Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Viinit:

Vihreät valinnat – viini ja vastuullisuus

Mistä vastuullisen viinin tunnistaa? Mitä eroa on luomulla, biodynaamisella ja eettisellä viinillä? Tässä jutussa annamme vinkkejä vastuullisten viinivalintojen tekemiseen.

Vastuulliset viinit ovat yksi tämän hetken suurimmista viinitrendeistä – kestävä kehitys on kaikkia elämänaloja koskeva megatrendi, joka myös viinin tuottajien ja kuluttajien on otettava huomioon.

Jos haluat viiniä valitessa ottaa ympäristön huomioon, ovat erilaset luomu- tai kestävän kehityksen sertifikaatin saaneet juomat hyvä valinta. Luomuviinien 1980-luvulta peräisin oleva huono maine on vihdoin kumottu ja vegaaniset viinit kasvattavat suosiotaan. Kun kuluttajat ostavat enemmän vastuullisia tuotteita, myös niiden tarjonta kasvaa.

Mikä määrittelee, onko viini vastuullisesti tuotettua?

Asiaa voidaan tarkastella viinintuotannon ympäristövaikutuksen tai sosiaalisen vastuun kannalta. Viinin valmistuksella on vaikutus ympäristöön riippuen siitä, miten rypäleet viljellään, miten viini valmistetaan, millaisia pakkauksia käytetään ja miten viinit matkaavat kuluttajalle.

Sosiaalinen vastuu tarkoittaa viinien parissa työskentelevien ihmisten kuten viljelijöiden, sadonkorjuutyöläisten, viinin valmistajien sekä kuljettajien työolosuhteita. Viinin tuottajilla on erilaisia näkemyksiä ja tapoja toimia vastuullisesti, ja toimintaa säätelevät erilaiset kansalliset ja kansainväliset sertifikaatit.

Alkon hyllyillä vastuulliset viinit on merkitty vihreä valinta -symboleilla, joita on seitsemän:

 • luomu
 • biodynaaminen
 • vegaaninen
 • alkuviini
 • paikallinen kestävän kehityksen sertifiointi
 • ympäristövastuullinen pakkaus
 • hiilineutraali

Lisäksi Alkon valikoimista löytyy eettisesti sertifioituja tuotteita viinien, väkevien sekä alkoholittomien tuotteiden joukosta. Nämä sertifioinnit ottavat kriteereissään ympäristönäkökulmien lisäksi huomioon myös ihmisten hyvinvoinnin tuotannon eri vaiheissa. Alkon eettiset sertifikaatit ovat Reilu kauppa eli Fair Trade, Fair for Life ja For life.

viinin-kerays.jpgviini-kaato.jpg

Mitä eroa on esimerkiksi luomulla ja biodynaamisella viinillä?

Erilaiset menetelmät ja sertifikaatit noudattavat osin samoja käytäntöjä, mutta jokaisessa on oma pääasiallinen periaate. Tässä määritelmät eri menetelmille ja sertifikaateille.

 • Luomuviini = ilman synteettisiä torjunta-aineita viljellyistä rypäleistä valmistettu viini.
 • Biodynaaminen = kokonaisvaltainen viljelyfilosofia ja maailmankatsomus, jonka tavoitteena on terve ekosysteemi.
 • Vegaaninen = viinin valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä aineksia.
 • Alkuviini = sertifioimaton viinikategoria. Viinit kasvatetaan ja valmistetaan luonnonmukaisin menetelmin ilman synteettisiä kemikaaleja.
 • Kestävä kehitys = juomatuotannossa otetaan huomioon kestävän kehityksen edistäminen, esimerkiksi veden ja energiankulutuksen vähentäminen sekä uusiutuvan energian käyttö.
 • Ympäristövastuullinen pakkaus = mitä kevyempi pakkaus, sitä pienempi hiilijalanjälki.
 • Hiilineutraali = viinin koko valmistusprosessin hiilidioksidipäästöt on sertifioidusti selvitetty, päästöjä on todennetusti vähennetty ja jäljelle jäävät päästöt on kompensoitu.

