Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Viinit:

MasterChef reseptit: 4. jakson Miskan huikea frittikana ja Yali Wetland Reserva Gewürztraminer

Kaikkien ruokaa rakastavien ja innokkaiden kotikokkien lempiohjelmassa riittää jännitettävää joka viikko, kun osallistujat kilpailevat toisiaan vastaan erilaisissa tehtävissä. Hartwall Viinisi tekee yhteistyötä MasterChefin kanssa ja joka viikko jaamme viinivinkkimme yhdelle jakson resepteistä! 

Viimeinen kokkaus ennen semifinaalia haastaa jäljellä olevat kilpailijat jälkiruokien ja leivonnaisten parissa. Parhaiten onnistunut kilpailija lunastaa itselleen varman paikan semifinaalissa muiden taistellessa kahden tunnin koettelemuksessa, jossa leivottavana on sekä suolainen että makea voitaikinaluomus. Lehtevän taikinan valmistaminen osoittautuu odotettua haasteellisemmaksi, ja taikina koituukin yhden kilpailijoista kohtaloksi. Alta löydät ohjeet meidän lempparin eli Miskan suolaisen naudanlihatäytteisen suolaisen leivoksen valmistukseen.

 

VIINIVINKKKI!

Tomaattisen lihaisa leivos on loistava suolainen tarjottava illanistujaisiin joka kaipaa seurakseen punaviinin, josta löytyy sopivasti täyteläisyyttä, rakennetta ja marjaisuutta. Marqués de Cáceresin luomupunaviini Vino Ecológico Espanjan Riojasta istuu tähän täydellisesti! Viinin aromeissa löytyy Tempranillo-rypälelajikkeelle tyypillistä mansikkaisuutta ja luumua, sekä Gracianon kautta vadelmaisuutta. Viinissä on raikas rakenne, loppumaussa voi aistia pientä yrttisyyttä ja mausteisuutta.

 

Miskan Voimaannuttavan Voiset Voitaikinaleivokset

Lihatäyte

400 g Naudan jauhelihaa

1 kpl Sipuli

1 kpl Valkosipulinkynsi

1 rkl Punaviinietikkaa

1 pallo Mozzarellaa

1 tlk Kokonaisia tölkki tomaatteja

Oregano

Basilika

Pippuri

Suola

 

Valmistus

1. Valmista voitaikina alla olevan ohjeen mukaisesti.

2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota öljyssä pannulla. Purista tölkkitomaatit murskaksi pannulle. Lisää etikka, oregano, basilika ja paprikajauhe. Keitä kasaan.

3. Ruskista jauheliha pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä kaikki jauheliha ja tomaattikastike keskenään.

 

4. Tee voitaikinasta pyöreä kiekko. Aseta kiekolle mozzarellaa ja jauhelihatäytettä. Sulje taikinakiekko.

5. Paista 200 asteisessa uunissa noin 17 minuuttia.

6. Koristele tuoreen oreganon lehdillä.

 

Nopea voitaikina

250 g Vehnäjauhoja

125 g Kylmää vettä

1 tl Suolaa

200 g Kylmää voita

 

Nypi tasainen taikina vedestä, suolasta ja vehnäjauhoista kulhossa.

Viipaloi mandoliinilla kylmästä voista ohuita siivuja. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kaaviloi valmis taikina noin 1 cm paksuiseksi tasasivuiseksi neliöksi. Asettele kylmä siivutettu voi kaaviloidun taikinan sisälle pieneksi neliöksi. Taita lopuksi taikinan kulmat voin päälle niin että kaikki kulmat osuvat yhteen keskeltä ja voi peittyy näkyvistä.

 

Jauhoita voitaikina vehnäjauhoilla kevyesti. Kaaviloi voitaikinaa varovasti neliön yläreunasta alareunaan niin ettei voi tule esille. Kun voitaikina on hieman suorakaiteen muotoinen, taita 1/3 yläreunasta suorakaiteen keskelle ja tämän jälkeen alareuna taitetun yläreunan päälle.

