Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Paras punaviini lampaalle

Katso viinisuositukset lampaalle

Viinit, Ruoka ja juoma, Sesongissa nyt, Ruoka & juoma

Täydellinen punaviini lampaalle valitaan pääsiäisenä lampaan valmistustavan, kastikkeen ja lisukkeiden mukaan.

Pääsiäispöydässä ruoan makumaailma määrittelee sen, mikä punaviini lampaalle parhaiten sopii. Valintaan vaikuttavat se, missä muodossa lammasta valmistetaan, mitä mausteita käytetään ja mitä lisukkeita sen kanssa tarjoillaan.

”Jos pääsiäisen lammasruoka on mehevää, hilloista ja rasvaista, paras valinta on pehmeä ja sokerinen viini, kuten valpolicella ripasso”, Hartwallin Business Manager ja Sommelier Richard Roos kertoo.

”Jos lammasruoassa on voimakkaampia makuja, kuten valkosipulia ja chiliä, kannattaa valita roteva shiraz. Hentojen ja maanläheisten makujen kanssa taas toimii barolo.”

Shiraz on oiva punaviini karitsalle

Pääsiäisenä karitsan seuraksi sopii täyteläinen, pippurinen ja hedelmäinen viini, kuten suomalaisten kestosuosikki, australialainen shiraz. Punaviinin valintaan vaikuttaa myös se, mitä karitsan osaa ruoassa käytetään. 

”Karitsan potkaa ja lampaan kyljyksiä valmistaessa luu on kiinni koko valmistuksen ajan, ja se antaa ruoalle maanläheisiä, riistaisia ja vivahteikkaita makuja. Silloin hyvä valinta on maanläheinen viini, kuten barolo.”

Raakana ja kevyesti maustettuna lampaan maut tulevat esiin eri tavalla.

”Lammastartarin kanssa tarjoaisin baroloa, pinot noiria tai jopa täyteläistä valkoviiniä.”

Lisuke vaikuttaa siihen, mikä punaviini lampaalle valitaan

Lampaan seurana nautittavat lisukkeet ja kastikkeet vaikuttavat myös punaviinin valintaan. Esimerkiksi lammaspyöryköiden viini valitaan kastikkeen mukaan. Voimakkaiden mausteiden, kuten rosmariinin, oliiviöljyn ja valkosipulin, kanssa toimii shiraz. Ripasso taas on pehmeiden makujen, kuten tomaattikastikkeen, paras seuralainen.

Moni valmistaa lampaan kanssa pääsiäisenä uunijuureksia. Makean porkkanan ja punajuuren seuraksi sopii hilloinen valpolicella ripasso, perunan lisukkeena taas loistaa italialainen Nebbiolo-rypäleistä tehty viini, kuten barolo.

”Jos on yhtään epävarma viinivalinnasta tai jos menee kylään eikä tiedä missä muodossa lammasta tarjoillaan, varmin valinta on täyteläinen ja hedelmäinen valpolicella ripasso”, Roos vinkkaa.

Punaviinit ovat parhaimmillaan hieman huoneenlämpöä viileämpinä tarjoiltuina. 

”Klassinen sääntö on, että valkoviini otetaan pois jääkaapista 20 minuuttia ennen tarjoilua ja punaviini laitetaan jääkaappiin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii jäähtyä 4–5 astetta.”

Parhaat punaviinit lampaan seuraksi pääsiäispöytään

Arancione Originale Valpolicella Ripasso Superiore

Suomalaisten eniten rakastama punaviinityyppi, valpolicella ripasso, sopii monipuolisesti erilaisille pääsiäisruoille. Se on ihastuttava pari ruoalle, jossa on paljon makua, kuten grillatuille ja pitkään haudutetuille padoille ja muhennoksille. Ripasso on toimiva pari erityisesti karitsan niskan tai karitsan posken kanssa. Se on oiva valinta myös niille lammasruoille, jotka tarjoillaan uunijuuresten ja hillokkeiden kanssa.

14 98
0.75L

Arancione Originale Ripasso

Veneto

Lue lisää

Ricossa Barolo

Italian Piemontessa valmistetussa barolossa on maanläheisiä makuja. Tanniininen barolo on täydellinen karitsan, lampaan potkan ja kyljyksen kanssa, koska niissä on riistaisempi maku kuin paisteissa. Hennommat lihan maut pääsevät hyvin esiin, koska barolo ei ole viineistä täyteläisin.

30 98
0.75L

Ricossa Barolo

DOCG Piemonte

Lue lisää

Hardy’s Brave New World Black Shiraz

Täyteläisessä ja hienostuneessa viinissä on mustan kirsikan, maitosuklaan ja mausteiden vivahteita. Se sopii erityisesti puolikypsän tai kypsän paahtopaistin ja hyvin marinoidun tai grillatun lampaan kanssa. Shiraz on myös loistava pari kastikkeelle, jossa on helposti tunnistettavia, voimakkaita makuja, kuten valkosipulia, timjamia tai rosmariinia.

15 69
0.75L

Hardys Brave New World Black Shiraz

Lue lisää

Kirjoittaja

Richard Roos
Business Manager ja sommelier, Hartwall

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö

Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!