Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Viinimatka Espanjaan

Kuplivat cavat, tasokkaat punaviinit ja trendikkäät valkoviinit kielen päällä

Viinit, Viinitietoa

Viinit kuuluvat tärkeänä osana espanjalaiseen ruokakulttuuriin – ne ovat yhdessä oliiviöljyn kanssa maan monipuolisissa ruokaperinteissä vaihtumaton osio. Monet meidän suomalaisten laseissa läikehtivistä viineistä matkaavat tänne Espanjan auringon alta. Ovatko kansainvälisesti arvostettu cava, riojalainen punaviini ja nouseva albariño jo löytäneet kenties tiensä suosikkiesi joukkoon? Tutustu maan rikkaaseen viinikulttuuriin ja löydä upeat helmet nautiskeluhetkiin!

Espanjalaisten viinien voidaan todeta löytäneen paikkansa suomalaisten sydämissä. Maan viinien suosion puolesta puhuu Alkon myyntitilasto, sillä vuonna 2022 viinilitroissa mitattuna Espanja piti kolmatta sijaa heti Italian ja Chilen jälkeen. Mielenkiintoisen viinimaan Espanjasta tekee lukuisten erilaisten kasvuolosuhteiden lisäksi yhdistelmä perinteistä viininvalmistusmenetelmää ja uusia innovaatioita.

Espanjalaisiin herkutteluhetkiin kuuluvat hyvän viinin lisäksi erityisesti runsaat tapaskattaukset. Varmasti veden monen kielelle nostattaa lajitelma oliiveja, suosittua Manchego-juustoa, laadukkaita leikkeleitä, marinoituja paprikoita ja valkosipuleilla maustettuja katkarapuja. Espanjasta ponnistavat myös maistuvat riisipohjaiset paellat sekä etenkin kesähelteillä kauppansa tekevä gazpacho-keitto.

Paikallinen cava hurmaa kuivan kuohuviinin ystävän

Cava on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten kuohuviinilaseissa – se sopii monipuolisesti niin kohottamaan juhlien tunnelmaa maljajuomana kuin tuomaan ryhtiä ruokailun lomaan. Cavaa pidetään yleisesti ottaen myös hyvän hinta-laatusuhteen omaavana kuohuviinityylinä.

Cavan tuotanto on keskittynyt Katalonian alueelle, Koillis-Espanjaan, mutta sitä valmistetaan pienemmissä määrin myös muualla maassa. Oleellista kuohuviinissä on valmistustyyli; cavat valmistetaan samppanjan tapaan pullokäymismenetelmällä. Suomennettuna cava tarkoittaa kellaria ja sillä viitataan juoman pitkään pullokypsytykseen viinikellarin uumenissa. Kyseisiä kuohuviinejä kypsytetäänkin aina vähintään 9 kuukauden ajan.

Luonteeltaan cavat ovat suurimmaksi osaksi erittäin kuivia tai kuivia kuohuviinejä. Tyypilliset esiin nousevat piirteet ovat sitruksisuus ja mineraalisuus. Cavaa voidaan valmistaa useista eri rypälelajikkeista, mutta yleisimmän trion muodostavat Macabeo, Xarel-lo ja Parellada.

Segura Viudas Organic Brut

Jos etsit eleganttia artesaanikuohuviiniä, on Segura Viudas Organic Brut omaa luokkaansa. Erittäin kuiva ja hedelmäisen ryhdikäs kuohuviini valmistetaan käsityönä oman tilan luomurypäleistä. Sitruksen ja vihreän omenan aromit maistuvat miellyttävästi ja hienostuneet kuplat luovat yhdessä tyylikkään tasapainoisen kokonaisuuden. Nauti aperitiivina, pehmeiden ja tuoreiden juustojen seurassa tai ruokapöydässä kalan ja äyriäisten kanssa.

Segura Viudas käyttää omaa erityistä talon hiivaa ja uniikkia valmistustekniikkaa, joka pohjautuu vuosisatoja vanhaan perimätietoon. Pehmeä suutuntuma ja upeat pienet kuplat ovat 9-12 kk pullokypsytyksen ansiota.

14 94
0.75L

Segura Viudas Organic Cava

DO Cava

Lue lisää

Freixenet Cordon Negro Organic Brut

Maailman suosituimman cavan tunnistaa sen tyylikkäästä mustasta pullosta ja raikkaasta mausta. Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brutin eloisa maku ja runsaat pitkäkestoiset kuplat tekevät jokaisesta tilanteesta hieman erityisemmän. Sen maussa voi aistia sitrushedelmien ja omenan aromeja sekä hentoa mausteisuutta. Cordon Negron valmistuksessa on käytetty kolmea Penedésin alueen perinteistä cava-lajiketta, jotka ovat Parellada, Macabeo ja Xarel-lo. Sitä on kypsytetty pulloissa 12–18 kuukautta.

