Moi, mitä etsit?

search

Hunajainen olutleipä – maukkain rapujuhlien paahtoleipä on itse leivottu

Juoma ja ruoka, Ruoka ja juoma

Rapujuhlat eivät olisi häävit ilman kullanruskeaa paahtoleipää. Ja se on yllättävän helppo leipoa itse! Kuminalla ja hunajalla maustettu olutpaahtoleipä sopii rapujuhlien makumaailmaan täydellisesti.

Rapujen ehdoton pari on paahtoleipä, mutta unohda tällä kertaa kaupan pussipaahtis ja leivo rapujuhlien paahtoleipä itse! Tämä resepti onnistuu tumpeloleipuriltakin, eikä herkullisesta mausta ja täydellisestä rakenteesta uskoisi, miten helppoa sen tekeminen onkaan.

Olutpaahtoleipä leivotaan nimensä mukaisesti olueen. Aidolla hunajalla maustettu Lahden Erikois Hunaja on erinomainen valinta leivän nesteeksi. Olut antaa vaalealle leivälle maltaisuutta mutta myös pientä katkeruutta, jota taikinaan lisätty hunaja taittaa lempeämmäksi. Leivässä maistuvat myös aromaattiset kuminansiemenet.

Voit leipoa rapujuhlien paahtoleivän jo kemuja edeltävänä päivänä – itse asiassa tämä leipä vain paranee yhden yön lepäiltyään. Leivästä on myös helpompi leikata paahtimeen sopivia, tasaisen paksuja siivuja leivontaa seuraavana päivänä.

Resepti

Rapujuhlien paahtoleipä: hunajainen olutpaahtoleipä

6 annosta

1 tlk Lahden Erikois Hunaja Lager (0,5 l) 25 g hiivaa 3 rkl hunajaa 2 tl suolaa 1 dl täysjyvävehnäjauhoja n. 1 l vehnäjauhoja 50 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä 2 tl kuminan siemeniä
Kokonaisaika 15 min
325 kcal
  • Lämmitä olut kattilassa kädenlämpöiseksi. Siirrä leivontakulhoon ja sekoita joukkoon hiiva, hunaja ja suola.

  • Lisää täysjyvävehnäjauhot ja reilu puolet vehnäjauhoista. Sekoita hyvin. Lisää pehmeä voi ja kuminansiemenet ja alusta sekaan loput jauhot. Vaivaa taikinaa yhteensä noin 10 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

  • Jaa taikina kahteen voideltuun tai pinnoitettuun leipävuokaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

  • Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paista leipiä noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä – tai tarjoile rapujuhlien paahtoleipä mieluusti vasta seuraavana päivänä.