Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Mikä on beaujolais nouveau -viini?

Uuden sadon viinien odotettu taika

Viinit, Uutuudet, Sesongissa nyt, Viinitietoa

Erityiset beaujolais nouveau -punaviinit ovat monen viinin ystävän huulilla joka marraskuu. Mistä näissä uuden sadon viineissä on kyse? Miksi niitä odotetaan suurella innolla? Tutustu kiinnostavaan viinityyliin tarkemmin Hartwallin Business Manager ja enologi Jenny Sternbergerin kertomana.

Mikä on beaujolais nouveau -viini ja miten marraskuu liittyy siihen?

Beaujolais viittaa ranskalaiseen viinialueeseen ja nouveau puolestaan tarkoittaa suomennettuna uutta. Beaujolais nouveau -viinit ovat Beaujolais’n alueella tänä vuonna kasvaneista rypäleistä valmistettuja punaviinejä, niin kutsuttuja uuden sadon viinejä.

Beaujolais nouveau -viinit vapautetaan joka vuosi myyntiin ympäri maailman samana ajankohtana. Odotettu hetki on aina marraskuun kolmas torstai. Vuonna 2023 tarkka päivä on 16.11.

Mistä beaujolais nouveau -viinit tulevat ja miten ne valmistetaan?

AOC Beaujolais on läntisessä Ranskassa, Lyonin yläpuolella sijaitseva viinintuotantoalue. Beaujolais Villages -apellaatio on puolestaan AOC Beaujolaista rajatumpi alue, joka sijaitsee pääosin laakson keskiosassa ulottuen pohjoiseen, missä se ympäröi Beaujolais’n kuuluisat Crut.

Tyypillisesti beaujolais nouveau -viinin rypäleet käyvät läpi macération carbonique -nimellä tunnetun menetelmän. Perinteisestä punaviinin valmistusprosessista poiketen rypäleitä ei murskata ennen käymistä. Kokonaiset rypäleet tuodaan astioihin, joissa käyminen alkaa rypäleen sisäisesti, ennen kuin rypäleessä kasvava paine rikkoo kuoren ja rypäleet murskautuvat luonnollisesti. Tämän jälkeen prosessi jatkuu normaalin punaviinin valmistustavan mukaisesti.

Milloin beaujolais nouveau kannattaa nauttia?

Perinteinen beaujolais nouveau on parhaimmillaan nuorena nautittuna. Karkeasti voidaan sanoa, että se kannattaa korkata puolen vuoden sisään. Beaujolais-Villages Nouveau voi kestää kypsytystä parikin vuotta.

Beaujolais nouveau -viinien valmistusmenetelmä korostaa rypäleen trooppisen hedelmäisiä aromeita ja lyhentää viinin kuorikontaktia jättäen suutuntuman pehmeäksi. Elegantti ja kepeä viini voidaan tarjoilla kevyesti viilennettynä, jolloin se on täydellinen pari ranskalaiselle leikkelelautaselle, juustoille ja ruokaisille salaateille.

Millainen viini on Moillard Beaujolais-Villages Nouveau 2023?

Moillardin nuori viini tehdään puhtaasti Gamay-lajikkeesta, jonka rypäleet kasvavat Sâone-joen rannalla. Käsin korjuu mahdollistaa tarkkuuden ja terveiden rypäleiden valikoinnin jo tarhalla sekä hellävaraisen keruun, jonka tuloksena rypäleet eivät murskaudu ennen kuljetusta viinitilalle. Rypäleiden terveys ja ehjyys ovat avainasemassa valmistusmenetelmässä, joka on tyypillinen beaujolais nouveau -viineille.

Moillard Beaujolais-Villages Nouveaun rajatumpi tuotanto-alue ja hyvä hinta-laatusuhde tekevät viinistä erityisen kiinnostavan. Olitpa sitten kokenut uuden sadon viinien nautiskelija tai ensimmäistä kertaa innostunut beaujolais nouveau -viinistä, kannattaa Moillard painaa muistiin.

Moillard Beaujolais-Villages Nouveau 2023 | 13,90 € | 0,75 l

Saatavilla Alkon valikoimassa 16.11. alkaen.

Kirjoittaja

Jenny Sternberger
Business Manager ja enologi, Hartwall

Saatat pitää myös näistä

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö