Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Olut ja vegaaninen ruoka

Näin yhdistät oluen ja vegaanisen ruoan – 3 makuparia

Olut, Olut ja ruoka

Moni on tottunut tarjoamaan oluen kanssa liharuokia, mutta maltaisen kanssa toimii yhtä hyvin vegeruoka. Tässä kolme lyömätöntä vegaanista olut-ruoka-komboa!

Jostain syystä mielikuvissa olut usein liitetään liharuoan pariksi: makkaraa, salamipizzaa, hampurilaista… Vegaaniruoka kuitenkin toimii oluen kanssa vähintään yhtä hyvin. Ja sen suhteen pätevät samat paritusperiaatteet kuin muutenkin: yhdistä joko samankaltaisia tai toisiaan täydentäviä makuja. Kehittelimme kolme modernia makuparia, joissa IPA saa kaverikseen tuhdit vegeburgerit, vehnäolut aasialaisen tofucurryn ja stout muhevan juurespadan. Kaikki vegaanista.

Tiesitkö? Kaikki Hartwallin olutvalikoiman päätuotteet ovat vegaanisia. Ainoa poikkeus on Lahden Erikoisen Hunaja Lager, jossa on nimensä mukaan käytetty hunajaa.

Resepti

Guinness ja punajuuri-sienipata – vahvojen makujen liitto

Tämä makuparituksen sääntö on helppo: vahva, tumma olut kaipaa rinnalleen vahvoja makuja myös ruokaan. Niinpä paahteisen Guinnessin kanssa nappivalinta on täyteläinen ja aromikas punajuuri-sienipata.

4-6 annosta

150 g suolaliemeen säilöttyjä suppilovahveroita tai kantarelleja tai vastaava määrä kuivattuja sieniä liotettuina 6 isoa punajuurta 4 lehtisellerin vartta 1 iso sipuli 5–6 valkosipulinkynttä 2 rkl öljyä kuullottamiseen 1 l kasvislientä (1 l vettä + 2 kasvisliemikuutiota) 1 dl Guinness Draught Stout -olutta 2 rkl tummaa siirappia 1 ½ tl kuivattua timjamia ½ tl suolaa ¼ tl mustapippuria 1 pkt (250 g) maustamatonta härkistä

Lisäksi

1 dl suolapähkinöitä 1 prk (150 g) vegaanista ranskankerman tyylistä valmistetta (esim. kaurafraiche)

Ruokajuomaksi

Guinness Draught Stout
Kokonaisaika 1 t 0 min
  • Valuta sienet. Huuhtele sienet tarvittaessa useampaan kertaan, mikäli ne ovat liian suolaisia.

  • Kuori ja paloittele punajuuret. Hienonna sellerinvarret. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

  • Kuullota sipuli padassa öljyssä. Lisää punajuuri- ja lehtiselleripalat ja valkosipulit. Kuullota sekoittaen parin minuutin ajan ja lisää sienet, kasvisliemi, olut, siirappi, timjami, suola ja mustapippuri. Kiehauta seos ja alenna sitten lämpöä niin, että neste porisee hiljalleen. Anna padan porista 30–45 minuuttia tai kunnes punajuuripalat ovat pehmenneet. Kypsennysaika riippuu palojen koosta.

  • Juuri ennen tarjoilua paista härkissuikaleet rapeiksi pannulla öljytilkassa ja lisää ne pataan yhdessä karkeaksi rouhittujen suolapähkinöiden kanssa.

  • Tarjoa pata vegaanisen ranskankerman ja nauti Guinnessin kanssa.

Resepti

Lahden Erikois Pacific Coast IPA ja vegaaniburgeri – rasvainen ja raikas toimivat yhteen

Tässä makuparituksessa vastakohdat täydentävät toisiaan: tuhti, ihanan rasvainen burgeri kaipaa rinnalleen jotain raikasta ja sopivan katkeraa – mikä olisikaan parempi kuin hedelmäinen Lahden Erikois Pacific Coast IPA. Burgerin väliin pakataan kasvispihvi, hummusta, vegaanisella majoneesilla mehevöitettyä mangoslaw’ta ja marinoitua punasipulia.