 

Ripottele tarvittaessa vehnäjauhoja taitetun voitaikinan päälle. Kaaviloi taikinasta jälleen noin 1 cm paksuinen suorakaiteen muotoinen taikinalevy. Taita taikina nyt eri sivulta kuin ensimmäisellä kerralla kolmeen osaan. Aseta taiteltu voitaikina kelmun päälle ja kelmuta taikina kokonaan. Laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Aloita täytteiden valmistaminen.

Ota kelmutettu voitaikina pois jääkaapista. Poista kelmu. Toista aiemmin tehty taikinan kaavilointi ja taittaminen 2 - 3 kertaa. Muista taittaa jokaisella kerralla suorakaiteen eri sivulta. Kelmuta uudestaan taiteltu voitaikina. Laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Jatka täytteiden parissa. Ota kelmutettu voitaikina pois jääkaapista. Poista kelmu. Ripottele tarvittaessa vehnäjauhoja voitaikinan päälle ja kaulitse siitä noin 8 mm paksu levy. Leikkaa esimerkiksi leipurinlastalla tai muotilla taikinalevystä haluamasi muotoisia paloja. Nosta muotoillut voitaikinat leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele halutessasi kananmunalla. Lisää täyte.

 

Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 - 17 minuuttia. Paistoaika riippuu voitaikinan palojen koosta ja täytteen määrästä.

Jäähdytä valmiit voitaikinaleivokset ja koristele.

 

 

 

Vinkit:

Uunin esilämmitys

Kaaviloinnissa tulee toimia nopeasti, jotta voitaikina ei pehmene käsittelyssä liikaa

Poista ylimääräiset vehnäjauhot tarvittaessa pullasudilla kaavilointi vaiheissa

Muista jäähdyttää voitaikinaleivokset kunnolla, jos käytät täytteenä esimerkiksi kermaa

 

 

Ps. Voit myös oikaista ja käyttää valmistaikinaa, emme tuomitse 😉

Jakso 4.

MasterChefin nelosjaksossa opittiin erilaisia tapoja kypsentää ja maustaa erilaisia lihoja ja matkustettiin maailman ympäri, kun kilpailijoiden haasteeksi paljastui valmistaa veitsenvedosta paljastuneen maan tai maan alueen mukainen annos. Miskan Japani-inspiroitunut frittikana-annos oli yksi jakson huippuresepteistä, joka on helppo pyöräyttää myös kotikeittiössä.

Teriyakilla maustettu kana kaipaa viiniltä runsasta hedelmäisyyttä ja aromaattisuutta. Yali Wetland Reserva Gewürztraminer on nimensä mukaisesti valmistettu aromikkaasta, ja Chilelle hieman uniikimmasta Gewürztraminer-lajikkeesta. Viinin hedelmäisessä, mutta kuivassa maussa voi aistia litsiluumuisuutta, kukkeutta sekä häivähdyksen inkiväärisyyttä. Viini sopii annokselle siis kuin nakutettu! Kokeile myös muiden aromaattisesti maustettujen aasialaisten ruokien, kalojen sekä äyriäispastan kanssa.

 

Friteerattua kanan sisäfilettä, teryakikastiketta ja sushiriisiä

Kana

300 g Kanan sisäfilettä

1,5 dl Vehnäjauhoja

2 kpl Kananmunia

2 dl Pankojauhoja

4 dl Syväpaistoöljyä

Suola

 

Teryaki-kastike

1,5 dl Soijaa

2 cm Inkivääriä

2 kpl Valkosipulinkynttä

1 rkl Sokeria

2 tl Misotahnaa

3 rkl Vettä

 

Riisi

2 dl Sushiriisiä

2 rkl Riisiviinietikkaa

Suola

Valmista teryaki-kastike. Hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet. Laita kaikki raaka-aineet kattilaan ja keitä hiljalleen paksuksi kastikkeeksi noin 5 - 10 minuuttia.