Vastuullisia viinisuosituksia

Lanson Green Label

Lanson on suurten samppanjatalojen joukossa ympäristöystävällisyyden edelläkävijä. Green Label -samppanja on luomusertifioitu ja biodynaaminen. Lanson Green Labeliin käytetyt Pinot Noir, Chardonnay ja Meunier -rypäleet tulevat talon omalta luomusertifioidulta 16 hehtaarin viinitarhalta Marnen laaksosta. Viinitarhalla maaperästä huolehtiminen on kaiken lähtökohdan ydin, kaikki työ tehdään käsin eikä maaperää tiivistäviä koneita käytetä lainkaan. Lisäksi maaperää ravitaan tarhan lähialueen omalla kompostimullalla. Viinitarhalla on ”Bio Suisse” -sertifikaatti, joka kieltää täysin mm. kuparin käytön viljelyssä, joka tavallisesti on sallittu luomuviinien tuotannossa.

Mionetto Prosecco Bio

Proseccon menestykseen maailmanlaajuisesti on vaikuttanut Glera-rypälelajike, josta saadaan raikasta ja helposti lähestyttävää kuohuviiniä moneen makuun. Mionetton tasapainoisen luomuproseccon rypäleet tulevat sertifikaatin saaneilta viinitarhoilta Vazzolan kylästä Italian Trevisosta. Biologico Proseccon tunnistaa luomulle sopivasta vihreästä ulkoasusta, jota koristaa Mionettolle ominainen oranssi. Pirteän hapokas viini sopii aperitiiviksi, pikkusuolaisille, salaateille, kasvisruoille sekä vähärasvaiselle kalalle.

Yali Carmenere

Yalin slogan, ”Sustainable wine of Chile” kertoo, kuinka keskeisessä osassa kestävä kehitys on viinitalon toiminnassa. Yalin viinintekijä Sergio Hormazábel uskoo, että viinin valmistus on jäljen jättävä luova prosessi – upeita viinejä ei kuitenkaan tulisi tehdä planeettamme kustannuksella. Yalin paikallisen ekosertifikaatin mukaan valmistetut viinit ovat hänen mukaansa todiste siitä, että ympäristöystävälliset viinit ovat myös laadultaan parhaita. Chilen kansallisrypäleestä valmistettu Yali Wetland Reserva Carmenere on viini Chilen Colchagua Valleysta, jonka tuoksusta löytyy paljon punaisia ja tummia marjoja. Tasapainoisesta ja elegantista mausta löytyy samettisen tanniinisuuden lisäksi mustaherukkaisuutta, boysenmarjaisuutta ja yrttistä mausteisuutta. Paras tarjoilulämpötila on 16 – 18 celciusastetta ja viini sopii nautittavaksi pehmeiden juustojen, kermaisten kastikkeiden ja mausteisten liharuokien kanssa.

Paxton NOW Shiraz

NOW by Paxtonin nimi tulee sanoista Natural Organic Wine. Kuluttajien kysyntä säilöntäaineettomia natural-viinejä kohtaan on kasvanut tasaisesti. Luonnonmukaisen tuotannon johtavana talona Paxton valmisti tämän halutun viinin. Tyylillisesti moderni Shiraz-viini on valmistettu luonnonmukaisesti ja ilman säilöntäaineita, sopii myös vegaaneille.

David Paxton on yksi Australian menestyneimmistä ja arvostetuimmista viininviljelijöistä, jonka ura on kestänyt jo yli 30 vuotta. Paxtonin tiluksiin kuuluu yli 80 ha omia viinitarhoja, joilla kaikilla on orgaanisen ja biodynaamisen viljelyn sertifikaatit. Paxton on yksi Australian suurimmista biodynaamisista viinintuottajista.

Paxtonin viinit ovat kunnianosoitus alueen rypäleiden laadulle, luonteelle ja luonnon monimuotoisuudelle. Tarhoilla käytetään ainoastaan luonnonmukaisia lannotteita ja torjunta-aineita, jotka edistävät terveellisen ja elävän maaperän hyvinvointia. Pääviinintekijä Richard Freebairn pyrkii valmistusprosessissa puuttumaan viinin käymiseen mahdollisimman vähän, jotta valmis viini ilmentäisi hienolla ja puhtaalla tavalla rypäleiden parhaita ominaisuuksia.