4 annosta

noin 500 g vegejauhista (esim. Next Level) 2 ½ rkl soijakastiketta suolaa 4 viipaletta cheddartyylistä vegaanijuustoa 1 dl valmista hummusta (esim. paahdetulla paprikalla maustettua) 4 valmista vegaanista hampurilaissämpylää

Mangoslaw

300 g valkokaalia 1 keskikokoinen mango 1 ruukku korianteria 3 rkl vegaanista majoneesia 1–2 rkl Lahden Erikois Pacific Coast IPA

Pikapikkelöity punasipuli

1 iso punasipuli 2 rkl sitruunamehua ripaus sokeria ja suolaa

Ruokajuomaksi

Lahden Erikois Pacific Coast IPA
Kokonaisaika 20 min
  • Valmista ensin pikkelöity punasipuli. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Sekoita joukkoon sitruunamehu, sokeri ja suola. Jätä sivuun.

  • Valmista mangoslaw. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Kuori mango ja pilko mangon hedelmäliha ohuiksi suikaleiksi kaalin sekaan. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki mangoslawn ainekset keskenään, notkista seos tarvittaessa tilkalla olutta ja jätä sivuun.

  • Yhdistä kulhossa vegejauhis ja soijakastike. Taputtele jauhiksesta neljä isoa hampurilaispihviä. Paista pihvit öljyssä pannulla molemmin puolin kypsiksi. Mausta kevyesti suolalla ja nosta kunkin pihvin päälle vegaanijuustoviipale. Kuumenna vielä hetken ajan, kunnes juusto on sulanut.

  • Paahda juuston lämmetessä halkaistut hampurilaissämpylät pannulla molemmin puolin kuumiksi. Levitä paahdettujen hampurilaissämpylöiden pohjapalojen pintaan mangoslawta, nosta päälle vegepihvi sekä marinoitua punasipulia. Sipaise sämpyläpuolikkaiden kansipalojen sisäpintaan vielä reilusti hummusta, ennen kuin nostat ne pihvien päälle. Tarjoa heti ja nauti Lahden Erikois Pacific Coast IPA:n kanssa.

Resepti

Lagunitas Litte Sumpin Sumpin Ale ja tofucurry – kaksi hedelmäistä

Tässä makuparituksessa hedelmäiset maut ovat löytäneet toisensa. Aasialainen tofucurry saa twistinsä ananaksen makeudesta ja limen hapokkuudesta. Myös ruokajuomaksi sopivassa Lagunitas Little Sumpin Sumpin -vehnäoluessa on häivähdys trooppista makumaailmaa. Niinpä raikas ja voimakkaasti humaloitu olut on juuri sopiva pari korostamaan ruoan hedelmäisyyttä ja tasapainottamaan sen mausteisuutta.

4 annosta

1 pkt (300 g) maustamatonta tofua 1 keskikokoinen sipuli 3 valkosipulinkynttä 2 rkl öljyä 2 ½ rkl punaista currytahnaa 2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa 1 prk (220/140 g) ananaspaloja omassa mehussaan (säilyke) 1 pkt (400 g) säilyke kikherneitä (säilyke) ½ dl limemehua 2 kasvisliemikuutiota 1 rkl kardemummaa 1 tl kanelia ½ tl suolaa 1 tlk (400 g) kookosmaitoa ½–1 dl Lagunitas Sumpin Sumpin -olutta 1 pss (65 g) babypinaattia

Ruokajuomaksi

Lagunitas Little Sumpin Sumpin -olutta
Kokonaisaika 30 min
  • Valuta tofu ja kääri se puhtaan keittiöpyyhkeen sisään. Nosta paketin päälle paino ja jätä sivuun, niin että tofun nesteet puristuvat ulos ja imeytyvät pyyhkeeseen.

  • Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuutioi tofu.

  • Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä kasarissa. Lisää currytahna ja kuullota vielä hetki.

  • Lisää sekaan kuutioitu tofu, tomaattimurska, ananaspalat ja -mehu, valutetut kikherneet, limemehu, murennetut kasvisliemikuutiot, kardemumma, kaneli ja suola.

  • Kiehauta seos, alenna lämpöä ja lisää kookosmaito ja olut. Anna hautua 15 minuuttia. Lisää haudutuksen loppuvaiheessa babypinaatit ja tarvittaessa hieman vettä. Tarjoa kasvisliemessä kypsennetyn basmatiriisin ja Lagunitas Little Sumpin Sumpin -oluen kanssa.