Valmista kanat. Laita vehnäjauho, rikottu kananmuna ja pankojauhot erillisiin astioihin. Kuivaa kanan sisäfileet talouspaperilla. Pyörittele ensin vehnäjauhoissa. Sitten kananmunissa ja lopuksi suolalla maustetuissa pankojauhoissa. Friteeraa 180 asteisessa öljyssä kauniin kullanruskeiksi. Laita valmiit kananpalat kuivumaan talouspaperin päälle. Pyörittele friteeratut kanat teryaki-kastikeessa juuri ennen tarjoilua.

Valmista sushiriisi. Pese riisi 3 kertaa kylmällä vedellä. Valmista paketin ohjeen mukaisesti. Mausta etikalla ja suolalla.

Kokoa annos. koristele hienonnetulla kevätsipulilla.

 

Jakso 3.

Tee makumatka Etelä-Ranskaan kotikeittiössäsi – kokkaa Merimiehen mummon kalakeitto à la Minna Kuukka ja nauti Brovence Rosé-viinin kanssa!

MasterChefin kolmannessa jaksossa teemana olivat kalat ja äyriäiset ja painetehtävässä inspiroiduttiin klassisesta eteläranskalaisesta bouillabaisse-annoksesta. Minna Kuukan käsissä syntyi ihastuttava Merimiehen mummon kalakeitto, joka on helppo valmistaa myös kotikeittiössä – nappaa alta resepti ja viinivinkki keiton kaveriksi!

VIINIVINKKI!

Etelä-Ranskassa merenelävien kanssa on tapana nauttia paikallista, kuivaa ja raikkaan marjaisaa roseeviiniä – ruuan ja viinin yhdistämisen sääntönä usein toimiikin parhaiten ”paikalliselle ruualle paikallista viiniä”! Tomaattiselle kalakeitolle sopiikin upeasti Brovence Organic Rosé, jonka rypäleet on kerätty Provencen luomutarhoilta. Brovence on tyyliltään klassinen alueen rosee; heleän vaaleanpunainen, kuiva, hapokas ja sitruksinen. Päärypäleenä viinissä on Grenache, joka tuo viinin aromeihin upeaa vadelmaisuutta.

 

Merimiehen mummon kalakeitto

1 kuhafile

 

1 kpl Kuhafile

1 kpl Siikafile

8 kpl Sinisimpukoita

150 g Kirsikkatomaatteja

5 kpl Valkosipulinkynsiä

1/2 kpl Chili, punainen

1/2 kpl Fenkolia

3 dl Valkoviiniä

4 dl Kalalientä

2 dl Kermaa

1/2 rkl Perunajauhoja

Pippuri

Suola

 

Hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Pilko tomaatit ja fenkoli.

Laita kattilaan ja kuullota oliiviöljyssä.

Lisää joukoon paloitellut kalat ja pestyt sinisimpukat, valkoviini ja kalaliemi. Anna porista hetki.

Siivilöi liemi ja suurusta sitä perunajauhoilla. Lisää kerma ja mausta.

Kokoa annos. Annostele liemi lautaselle. Nostele liemen keskelle kalapaloja, tomaattia ja simpukoita.

 

Tarjoile sahramilla maustettujen sämpylöiden kanssa.

 

Jakso 2.

Mysteerilaatikkotehtävä on aina yhtä jännittävä – MasterChef 2. aksossa Anna Perho loihti maukkaasta maa-artisokasta kermaisen keiton mustatorvisienien ja juustokeksin kanssa!

Keiton makumaailma on runsaan rustiikkinen, mutta hienostuneen aromaattinen. Maa-artisokan kanssa toimii hienosti täyteläisempi valkoviini tai marjainen keskitäyteläinen punaviini, joten suosittelemme keiton kaveriksi nuorta luomupunaviiniä Espanjan Riojasta – Marqués de Cáceres Vino Ecológico!

