Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit:

Glögi – tiesitkö nämä 8 asiaa joulun suosikkijuomasta?

Kaikkihan nyt glögin tuntevat – vai tuntevatko sittenkään? Mistä glögiperinne on lähtöisin? Miten tutun glögin voi terästää, lämmittää, maustaa ja koristella uudella tavalla? Tässä joulun parhaat glögitärpit.

1. Glögi 2019 – trendeinä roseeviiniglögi ja kylmät glögit

Joulun 2019 trendikkäin glögijuoma syntyy yhdistämällä tämän vuoden suosikkiviiniä roseeta jouluisiin mausteisiin, kuten anikseen, mandariiniin ja kaneliin. Katso ohje lämpimään roseeviiniglögiin. 

Trenditietoiset miksaavat glögiä myös kylmänä erilaisten juomien kanssa. Esimerkiksi kuohuviinin ja glögitiivisteen yhdistelmä sopii uudenvuodenjuhlien alkumaljaksi. Tyylikäs ja helppo glögiskumppabooli puolestaan käy isomman porukan pikkujouluihin - katso ohje!

Glögi_2019_jouluvinkit_2-web.jpg

2. Glögin historia: 1960-luvulla suomalaisten suosikkijuomaksi

Glögin alkuperästä on monia tarinoita. Erään tarinan mukaan glögin tapaista juomaa siemailtiin jo 2 000 vuotta sitten, kun roomalainen kulinaristi nimeltä Apicus keksi, että mausteista, punaviinipohjaista alkoholijuomaa voi myös kuumentaa.

Euroopassa lämmitettyä viiniä on juotu 1600-luvulta lähtien. Saksankielisistä maista tuttua glühweinia pidetään yhtenä pohjoismaisen glögin innoittajana.

Suomalaisten joulupöytiin glögi rantautui Ruotsista, jossa glögi oli ollut joulun juhlajuoma jo 1800-luvulla. Suomessa glögiä juotiin ensin yläluokan juhlissa ja länsirannikon ruotsinkielisissä perheisissä. Koko kansan rakastetuksi joulujuomaksi se nousi 1960-luvulla.

3. Glögin pohjana ovat useimmiten rypäleet

Valmisglögit tehdään perinteisesti rypälemehuun. Itse tehdyn glögin pohjana voi kuitenkin käyttää myös mustaherukkamehua, omenamehua, puolukkamehua tai kirsikkamehua.

Glögi_2019_jouluvinkit_3-web.jpg

4. Glögiä voi maustaa täysin oman maun mukaan – kokeile suklaata, chiliä tai kirsikkaa

Perinteisten mausteiden, kuten neilikan, kanelin ja inkiväärin, lisäksi glögiin sopivat chili, yrtit, pippurit ja vanilja.

Glögikattilaan voi sujauttaa myös appelsiinin tai mandariinin kuorta. Sokerihiiren supervinkki: raasta höyryävän glögin sekaan suklaata, niin saat suklaaglögiä.

Kokeile reseptiä: makea rakkausglögi

5. Glögi sopii hyvin myös ruoanlaittoon ja leivontaan

Glögi sopii moniin makeisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Punapintainen glögijuustokakku on yksi joulun hittijälkkäreistä.

Glögiä voi hyödyntää myös vaikka itse tehdyissä joulukonvehdeissa tai keittää siitä siirappia, jota voi valuttaa norona esimerkiksi drinkkeihin tai pannacotan päälle.

Suolaisissa ruoissa glögi on omiaan esimerkiksi mehevissä lihapadoissa. Glögillä voi myös marinoida punasipuleita, ja sillä saa graavikalaan kauniin tontunpunaista väriä.

6. Glögin lämmitys – älä keitä kiehuvaksi

Perinteisesti glögi lämmitetään kattilassa ennen tarjoilua. Glögiä ei saa kuitenkaan keittää, sillä kiehuminen tekee glögin kitkeräksi. Liian kuuma glögi myös polttaa kielen.

Nyrkkisääntö on, että lämpötila on sopiva, kun glögin pinta alkaa hieman väreillä ja höyry nousta. 

Tiesithän, että kun laitat glögilasiin ensin lusikan ja kaadat sen jälkeen kuuman juoman, niin glögilasi ei vahingossakaan halkea?

Glögi_2019_jouluvinkit_4-web.jpg

7. Glögin säilytys – säilyy avaamattomana noin vuoden

Glögi säilyy avaamattomana noin vuoden. Avattu alkoholiton glögi säilyy jääkaapissa noin viikon. Avattu alkoholipitoinen glögi kannattaa säilyttää myös jääkaapissa ja käyttää parin viikon kuluessa avaamisesta.

8. Glögin terästäminen – glögibaari on pikkujoulujen ohjelmanumero

Kuinka paljon glögiä, kuinka paljon terästystä? Hyvä sekoitussuhde on yhden suhde neljään. Esimerkiksi kahden desin mukiin tulee 16 cl alkoholitonta glögiä ja 4 cl terästystä.

Tee tänä vuonna glögibaarista pikkujoulujesi vetonaula. Kokoa baariin muutamia eri juomapohjia sekä erilaisia koristevaihtoehtoja.

Glögibaari on hyvä vaihtoehto sekä alkoholia nauttiville että holittomille vieraille: juhlavieras voi itse valita, kuinka terästettynä hän haluaa glöginsä nauttia.

Näin teet glögibaarin kotiin:

  • Kolme erilaista juomapohjaa on passeli: perinteistä punaista ja vaaleaa glögiä sekä jokin mausteisempi viinipohjainen glögi.
  • Perinteiset höysteet ovat mantelit ja rusinat. Lisäksi glögimukiin voi upottaa kanelitankoja, vaahtokarkkeja ja granaatinomenan siemeniä.
  • Kaipaatko potkua? Glögin terästämiseen sopivat rommi ja konjakki. Uutta twistiä saa myös erimakuisista likööreistä.
  • Muista myös lasin reunojen koristeet: lisää reunalle vihreä kuula tai karkkikeppi.

Saatat pitää myös näistä