Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Hartwallin viinitietäjä vinkkaa: Näin löytyy hyvä kuohuviini juhliin

Miten onnistua juhlien kuohuviinivalinnassa?

Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit, Viinit, Ruoka ja juoma, Viinitietoa

Hartwallin monipuolisesta valikoimasta löytyy takuulla hyvä kuohuviini juhliin. Viiniasiantuntija Lulu Myllyniemi kertoo, miten tunnistat juhlakauden parhaat kuohuviinit.

Miten löytää hyvä kuohuviini juhliin? Tätä mietitään monessa suomalaiskodissa näin kevään ja alkukesän juhlakauden kynnyksellä.

”Nyt haetaan hinta-laatusuhteeltaan hyviä kuohuviinejä, kuten cavoja ja cremanteja”, kertoo viiniasiantuntija Lulu Myllyniemi, joka työskentelee Hartwallilla viinien ravintolakanavan asiakasmarkkinointipäällikkönä.

Espanja ja Ranska ovat perinteisiä ja laadustaan tunnettuja viinimaita, ja sikäläiset cavat ja cremantit tehdään perinteisellä samppanjamenetelmällä. Siksi ne ovat hyviä kuohuviinejä kaikkiin juhliin.

”Ne ovat laadukkaasti tehtyjä kuohuviinejä, jotka saa hyvään hintaan”, Myllyniemi tiivistää.

Hyvä kuohuviini juhliin saa olla "helppo"

Juhlavierailla on usein erilaisia makumieltymyksiä, siksi etenkin alkumaljana tarjoillun kuohuviinin tulee olla sellainen, joka varmasti maistuu kaikille.

”Helposti lähestyttävät proseccot, kuten Fiorissimo Prosecco Extra Dry, toimivat hyvin alkumaljana. Fiorissimo on sopivan päärynäinen ja tyylikäs prosecco, jolla on mainio hinta-laatusuhde.”

Jos juhlan aihe on erityisen suuri, maljaa sopii toki nostaa myös samppanjalla, esimerkiksi perinteikkäällä Lansonilla, jonka ensimmäiset samppanjat valmistuivat jo vuonna 1760.

”Lansonin samppanjatalon tyyli on raikas, ja Lanson Le Black Création Brut on aivan erityisen ’crispy’. Se passaa mihin tahansa juhlatilanteeseen.”

Nykyään entistä useampi valitsee alkoholittoman vaihtoehdon, ja se on syytä muistaa juhlatarjoiluja suunnitellessa. Varma alkoholiton kuohuviinivalinta on Mionetto 0.0% Alcohol free, joka on raikas eikä liian makea. Viiniasiantuntija Lulu Myllyniemi kehottaa kokeilemaan sitä myös kevyiden ruokien, kuten salaattibuffetin juomaparina.

”Alkoholittoman kuohuviinin rypäle, Glera, on sama kuin Mioneton normikuohuviinissä. Alkoholittomat viinit kehittyvät koko ajan paremmiksi. Niistä halutaan nyt raikkaita ja vähäsokerisia.”

Hyvä kuohuviini toimii myös ruokien seurana

Jos haluat tarjoilla kuohuviiniä myös ruokajuomana, hyvä valinta on ranskalainen cremant, joka on valmistettu perinteisellä samppanjamenetelmällä. Esimerkiksi Arthur Metz Cremant d`Alsace Riesling on erinomainen kumppani juhlakauden herkuille, kuten parsapiirakalle, vaaleille kaloille ja mereneläville. Se on nappivalinta esimerkiksi katkarapuskagenin kaveriksi.

”Cremant on viinityylinä trendikäs. Arthur Metzin cremant on sataprosenttisesti rieslingiä ja todella hapokas, raikas ja mineraalinen kuohuviini. Kielelle voi nousta jopa vähän ’suolakiteitäkin’. Viini tulee Alsacesta, jossa ymmärretään parsaruokien päälle”, Myllyniemi kertoo.

Espanjalaiset cavat, kuten Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brut, ovat Myllyniemen mukaan niin ikään monipuolisia ruokaviinejä, joiden seuraksi sopivat monenlaiset suolaiset ruoat, kuten tapakset ja muut pikkusuolaiset. Cava on varma valinta myös rentoihin illanistujaisiin tai vaikkapa piknikille.

”Freixenetin cava on perinteisen valmistusmenetelmän ansiosta maultaan hieman syvempi, mutta silti raikas, hapokas ja hedelmäinen. Se on myös täydellinen voileipäkakkuviini.”

Eikä sovi unohtaa samppanjaa, joka on omiaan etenkin rasvaisempien kalojen ja suolaisten piirakoiden kanssa.

”Samppanja on kaikkiaan erittäin hyvä ruokaviini.”

Jos innostut sekoittelemaan juhlissa kuohuvia cocktaileja, kuten trendikkäitä spritzejä, niihin varma valinta on Fiorissimon prosecco. Alkoholittomaan versioon puolestaan sopii alkoholiton Mionetto, Myllyniemi vinkkaa.

Ja jos juhlat venyvät aamuun asti, näitä kuohuja voi käyttää myös brunssilla mimosaan tai belliniin.

Kuohuviinisuositukset juhlakaudelle

Pirteä prosecco alkumaljaksi:

Fiorissimo Prosecco Extra Dry

”Pirskahtelevan hedelmäinen prosecco on monipuolinen juhlakuohuviini alkumaljaksi tai piknikille. Se sopii hyvin myös kuohuviinicocktaileihin.”

13 49
0.75L

Fiorissimo Prosecco Extra Dry

Veneto

Lue lisää

Cavaa seurusteluun ja noutopöytään:

Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brut

”Perinteinen samppanjamenetelmä antaa tälle cavalle syvyyttä, mutta se on silti raikas ja hapokas. Se on hyvä pari etenkin suolaisille ruoille ja täydellinen voileipäkakun seuraksi.”

12 48
0.75L

Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brut

DO Cava

Lue lisää

Cremantia kalojen ja parsan kaveriksi:

Arthur Metz Cremant d`Alsace Riesling

”Alsacelainen cremant on tehty Riesling-rypäleestä. Se on todella hapokas, kuiva, sitruksinen ja kivan mineraalinen. Tämä cremant on hyvä ruokaviini esimerkiksi vaaleille kaloille ja mereneläville.”

18 67
0.75L

Arthur Metz Cremant d`Alsace Riesling

Lue lisää

Tyylikäs ja raikas samppanja juhliin:

Lanson Le Black Création Brut

”Tämä kuiva ja raikas samppanja sisältää eniten Pinot Noir -rypälettä mutta myös Chardonnayta ja Pinot Meunieria. Samppanja on hieno valinta tärkeämpään juhlaan ja erittäin hyvä ruokaviini etenkin rasvaisille kaloille ja suolaisille piirakoille.”

52 98
0.75L

Lanson Le Black Création Brut

AC Champagne

Lue lisää

Monipuolinen alkoholiton kuohuviini juhliin:

Mionetto 0.0% Alcohol free

”Erittäin laadukas, Glera-rypäleestä tehty alkoholiton kuohuviini on hyvä aperitiivi. Se toimii myös puolikuivana ruokajuomana kevyemmille ruoille, kuten salaateille.”

7 29
0.75L

Mionetto 0.0% Alcohol free

Lue lisää

Kirjoittaja

Lulu Myllyniemi
Customer Marketing Manager, Hartwall

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö

Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!