Moi, mitä etsit?

search
23.11.2023

Hartwallin vesien ja virvoitusjuomien korkit muuttuvat – uudet korkit palautuvat varmemmin kierrätykseen

Hartwallin vesi- ja virvoitusjuomapullot suljetaan jatkossa saranakorkeilla muovijätteen vähentämiseksi.

Korkit pysyvät jatkossa kiinni kaikissa muovipulloissa. Uudet saranakorkit ovat EU:n kertakäyttömuoveja koskevan direktiivin mukaisia. Direktiivin tarkoitus on varmistaa, että myös pullon korkki päätyy kierrätykseen. Kesästä 2024 lähtien korkkien tulee direktiivin mukaisesti jäädä kiinni pulloon, mutta Hartwallin Lahden tehtaalla uusia korkkeja on jo otettu käyttöön. 

Ensimmäiset Novelle- ja Jaffa-pullot uudella korkilla saatiin kauppoihin viime keväänä. Viimeistään tammikuussa Hartwallilla siirrytään käyttämään uutta korkkia kaikissa pulloissa.  

“Hetken aikaa hyllyistä saattaa löytyä samanaikaisesti myös vanhoja korkkimalleja, jotka irtoavat pullosta. Tällä tavalla huolehdimme siitä, ettei hävikkiä synny turhaan”, Hartwallin ostopäällikkö Asko Sipola taustoittaa. 

Innovatiivisen kehitystyön ansiosta muovin määrä korkissa ei muutoksen myötä lisääntynyt. Tämä oli alusta lähtien yksi Hartwallin tärkeistä tavoitteista. 

“Olemme kehittäneet korkkiamme kauan, ja saaneet siitä paitsi kestävän myös kevyen. Meille oli tärkeää pystyä pitämään tarvittavan muovin määrä samana. Siinä onnistuimme. Korkkimalli ei muuttunut, vain sen kiinnitys pulloon uudistuu”, kertoo Sipola. 

Yli 90 prosenttia muovipulloista palautuu kiertoon 

Suomessa panttiin perustuvan palautusjärjestelmän ansiosta peräti 90 prosenttia muovipulloista palautuu kierrätykseen. Myös korkit ovat palautuneet kiertoon erittäin hyvin, mutta jatkossa saranakorkit pitävät huolen siitä, että korkki ei varmasti joudu kadoksiin. 

”Olemme tehneet uudesta korkista kuluttajalle mahdollisimman helpon käyttää, mutta varmasti vie hetken aikaa tottua siihen. Tärkeintä tietysti on, että pullo palautetaan korkkeineen kierrätykseen, jotta kaikki muovi saadaan uusiokäyttöön”, Sipola sanoo.