Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Hyvinvointi:

Terveellistä ja proteiinipitoista! Tässä 5 välipalaa, joista tankkaat hyvinvointia

Proteiinille kyllä ja turhille kaloreille ei. Kun haluat syödä terveellisesti, fiksut välipalat ovat olennainen osa ruokavaliota: niillä pidät vireystilaa yllä ja huolehdit hyvinvoinnistasi. Kokosimme parhaat välipalat, joista saat proteiinia mutta vältät tyhjät kalorit.

Tämänhän me kyllä tiedämme: välipalat ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, proteiinin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota ja tyhjiä, ravinteettomia kaloreita ei tarvita mihinkään. Mutta aina terveellisten välipalojen koostaminen ei vain tapahdu: kiireessä, herkkuhimossa ja tyhjän jääkaapin edessä välipalaksi tulee napattua mitä sattuu.

Fiksuissa välipaloissa on vaikka mitä etuja: verensokeri pysyy tasaisena, vireystila ylhäällä, sekä ajatus että treeni kulkevat.

Liikkuja tietää, että proteiinia tarvitaan lihasten rakennusaineeksi, mutta proteiinilla on toinenkin valtti. Energiaravintoaineista se tutkitusti pitää nälkää parhaiten loitolla. Proteiini nimittäin imeytyy hitaammin kuin rasva tai hiilihydraatti. Tämän takia välipaloihin kannattaa aina valita mukaan jotain proteiinipitoista.

Terveellisen välipalan tuntomerkit

 • On helppo kuljettaa mukana ja syödä
 • Sisältää proteiinia, joka hillitsee hyvin nälkää
 • Sisältää myös hiilihydraattia, jota aivojen on helppo käyttää energiaksi
 • On kevyt eli ei sisällä turhia kaloreita

Novelle Pro_artikkeli_terveellinen6.png

5 x terveellinen, proteiinipitoinen välipala

1 Chiavanukas

Monen suosikkivälipala chiavanukas on oikea proteiinipommi – ja ohessa tulee liuta vitamiineja ja hivenaineita. Tee chiavanukas illalla valmiiksi jääkaappiin eväsrasiassa, niin se on aamulla valmis napattavaksi mukaan. Sekoita chiansiemeniä esimerkiksi kaura-, manteli- tai kookosmaitoon. Päälle voit ripotella marjoja, hedelmiä tai pähkinöitä.

Välipalan parhaat proteiininlähteet:

 • Chiansiemenet: 22,9 g prot / 100 g

2 Välipalaleipä munakkaalla

Tässä yhdistyy kaksi välipalaklassikkoa: eväsleipä ja munakas. Täytä leipä tuoreilla kasviksilla ja paista väliin tuhti munakas kalkkunalla. Kääräise kelmuun ja sujauta kassiin. Tämä välipalaleipä vie taatusti nälän, antaa virtaa, eikä sisällä mitään turhaa.

Välipalan parhaat proteiininlähteet:

 • Paistettu kananmuna: 12,9 g prot / 100 g
 • Kalkkunaleikkele: 17,5 g prot / 100 g

3 Proteiinimuffinit

Muffineja – mutta terveellisesti. Proteiinimuffinit syntyvät esimerkiksi kaurahiutaleista, suklaanmakuisesta proteiinijauheesta, kananmunasta, leivinjauheesta, kookosmaidosta ja banaanista. Halutessasi voit murskata joukkoon pari palaa tummaa suklaata. Tee kerralla isompi satsi, josta riittää muffineja useammalle päivälle.

Välipalan parhaat proteiininlähteet:

 • Proteiinijauhe: 2–3 ruokalusikallista jauhetta sisältää keskimäärin 20–25 g proteiinia
 • Kananmuna: 12,6 g prot / 100 g
 • Kaurahiutaleet: 13,6 g prot / 100 g

Novelle Pro_artikkeli_terveellinen4.png

4 Vihannestikut ja hummus

Lusikoi eväsrasian pohjalle hummusta ja ripottele sekaan seesaminsiemeniä. Tökkää hummukseen selleri-, porkkana- ja kurkkutikkuja sekä parsakaalinuppuja. Sulje välipalarasia ja nakkaa laukkuun. Rasia kulkee kätevästi mukana, säilyy lämpimässäkin, ja sen voi ottaa esille missä vain – eikä purkista pelmahda ruoan hajua!

Välipalan parhaat proteiininlähteet:

 • Hummus: 6 g prot. / 100 g
 • Seesaminsiemen: 23,5 g prot. / 100 g
 • Parsakaali: 3,9 g prot. / 100 g

5 Proteiinismoothie

Smoothie on välipalojen klassikko, johon saa lisättyä ruokaisuutta proteiinijauheella. Kuljeta smoothie juomapullossa, josta se ei hölsky kassiin, ja vie työpaikan jääkaappiin.
Vinkki! Nopeutat smoothien tekoa, kun pakastat valmiisiin annospusseihin aina yhteen smoothieen tarvittavat marjat ja pilkotut hedelmät.

Välipalan parhaat proteiininlähteet (per 100 g):

Proteiinijauhe: 2–3 ruokalusikallista jauhetta sisältää keskimäärin 20–25 g proteiinia

Novelle Pro_artikkeli_terveellinen2.png