Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta, Oluen valmistus:

Erikois Pale Ale syntyi Lahessa

Matka ajatuksesta tuotteeksi toteutetaan Hartwallilla aina yhdessä.

Tuotekehityksen prosessissa uuteen pintahiivaolueen toivottiin runsaasti makua, hedelmäisiä sävyjä ja juuri sopivasti katkeroa. Tästä reseptistä kehittyi Mattssonin panimomestareiden asiantuntevissa käsissä Lahden Erikois Pale Ale. Lue miten oluen tuotekehitys tapahtuu.

”Tämän pale alen kanssa lähdimme luomaan täällä ihan jotain ihan uutta. Meillä oli Mattssonissa rauha ja lupa kehittää tuotetta vapaasti”, Hartwallin erikoisolutpanimo Mattssonin pääpanimomestari Hannele Alakarhu tiivistää tuotteen synnyn.

Alakarhu koordinoi työssään mittakaavaltaan maltillisen erikoisolutpanimon työtä, ja hänen vastuullaan on myös uutuuksien kehittely. Panimomestareilla on paljon vapautta kehittää uutta parhaan näkemyksensä mukaan.

”Pääsemme kokeilemaan ihania, pieniä erikoiseriä ja monipuolisesti erilaisia oluttyylejä”, Alakarhu kiittää.

Panimomestarin koulutus on vankka pohja reseptiikan kehittelijälle. Alakarhu hyödyntää ulkomailtakin haettuja oppejaan työstääkseen laadukkaista raaka-aineista lahtelaista olutta. Uusi Pale Ale on siis muun Lahden Erikois -tuoteperheen tapaan todella kehitetty paikan päällä.

”Ideat ja raaka-aineet humalia lukuun ottamatta todella ovat täältä Lahest.”

Tuotekehityksessä jokainen ajatus kannattaa kertoa

Hartwallilla pidetään korvat jatkuvasti auki ideoille. Ammattitaitoisille tekijöille tulee usein hyviä ajatuksia tuotteiden, pakkausten tai prosessien kehittämiseksi, ja ne kaikki halutaan kuulla.

”Ideoinnissa volyymi on tärkeä. Kun kuulemme mahdollisimman paljon ideoita, saamme helmet varmasti esiin”, kertoo tuotepäällikkö Ari Nykänen.

Oluttrendejä seurataan maistelemalla tuotannon ja tuotekehityksen ihmisten kanssa säännöllisesti uutuuksia ja poimimalla uutuuksista kiinnostavia kehityskulkuja. Markkinoita ja kuluttajatutkimuksia seurataan tarkasti, ja ravintoloiden ja vähittäiskaupan yhteistyökumppaneita kuunnellaan herkällä korvalla. Myös alan tapahtumilla on trendien löytämisessä tärkeä rooli.

Viime aikoina erikoisoluet, pienpanimot ja artesaanioluet ovat kasvattaneet suosiotaan vauhdilla. Lahden Mattssonissa tuotteita kehitetäänkin kasvavalle kuluttajajoukolle. Oluen salonkikelpoisuuskin on huomattu yhä useammalla taholla, ja maut monipuolistuvat.

Lahden_Erikois_Pale_Ale_maisto-4.3.jpgLahden_Erikois_Pale_Ale_raaka-aineet-4.3.jpg
Lahden Erikois Pale Ale on hieman belgialaistyyppinen, runsas ja vaalea pintahiivaolut. Panimomestari Bill Brinkmann maistelee uutuutta. Ideat ja raaka-aineet humalia lukuun ottamatta todella ovat Lahest.

Erikois Pale Alen matka ajatuksesta tuotteeksi

Matka ajatuksesta tuotteeksi toteutetaan Hartwallilla aina yhdessä. Eturivin osaamista on kaikkiin työvaiheisiin ja kaikkialla talossa: esimerkiksi panimomestareita on useilla osastoilla.

Myös Lahden Erikois Pale Alea lähdettiin kehittämään joukolla. Panimomestarit istuivat tuote- ja tuotekehityspäällikön kanssa samaan pöytään pohtimaan, mitä kaikkea tuleva olut voisi olla.

”Tiesimme, että pintahiivaoluissa meillä olisi vielä paljon annettavaa kuluttajalle. Ajatuksissamme oli moniuloitteinen olut, joka sopii Lahden Erikois -tuotesarjaan: makua ja haastetta saa olla vähän enemmän kuin tavallisimmissa vaaleissa lagereissa. Lähdimme hakemaan runsasta tekstuuria ja profiilia”, Ari Nykänen kertoo. ”Uudella Pale Alella voimme tarjota hieman belgialaistyyppisen, kuivattua hedelmää sisältävän, runsaan ja vaalean pintahiivaoluen. Tällaista valikoimassamme ei aiemmin ollut.”

Linjausten jälkeen kehitystyö siirtyi Hannele Alakarhun ja niin ikään Mattssonilla työskentelevän panimomestari Bill Brinkmannin vastuulle. He lähtivät suunnittelemaan tulevan oluen raaka-aineita, humalia ja muita yksityiskohtia yhdessä muun muassa hankintaosaston kanssa.

”Kehitimme Billin kanssa ajatuksiamme vuorotellen eteenpäin. Kumpikaan ei olisi saanut yksin aikaseksi mitään tällaista”, Alakarhu kertoo.

Lahden_Erikois_Pale_Ale_mattsson-4.3.jpg

Oluen tuotekehitys huipentuu koekeittoon

Lopulta testien tuloksena syntyi maukas olut, jossa alkoholia on 5,4 prosenttia ja katkeroa reilusti, muttei liikaa. Maussa erottuvat mangon ja aprikoosin aromit.

Kehiteltävä tuote on valmis, kun koekeitot tuottavat halutun lopputuleman. Tämä tapahtuu harvoin ensimmäisellä keitolla, sillä monimutkaisen käymisreaktion tulosta on hankala ennakoida.

”Koekeittovaiheessa on hienoa päästä maistamaan omien visioiden tuloksia, jotka alkavat toteutua”, Hannele Alakarhu kertoo.

Lahden Erikois Pale Ale viilattiin kuntoon muutamalla kehittelykierroksella. Näin löydettiin lopulta maku, joka on juuri sitä, mitä tavoiteltiin: runsas, hedelmäinen ja hersyvä.

”Onnistuimme tässä aivan erinomaisesti”, Ari Nykänen myhäilee. ”Hattu nousee tuotteen kehittäjille, ja ehkä vähän itsellenikin.”

 

Lahden Erikois Pale Ale on hieman samea ja kullankeltainen täymallaspintahiivaolut. Muhkeassa ja maukkaan hedelmäisessä pale alessa on keskiasteinen maltaisuus ja katkerohumalointi. Maussa erottuvat mangon ja aprikoosin aromit ja ripaus havuisuutta.