Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Vegaaninen viini sopii kaikkiin kattauksiin

Ovatko kaikki viinit vegaanisia?

Viinit, Viinitietoa

Viini mielletään helposti täysin vegaaniseksi vaihtoehdoksi, mutta kaikki viinit eivät kuitenkaan sovi kaikille vegaani- tai edes kasvisruokavaliota noudattaville. Vegetrendi on ollut pinnalla jo useamman vuoden, ja vegaanimerkinnät ovat löytäneet tiensä myös viinipullojen etiketteihin. Tätä silmällä pitäen olemme poimineet valikoimastamme neljä vegaanista viinisuositusta. Tervetuloa tutkimaan vegaanisten viinien maailmaa!

Mitä on vegaaninen viini?

Viini on vegaanista, kun sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Yksinkertaista, tai niinhän sitä luulisi… Viinin suodattamiseen voidaan kuitenkin käyttää kirkasteaineita, kuten kaseiinia (maitoproteiinia), albumiinia (kananmunasta saatavaa proteiinia), gelatiinia (liivatetta) tai isinglasia eli kalaliimaa (kalan uimarakosta valmistettua kirkastusainetta), jotka eivät vegaaneille sovellu. Samoja ainesosia saatetaan käyttää esimerkiksi oluen, siiderin tai liköörin valmistuksessa – mistään kovin poikkeuksellisesta käytännöstä ei siis ole kyse.

On olemassa myös täysin vegaanisia vaihtoehtoja eläinperäisille kirkasteaineille. Niitä ovat muun muassa bentoniittisavi, merilevä tai herneproteiini. Ja kas näin, yksinkertaisesta on saatu taiteiltua kovin monimutkaisen kuuloista. Toisaalta, näillä knoppitiedoilla voit nyt häikäistä ystäväsi illallispöydässä.

Miten tunnistan vegaaniystävällisen viinin?

Viinihyllylle suuntaavan on hyvä huomioida pulloja tutkaillessaan, ettei kaikkia valmistukseen käytettyjä ainesosia ole pakko merkata etikettiin. Kirkasteaineista on ilmoitettava vain yleisemmin allergisoivat eli kananmuna sekä maitoproteiini. Vegaanisten tuotteiden tunnistamisen avuksi on onneksi lanseerattu viimevuosina erilaisia symboleita, ja myös yhä useammat viinintuottajat ilmoittavat tuotteidensa vegaaniystävällisyydestä.

Vegaanista ruokavaliota noudattava voi turvautua Euroopan Unionin V-label -sertifikaattiin tai The Vegan Societyn omaan kukkalogoon, jotka takaavat tuotteen sopivuuden. Varmasti vegaanisen viinin tunnistaminen Alkon hyllystä on siitä helppoa, että se on merkattu omalla veg-symbolilla. Voit siis huoletta tarttua pulloon, jossa on vegaanisuutta kuvaava symboli tai merkintä.

Miksi vegaaninen viini on hyvä valinta?

Vegaaniviini soveltuu suurimmalle osalle erityisruokavalioita noudattavista ja on täten oiva vaihtoehto vieraiden kestitsemiseen. Yksi viini sopii kaikille, kätevää! Vegaanisuudella ei ole vaikutusta viinin makuun. Tässä paljon puhuttuja kirkasteaineitakin jää viiniin vain häviävän pieniä osuuksia. Oman valikoimamme vegaaniviinien valmistuksessa on myös useinmiten huomioitu vihreitä arvoja, kuten ympäristöystävällisyys ja luonnonmukainen tuotanto. Vegaaniviini on siis kaikin puolin hyvä vaihtoehto!

4 x vegaaninen viini

Murrina Greco di Tufo

Murrina Greco di Tufo tulee Campanian alueelta Italiasta ja rypäleet poimitaan Tufon, Atripalda Irpinan sekä Montefuscon alueelta. Kuiva ja raikas mineraalinen valkoviini valmistetaan Greco-rypälelajikkeesta. Greco on italialainen lajike, jolla on kreikkalaista alkuperää – tästä myös nimi juontaa juurensa. Rypäle tuottaa raikkaita, kuivia ja hapokkaita viinejä. Hento yrttisyys, selkeät trooppiset vivahteet sekä pitkä miellyttävä mineraalinen jälkimaku ovat ominaisia tunnuspiirteitä.

13 99
0.75L

Murrina Greco di Tufo

DOCG Greco di Tufo

Lue lisää

B.io Primitivo Vino Biologico

B.io Primitivo on moderni ja tyylikäs, silkkiset tanniinit omaava punaviini. Hyvä hapokkuus taittaa jäännössokerin pientä makeutta tehden kokonaisuudesta miellyttävän suunmukaisen. Primitivo-rypälelajikkeesta valmistettu viini on tyyliltään keskitäyteläinen ja -tanniininen. B.io Primitivo tulee Apuliasta, Italian saappaankorosta.

15 38
0.75L

b.io Primitivo Organic

IGT Puglia

Lue lisää

Freixenet Low Calorie White Blend 0.0%

Freixenet Low Calorie White Blend 0.0% on puolikuiva alkoholiton valkoviini. Viinissä maistuvat Espanjan aurinko ja kypsät eksoottiset hedelmät, tuoksussa voi aistia aromaattista kukkaisuutta. Hyvä hapokkuus viimeistelee viinin tasapainoisen ja raikkaan kokonaisuuden.

Alkoholiton Freixenet Low Calorie White Blend 0.0% valmistetaan normaalilla käymisprosessilla rypäleistä viiniksi ja kun perusviini on valmis, se tyhjiötislataan matalassa lämpötilassa. Paineen vaikutuksesta alkoholi haihtuu, mutta aromit säilyvät.

7 59
0.75L

Freixenet 0,0% White Blend Low Calorie

Lue lisää
10 78
0.75L

Henkell Trocken Sekt Dry

Lue lisää

Henkell Trocken

Ranskalainen kuohuviiniosaaminen kohtaa saksalaisen artesaanituotannon. Henkell Trocken kuohuu herkillä, pitkäkestoisilla kuplilla tarjoten lasillisen arjen glamouria. Sen hienojakoinen, harmoninen koostumus tarjoaa monipuolisen, täysin kehittyneen makuelämyksen.

Väriltään Henkell Trocken on vaaleankeltainen. Kuplat ovat eloisia ja tuoksusta löytyy päärynää ja omenaa, ja myös hentoa vaniljaa. Maku on raikas, sitrushedelmäinen ja pitkä. Erinomainen maljajuoma tai aperitiivi. Sopii hyvin myös äyriäisille ja vähärasvaiselle kalalle.

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö