Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Rosee ja ruoka, Viinit:

Vinkit roseeviinin yhdistämiseen kesäisten salaattien ja merenelävien kanssa!

Roseeviini toimii yleisestä uskomuksesta huolimatta erinomaisena ruokajuomana läpi vuoden. Koska myös roseeviineissä tyylejä on monia, saadaan niistä yhdisteltyä pari lähes ruoalle kuin ruoalle. Erityisesti kesäiset salaatit ja merenelävät pelaavat roseeviinien kanssa hyvin yhteen.

Raikkaat salaatit

Raikkaat ja kevyemmät roseeviinit muun muassa eteläisestä Ranskasta ja Italiasta toimivat kepeille salaateille, joissa raaka-aineet ovat kevyestä keskivahvaan, eikä mukana ole jyrääviä makuja.

Myös hapokkuutta on hyvä löytyä, koska valtaosa salaattien raaka-aineista hyötyy tästä

Kesäiselle mansikkasalaatille kannattaa valita makuprofiililtaan marjaisan raikas viini, jossa hedelmäisyys saa olla pääosassa. Myös hapokkuutta on hyvä löytyä, koska valtaosa salaattien raaka-aineista hyötyy tästä. Hapokkuus leikkaa erilaisten juustojen ja salaatinkastikkeiden rasvaisuutta sekä tasapainotta viinin makua tomaatin ja erilaisten sitruksisten happojen osalta. Mitä hapokkaampi ruoka, sitä hapokkaampi viini, koska ruoan hapokkuus latistaa viinin hapokkuutta ja saa viinin pahimmillaan maistumaan lässähtäneeltä.

Vahvempiin makuihin voidaan laskea esimerkiksi hapokkaat etikkapohjaiset kastikkeet, kuten balsamico, jotka tuovat haastetta viinivalintaan. Muista käyttää tällöin lisukkeena myös oliiviöljyä ja valitse makeampi, mutta riittävän hapokas rosee.

Suolaisia makuja sisältävät salaatit, kuten halloumisalaatti, vaativat parikseen niin ikään hapokkaita viinejä. Viini voi olla kuiva tai makea ja tämä valinta kannattaa pohtia omien mieltymysten ja muiden salaattiin käytettyjen raaka-ainaiden mukaan.

Täsmäisku kesäiselle halloumi-mansikka-salaatille on Arthur Metz Pinot Noir Rosé, jossa Pinot Noirin hapokkuus yhdistyy raikkaan hedelmäiseen marjaisuuteen.

 

Merenelävät

Erilaisia mereneläviä löytyy lukematon kirjo ja näistä voidaan valmistaa vieläkin laajemmin monenlaisia makumaailmoja sisältäviä ateriakokonaisuuksia. Pääraaka-aineen osalta voidaan jo vetää jotain suuntaviivoja viinin suhteen, mutta lisukkeilla ja valmistustavalla on myös suuri vaikutus. Esimerkiksi kesäinen grillin kautta valmistettu merenelävä vaatii yleensä aina viiniltä hieman lisää hedelmäisyyttä.

Hae siis raikkaita ja pirteän hedelmäisiä makuja, jotka eivät jyrää kala-aterian makuja

Yleisesti ottaen äyriäisille toimii kuivat, kepeät ja raikkaat roseet, koska raaka-ainekin on makuprofiililtaan kevyt ja elegantti. Ruoan maku jää helposti jalkoihin, jos valitaan liian voimakasaromisen tai makea viini. Mikäli valmistuksessa käytetään hapokkaita lisukkeita, kuten sitruunaa, pitää viinissä olla hapokkuutta vastaamaan ruoan happoihin. Valmistustapa ja kastikkeet vaikuttavat lopulliseen ”unelmapariin”, jolloin vahvemmat maut vaativat intensiivisemmän viinin.

Vähärasvaisten kalojen kohdalla, kuten kuha ja ahven, voidaan käyttää samoja nyrkkisääntöjä kuin äyriäistenkin. Hae siis raikkaita ja pirteän hedelmäisiä makuja, jotka eivät jyrää kala-aterian makuja. Kokeile myös kuivia ja hapokkaita roseekuohuviinejä kalan pariksi.

Santa Ana Eco Rosé ja koivu

Lohi, siika ja muut rasvaisiin kaloihin lukeutuvat lajit vaativat viiniltä äyriäisiä ja vähärasvaista kalaa enemmän intensiteettiä ja makua. Viinistä on hyvä löytyä happorakennetta leikkaamaan kalan rasvaisuutta, mutta myös maun tulee olla voimakkaamman hedelmäinen, että se pysyy tasapainossa ruoan aromikkuuden kanssa. Pieni makeus ei ole pahasta, mutta vältä liian sokerisia viinejä, jollei ateria ole erityisen tulinen ja mausteinen.

Jokerina merenantimissa toimii tonnikalapihvit, jota voidaan viinin osalta kohdella lähestulkoon punaisena lihana. Valitse tällöin intensiivinen ja tuhti rosee, joka jaksaa kantaa läpi vahva-aromisen aterian.

Täsmäpari kepeille äyriäis- ja kala-aterioille on Santa Ana Eco Rosé Shiraz, jossa raikas sitruksisuus ja marjaisuus ovat tasapainossa.

Täsmäpari voimakkaammalle, rasvaisesta kalasta valmistetulle aterialle on Marqués de Cáceres Excellens Rosé, jonka rakenne ja intensiivinen makumaailma pelaa vahvemmillekin mauille.