Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit:

Onnittelumaljan etiketti: 5 vinkkiä juhlissa skoolaamiseen

Onnittelumalja on hieno ele ja tapa toivottaa onnea ja menestystä vastavalmistuneelle, ylioppilaalle, päivänsankarille tai hääparille. Tiedätkö, kuka, miten ja milloin malja oikeaoppisesti nostetaan?

Valmistujaiset ja ylioppilasjuhlat sekä hääkauden avaus ovat varma kevään merkki. Samalla, kun kaivat vaatekaapista juhlavaatteet, on hyvä muistella, kuinka se onnittelumaljan etiketti menikään. Kuka nostaa onnittelumaljan? Saako laseja kilistää? Saako tyhjällä lasilla skoolata? Entä millainen on hyvä maljapuhe?

Kokosimme kilistelijän oppaan, jonka avulla onnittelumalja onnistuu taatusti.

Lyhyt historia: Miksi onnea toivotetaan nostamalla onnittelumalja?

Maljoja, pikareita ja tuoppeja on kohoteltu ilmaan jo vuosisatoja erilaisten voittojen ja juhlien kunniaksi. Esimerkiksi skoolaaminen on peräisin viikingeiltä, joilla oli tapana kalistaa juomamaljoja yhteen onnistuneen sotaretken kunniaksi. Sana ”skål” tulee ruotsin kielestä ja tarkoittaa maljaa tai pääkalloa.

Nykypäivänä onnittelumaljan tarkoituksena on onnitella juhlien päähenkilöä ja kohottaa tunnelmaa.

Juomasuositus: Kohota onnittelumalja klassisesti kuohuviinillä, kuten Freixenet Prosecco Dry -kuohuviinillä. Alkoholittomien alkumaljojen klassikko on Hartwallin rakastettu hedelmäinen Pommac, josta on nyt saatavilla myös juhlava uutuus Pommac Brut.  

Onko onnittelumaljan nostamisessa ja skoolauksessa tarkkaa etikettiä?

Jos etiketti-sana tuo mieleen muodollisen jäykistelyn tai mokaamisen pelon, niin hyvät uutiset ovat: siitä ei ole kyse.

Valmistujaisissa, ylioppilasjuhlissa, syntymäpäivillä tai häissä riittää, että hallitsee skoolauksen perussäännöt. Onnittelumaljan nostaminen on kiva osoitus siitä, että arvostat juhlan aihetta, sankaria ja muita vieraita.

Muista nämä perusasiat onnittelumaljaa nostaessa:

  • Täytä lasit hetkeä ennen yhteistä maljan kohottamista.
  • Ota onnittelumalja käteen lasin jalasta pidellen. Näin juoma ei lämpene.
  • Laseja saa kilistää, mutta ei ole pakko. Maljan kohotus, silmiin katsominen, nyökkäys ja hymy riittävät.
  • Kohota lasia noin silmien korkeudelle.
  • Jos kuitenkin käy niin, että lasisi on yllättäen tyhjä, ei hätää. Kohota lasia muiden kanssa – mukana hengessä oleminen on tärkeintä.

Onnittelumalja ylioppilaalle ja valmistuneelle – kuka, milloin ja miten?

Onnittelumalja valmistuneelle kohotetaan usein yhteisesti heti juhlien alussa. Vastuu maljan kohottamisesta on usein juhlien järjestäjällä, kuten vanhemmilla.  

Järjestäjä kohottaa lasin ensin kevyesti kohti juhlasankaria ja sen jälkeen ottaa katsekontaktin tasapuolisesti vierasjoukkoon, toivottaen kaikki tervetulleeksi.

Ylioppilasjuhlissa tai valmistujaisissa onnittelumalja voidaan juoda myös pienemmällä joukolla esimerkiksi valmistuneen, tämän vanhempien ja uusien vieraiden kesken. Näin onnittelumalja toimii myös alku- ja tervetuliaismaljana.

Tällöin juomaa kannattaa siemailla vähän kerrallaan, jotta sitä riittäisi monen vieraan vastaanottoon sekä myös mahdolliseen yhteiseen onnittelumaljan kohotukseen.

Hyvä maljapuhe kruunaa onnittelumaljan

Onnittelumaljan yhteydessä on luontevaa pitää maljapuheita päivänsankarille, kuten ylioppilaalle tai valmistuneelle. Valmistujaiset ovat niitä ainutlaatuisia hetkiä elämän varrella, jolloin pysähdytään aidosti juhlimaan onnistumisia ja saavutuksia. Muutamilla täsmävinkeillä pidät onnistuneen puheen, joka jää mieleen.

Onnistuneen maljapuheen ainekset:

  • Hyvä maljapuhe on lyhyt, kestoltaan muutaman minuutin.
  • Mieti hyvä aloitus ja lopetus – sillä pääsee jo pitkälle.
  • Yhteiset muistot toimivat usein, myös tilanteeseen sopivat runot sekä mietelauseet. Kerro valmistuneelle, mistä olet hänessä ylpeä.
  • Harjoittele puhe muutaman kerran ja tee puheen tueksi tukisanalista. Puhu kuitenkin omin sanoin.
  • Päätä puhe yhteiseen maljan kohotukseen ja onnitteluihin.

Jos perinteinen maljapuhe ei tunnu luontevalta, poikkea kaavasta ja keksi vapaasti oma tapasi onnitella. Se voi olla esimerkiksi musiikkiesitys, koostettu onnitteluvideo tai vaikka juhlasankariin liittyvä visailu, joka toimii samalla ohjelmanumerona ja tunnelman rentouttajana. Muista, että tärkeintä on, että juhlat ovat juhlijan näköiset.

Skoolamissanastoa: Kippis vai skool?

Skoolaamisen voi viimeistellä huudahduksella, kuten ”kippis”, ”skool” tai ”onnea”.

Mikäli perheeseen tai vieraisiin kuuluu paljon kansainvälisiä juhlijoita, voi kippiksen personoida lisäksi heidän omalle äidinkielelleen.

Kansainvälisiä skoolauksia:

  • Ruotsi: Skål!
  • Ranska: Santé!
  • Englanti ja Yhdysvallat: Cheers!
  • Saksa: Prost!
  • Italia: Cin cin!
  • Espanja: Salud!
  • Japani: Kanpai!

Lisää ideoita valmistujaisten järjestelyihin sekä tarjoiluihin: