MasterChef reseptit: 4. jakson Miskan huikea frittikana ja Yali Wetland Reserva Gewürztraminer
Viimeinen kokkaus ennen semifinaalia haastaa jäljellä olevat kilpailijat jälkiruokien ja leivonnaisten parissa. Parhaiten onnistunut kilpailija lunastaa itselleen varman paikan semifinaalissa muiden taistellessa kahden tunnin koettelemuksessa, jossa leivottavana on sekä suolainen että makea voitaikinaluomus. Lehtevän taikinan valmistaminen osoittautuu odotettua haasteellisemmaksi, ja taikina koituukin yhden kilpailijoista kohtaloksi. Alta löydät ohjeet meidän lempparin eli Miskan suolaisen naudanlihatäytteisen suolaisen leivoksen valmistukseen.
VIINIVINKKKI!
Tomaattisen lihaisa leivos on loistava suolainen tarjottava illanistujaisiin joka kaipaa seurakseen punaviinin, josta löytyy sopivasti täyteläisyyttä, rakennetta ja marjaisuutta. Marqués de Cáceresin luomupunaviini Vino Ecológico Espanjan Riojasta istuu tähän täydellisesti! Viinin aromeissa löytyy Tempranillo-rypälelajikkeelle tyypillistä mansikkaisuutta ja luumua, sekä Gracianon kautta vadelmaisuutta. Viinissä on raikas rakenne, loppumaussa voi aistia pientä yrttisyyttä ja mausteisuutta.
Miskan Voimaannuttavan Voiset Voitaikinaleivokset
Lihatäyte
400 g Naudan jauhelihaa
1 kpl Sipuli
1 kpl Valkosipulinkynsi
1 rkl Punaviinietikkaa
1 pallo Mozzarellaa
1 tlk Kokonaisia tölkki tomaatteja
Oregano
Basilika
Pippuri
Suola
Valmistus
1. Valmista voitaikina alla olevan ohjeen mukaisesti.
2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota öljyssä pannulla. Purista tölkkitomaatit murskaksi pannulle. Lisää etikka, oregano, basilika ja paprikajauhe. Keitä kasaan.
3. Ruskista jauheliha pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä kaikki jauheliha ja tomaattikastike keskenään.
4. Tee voitaikinasta pyöreä kiekko. Aseta kiekolle mozzarellaa ja jauhelihatäytettä. Sulje taikinakiekko.
5. Paista 200 asteisessa uunissa noin 17 minuuttia.
6. Koristele tuoreen oreganon lehdillä.
Nopea voitaikina
250 g Vehnäjauhoja
125 g Kylmää vettä
1 tl Suolaa
200 g Kylmää voita
Nypi tasainen taikina vedestä, suolasta ja vehnäjauhoista kulhossa.
Viipaloi mandoliinilla kylmästä voista ohuita siivuja. Laita jääkaappiin odottamaan.
Kaaviloi valmis taikina noin 1 cm paksuiseksi tasasivuiseksi neliöksi. Asettele kylmä siivutettu voi kaaviloidun taikinan sisälle pieneksi neliöksi. Taita lopuksi taikinan kulmat voin päälle niin että kaikki kulmat osuvat yhteen keskeltä ja voi peittyy näkyvistä.
Jauhoita voitaikina vehnäjauhoilla kevyesti. Kaaviloi voitaikinaa varovasti neliön yläreunasta alareunaan niin ettei voi tule esille. Kun voitaikina on hieman suorakaiteen muotoinen, taita 1/3 yläreunasta suorakaiteen keskelle ja tämän jälkeen alareuna taitetun yläreunan päälle.
Ripottele tarvittaessa vehnäjauhoja taitetun voitaikinan päälle. Kaaviloi taikinasta jälleen noin 1 cm paksuinen suorakaiteen muotoinen taikinalevy. Taita taikina nyt eri sivulta kuin ensimmäisellä kerralla kolmeen osaan. Aseta taiteltu voitaikina kelmun päälle ja kelmuta taikina kokonaan. Laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Aloita täytteiden valmistaminen.
Ota kelmutettu voitaikina pois jääkaapista. Poista kelmu. Toista aiemmin tehty taikinan kaavilointi ja taittaminen 2 - 3 kertaa. Muista taittaa jokaisella kerralla suorakaiteen eri sivulta. Kelmuta uudestaan taiteltu voitaikina. Laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Jatka täytteiden parissa. Ota kelmutettu voitaikina pois jääkaapista. Poista kelmu. Ripottele tarvittaessa vehnäjauhoja voitaikinan päälle ja kaulitse siitä noin 8 mm paksu levy. Leikkaa esimerkiksi leipurinlastalla tai muotilla taikinalevystä haluamasi muotoisia paloja. Nosta muotoillut voitaikinat leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele halutessasi kananmunalla. Lisää täyte.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 - 17 minuuttia. Paistoaika riippuu voitaikinan palojen koosta ja täytteen määrästä.
Jäähdytä valmiit voitaikinaleivokset ja koristele.
Vinkit:
Uunin esilämmitys
Kaaviloinnissa tulee toimia nopeasti, jotta voitaikina ei pehmene käsittelyssä liikaa
Poista ylimääräiset vehnäjauhot tarvittaessa pullasudilla kaavilointi vaiheissa
Muista jäähdyttää voitaikinaleivokset kunnolla, jos käytät täytteenä esimerkiksi kermaa
Ps. Voit myös oikaista ja käyttää valmistaikinaa, emme tuomitse 😉
Jakso 4.
MasterChefin nelosjaksossa opittiin erilaisia tapoja kypsentää ja maustaa erilaisia lihoja ja matkustettiin maailman ympäri, kun kilpailijoiden haasteeksi paljastui valmistaa veitsenvedosta paljastuneen maan tai maan alueen mukainen annos. Miskan Japani-inspiroitunut frittikana-annos oli yksi jakson huippuresepteistä, joka on helppo pyöräyttää myös kotikeittiössä.