Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit, Viinit:

Viinitrendit 2020

Uuden vuosikymmenen alkaessa on hyvä kaivaa kristallipallo esille ja kohdistaa katse tulevaan – mitkä ovat vuoden 2020 suurimmat trendit? Kysymykseen vastaa Hartwallin Wine Ambassador Sari Ayre.

1. Vastuullisuus

Vastuullinen viininviljely on ollut jo pitkään pinnalla. Tämä trendi on tullut jäädäkseen ja kehitys jatkuu. Vastuullisuus ja vihreät teot eivät tällä vuosikymmenellä olekaan sinänsä trendi vaan välttämättömyys.

Odotettavissa on varmasti uusia innovaatioita ja tapoja vähentää päästöjä sekä valmistaa luonnonmukaisempia viinejä. Kasvisruokavalio kasvattaa suosiotaan ja vegaaniset viinit kuuluvat lähes jokaisen ravintolan valikoimaan. Luomuviinien 1980-luvulta peräisin oleva huono maine on vihdoin historiaa.

Lue lisää: Mistä vastuullisen viinin tunnistaa?

2. Laatu korvaa määrän

Nuorten viininkuluttajien ostokäyttäytymistä kartoittavissa tutkimuksissa on havaittu, että nuoret panostavat ennen kaikkea laatuun. Sama trendi on huomattavissa oluissa, craft beer -buumin ovat huomanneet kaikki.

Kuluttajien viinitietämys kasvaa ja Suomen viinikulttuuri kehittyy. Kuluttajat haluavat kuulla tarinat viinien takana.

viinitrendit-2020-samppanja.jpg

3. Back to basics!

Samalla kun ääripään hifistelijät metsästävät mitä erikoisempia tuotteita, vaikuttaa siltä, että valtaosa viininjuojista kaipaa luotettavia ja hyväksi havaittuja klassikoita. Tämä on linjassa myös ruokatrendien kanssa, kun palataan tyylikkäisiin perinneruokiin.

Esimerkkinä tästä trendistä voidaan mainita tyylikkäästi tammitettu Chardonnay, joka oli vuosien ajan erittäin epäcool. Vanha lyhenne ABC, anything but Chardonnay, voidaan siis unohtaa – otetaan sen tilalle vaikka YPC, eli yes please Chardonnay!

4. Itä-Eurooppa ja Espanja

Vanhan maailman viinit ovat kovassa huudossa, ja eniten huhuillaan Itä-Euroopan ja Espanjan suuntaan. Itä-Euroopasta saadaan mielenkiintoisia viinejä, mainittakoon esimerkiksi Georgia, jonka kvevri-viinit ovat valloittaneet viininharrastajien sydämet. Unkarin kuivat viinit nostavat suosiotaan koko ajan.

Espanja on maailman kolmanneksi suurin viinin tuottaja, joka klassisten Tempranillo-viinien lisäksi on harvinaisempien alkuperäislajikkeiden runsaudensarvi.

5. Samppanjaa!

Kuohuviinit ovat eniten kasvava viinikategoria, jossa Proseccon lisäksi viinien kuningas samppanja vahvistaa asemaansa. Samppanja on klassikkojen klassikko ja tätä nykyä lähes kaikkien saatavilla oleva luksustuote, joka voi tehdä arjesta juhlaa – laatu korvaa määrän myös tässä.

Samppanjamessut, kuten Grand Champagne, ovat saavuttaneet suuren suosion. Pientuottajat kiinnostavat monia, mutta viininharrastajat löytävät yleensä oman suosikkituottajansa, johon he voivat aina luottaa.

Ilmastonmuutoksella on suuri vaikutus Champagnen alueeseen, joka panostaakin jo vahvasti kestävään kehitykseen. Esimerkiksi Champagne Lanson on tällä saralla uraa uurtava suuri samppanjatalo, jonka portfolion uusi tähti on luomusamppanja Green Label.

 

Sarin trendikkäimmät viinisuositukset vuoteen 2020:

Lanson Green Label

Little Cricket Grüner Veltliner

Marqués de Cáceres Vino Ecológico