesta. Hedelmäisen boolin kruununa on jättijääpala, jonka sekaan on upotettu hedelmiä ja marjoja.
Jos kaipaat boolisi tropiikin makuja, vastaus on alkoholiton ananas-limebooli. Virkistävä ja hedelmäinen maku syntyy Hartwall Jaffa Ananas Sokeriton -limonadista, kirpsakasta limen mehusta ja Hartwall Vichy Originalista.
Lastenjuhlien hitti on hedelmätornado. Vadelmaa ja vesimelonia niin Jaffana, mehuna kuin marjoina ja hedelminä. Ja hauskinta juomassa on sen tarjoilutapa: kauhalla pyöräytetty kierre boolimaljaan ja suloiset hedelmätikut laseihin.