Meksikolaiset kalatacot
Meksikolaiset kalatacot ja raikas Sol – illanistujaisten trendikkäin menu
Oletko jo maistanut kalatacoja? Tällä reseptillä teet aidot, pohjoismeksikolaiset baja-kalatacot: täydellinen yhdistelmä rapeaa kalaa, raikasta salsaa ja tulista majoneesia. Ja juomana tietenkin Sol.
Mietitkö tarjottavaa illanistujaisiin? Jotain trendikästä ja freshiä, kiitos! Täydellinen kemujen tarjottava on meksikolainen menu: kalatacot ja raikas Sol-lager.
Tai jos totta puhutaan, vaikka kalatacot ovat meille trendiruokaa, niillä on herkuteltu Meksikossa jo vähintään 40–50 vuoden ajan. Usein puhutaankin baja-kalatacoista, joilla viitataan Meksikon pohjoisimpaan osavaltioon, Baja Californiaan, kalatacojen kotikonnuille, joka on kuuluisa fuusiotyylisestä keittiöstään.
Tämä kalatacoresepti lainaa raaka-aineensa alkuperäiseltä versiolta: rapeaksi uppopaistettua vaaleaa kalaa, mintulle ja limellä raikastettua hedelmäsalsaa, säpäkkää chilimajoneesia ja marinoitua kaaliraastetta. Bonuksena kalapalat kieritellään mausteseoksessa ennen friteeraustaikinaan dippaamista.
Meksikolaisen ruoan kanssa maistuu meksikolainen olut, tietenkin. Sol-lager sekä antaa lisämakua friteeraustaikinalle että on itseoikeutettu ruokajuoma.
Resepti
Sol-friteeratut kalatacot
400 g vaaleaa kalafileetä (esim. tuoretta tai pakastettua turskaa) 1 tl valkosipulijauhetta 1 tl savupaprikaa ½ tl jeeraa eli juustokuminaa ½ tl suolaa ¼ tl rouhittua mustapippuria ripaus chilijauhetta
Frityyritaikina
2 ½ dl vehnäjauhoja ½ tl leivinjauhetta 1 tl suolaa 5–6 kierrosta mustapippurimyllystä 1 pullo Sol-olutta (reseptiin 2,5 dl, loput kokki voi juoda)Salsa
1 iso tai 2 pienempää mangoa ½ ruukkua tuoretta minttua 1 rkl limemehua 1 tl chilihiutaleita ripaus suolaa mustapippuria ja sokeria 1 tl öljyäChilimajoneesi
2 dl majoneesia 2 rkl srirachaaMarinoitu kaalisalaatti
300 g puna- ja valkokaalia 2 rkl limemehua ½ rkl öljyä ripaus suolaa mustapippuria ja sokeriaLisäksi
½ l rypsiöljyä uppopaistamiseen 16 pientä maissi- tai vehnätortillalettuaValmista friteeraustaikina. Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet ja sekoita joukkoon olut.
Valmista mangosalsa. Sekoita kulhossa pieneksi pilkottu mango ja hienonnettu minttu. Sekoita joukkoon loput mangosalsan aineksista.
Valmista chilimajoneesi. Yhdistä majoneesi ja sriracha.
Valmista kaalisalaatti. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi. Sekoita joukkoon loput kaalisalaatin ainekset.
Kuumenna rypsiöljy 180 asteeseen.
Leikkaa kuiviksi taputellut kalafileet sopivan pieniksi suupaloiksi. Yhdistä lautaselle kaikki mausteet ja pyörittele kalapalat kauttaaltaan mausteseoksessa muutama kerrallaan. Kasta palat sen jälkeen friteeraustaikinaan esimerkiksi metallisilla pinseteillä ja nosta saman tien varovasti öljyyn kypsymään. Anna uppopaistua muutaman minuutin ajan, kunnes kala on kypsää ja taikinapinta on rapeaa ja saanut kullanruskean värin. Nosta valmiit kalapalat reikäkauhalla tai pinseteillä hetkeksi talouspaperille valumaan.
Lämmitä tortilloita kuivalla pannulla miedolla lämmöllä, kunnes ne saavat hieman väriä. Ota kuuma tortillalettu, nosta päälle kaalisalaattia, mangosalsaa, friteerattua kalaa ja chilimajoneesia. Tarjoa heti limelohkojen ja Sol-oluen kanssa.