Tämä Riojan huipputalon tekemä nuorekas luomu- ja vegaaniviini runsaan hedelmäinen, raikas ja intensiivisen aromaattinen. Viiniä ei ole tammikypsytetty, joten se on tyyliltään nuori ja puhtaan marjaisa. Viini sopii mainiosti myös juustoille, possulle ja pikkusuolaisille.

 

Maa-artisokkakeittoa, paistettuja mustatorvisieniä, sitruunaöljyä ja juustokeksiä

Viinipari: Marqués de Cáceres Vino Ecológico

 

Maa-artisokkakeitto

10 kpl Maa-artisokkia
3 dl Kermaa
2 rkl Voita
Suolaa

Paistetut mustatorvisienet

2 kourallista Mustatorvisieniä
1 rkl Voita
Suolaa
Sitruunaöljy
1kpl Sitruuna
1dl Öljyä
ripaus Sokeria

 

Juustokeksi
2kpl Kananmunaa
2 rkl Vehnäjauhoja
4 rkl Juustoraastetta

 

1.Valmista maa-artisokkakeitto. Kuori maa-artisokat ja keitä suolavedessä pehmeiksi.

2. Laita blenderiin kerman ja voin kanssa. Aja kuohkeaksi keitoksi ja mausta suolalla.

3. Valmista juustokeksit. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.

4. Nostele leivinpaperin päälle uunipellille taikinasta pieniä nokareita.

5. Paista 170 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Laita tämän jälkeen vielä 2 minuutiksi grillivastus päälle.

6. Valmista mustatorvisienet. Paista sienet voissa pannulla. Mausta suolalla.

7. Valmista sitruunaöljy. Raasta sitruunankuorta öljyyn ja purista mehut. Mausta sokerilla.

8. Kokoa annos. Koristele tuoreilla yrteillä ja sitruunaöljyllä.

 

Enjoy!

 

Jakso 1.

MasterChefin uusi VIP kausi alkoi vihdoin eilen! Kaikkien ruokaa rakastavien ja innokkaiden kotikokkien lempiohjelmassa riittää jännitettävää joka viikko, kun osallistujat kilpailevat toisiaan vastaan erilaisissa tehtävissä. Hartwall Viinisi tekee yhteistyötä MasterChefin kanssa ja joka viikko jaamme viinivinkkimme yhdelle jakson resepteistä! 

Ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa annos, jota voisit syödä koko loppuelämäsi autiolla saarella. Voittaja-annos oli Minna Kuukan samettinen kantarellicappuccino! Kuohkea keitto vaatii viiniltä hapokkuutta, mutta keveyttä, jotta viini ei peitä kantarellin hienostunutta makua. Testaa resepti kotona, ja parita saksalaisen raikkaan ja hedelmäisen 50 Degrees Rieslingin kanssa!

 

Kanttarellicapuccino

Viinipari: 50° Riesling Bag in Box

0,5 L Kanttarelleja
1 kpl Salottisipuli
2 kpl Valkosipulinkynsiä
2 rkl Vehnäjauhoja
3 dl Kanalientä
2 dl Kuohukermaa
3 oksaa Timjami
2 rkl Voita
Pippuri
Suola

1. Putsaa ja pilko kanttarellit. Hienonna sipuli ja valkosipulit.
Paista sipulit ja kanttarellit voissa pannulla.
2. Ripottele päälle vehnäjauhot ja kypsennä jauhoja hetki.
Lisää kanaliemi ja keitä hiljalleen keskilämmöllä noin 10 minuuttia.
Lisää lopuksi kerma ja lämmitä kuumaksi. Mausta timjamilla, pippurilla ja suolalla.
3. Laita kanttarelliseos blenderiin ja aja tasaiseksi kuohkeaksi capuccinoksi.
Siivilöi neste ja laita sifoniin yhden patruunan kanssa.
4. Kokoa annos. Voita koristella valmiin annoksen paistetuilla sienillä ja tuoreilla yrteillä.

Bon appétit!