12 48
0.75L

Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brut

DO Cava

Lue lisää

Espanja tunnetaan tasokkaana punaviinimaana

Espanjalaisten punaviinien kirjo on laaja ja vaihtoehtoja löytyy eri makumieltymyksille. Yhtä ainoaa maan tyypillistä edustajaa on näin ollen mahdoton nimetä. Olipa etsinnässä roteva pihviviini tai keskitäyteläinen tapaslautasen seuralainen, kannattaa maan punaviinivalikoimaan tutustua.

Espanjan varmasti tunnetuin viinituotantoalue on upeista punaviineistään mainetta niittävä Rioja. Riojan viiniluokitus jakaa viinit kolmeen luokkaan niiden kypsytysajan mukaan:

Crianza - vuoden kypsytys tammitynnyrissä + vuoden kypsytys pullossa
Reserva - vuoden kypsytys tammitynnyrissä + kahden vuoden kypsytys pullossa
Gran Reserva - kahden vuoden kypsytys tammitynnyrissä + kolmen vuoden kypsytys pullossa

Marqués de Cáceres Crianza

Marqués de Cáceres Crianza on pehmeän elegantti ja täydellinen Riojan viini. Kyseinen Crianza valmistetaan 15-25 vuotta vanhoista köynnöksistä käsin poimituista Tempranillo-rypäleistä. Viini kypsyy 12 kk ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja vähintään vuoden pullossa.

Viinissä maistuu punaisten marjojen aromit, johon tammikypsytys tuo lämmintä mausteisuutta. Marqués de Cáceres Crianza on monipuolinen ruokaviini, joka sopii kumppaniksi esimerkiksi vasikalle, pataruoille tai erilaisten tapasten kanssa.

Marqués de Cáceresin viinitalo on Enrique Fornerin vuonna 1970 perustama riojalainen perheyhtiö. Cáceres alkoi ensimmäisenä Riojassa valmistaa viinejä ranskalaiseen tyyliin, jonka Enrique oli oppinut sukunsa omistamalla grand cru -tilalla Bordeaux'ssa. Marqués de Cáceresin viinit ovat erittäin korkeatasoisia, uudentyylisiä Rioja-viinejä. Ne ovat runsaanvärisiä, miellyttävän hedelmäisiä ja täynnä taidokasta eleganssia. Cristina Forner, Enriquen tytär, johtaa nykyään perheen viinitilaa ja hänen kokemuksellaan Cáceres on kansainvälistynyt ja talon viinit löytyvät jo yli 140 maasta.

14 35
0.75L

Marqués de Cáceres Crianza

DOCa Rioja

Lue lisää
8 49
0.75L

MURVIEDRO EKO MONASTRELL 75cl 13,5%

DOP Valencia

Lue lisää

Murviedro Eko Monastrell

Välimeren rannikolle sijoittuva Valencia kuuluu myös klassisten espanjalaisten viinialueiden joukkoon. Riojan punaviineihin verrattuna tyylisuunta on hieman kevyempi. Murviedro Eko Monastrell edustaa alueen yhtä tyypillistä rypälelajiketta, Monastrellia. Kauniissa rubiininpunaisessa viinissä esiin nousevat tummien marjojen aromit ja pehmeä hedelmäisyys.

Keskitäyteläisessä punaviinissä yhdistyvät ympäristövastuulliset arvot – se on luomu, vegaaniystävällinen ja pakattu kevytlasipulloon. Murviedro Eko Monastrell on parhaimmillaan seurusteluhetkissä sellaisenaan nautittuna, tapasten tai pasta-annosten yhteydessä.

Espanjan valloittavat valkoviinit

Vaikka viinipuheessa Espanja muistetaan erityisesti kuohu- ja punaviineistä, ei maan herkullisia valkoviinejä kannata sivuuttaa. Vaihtelevat sääolosuhteet, korkeuserot ja Välimeren sekä Atlantin vaikutukset luovat mahdollisuudet kiinnostavien valkoviinien valmistamiseen.

Katseet kannattaa kääntää maailmalla nousukautta elävään albariñoon, joka tulee pääosin Luoteis-Espanjasta tai Pohjois-Portugalista. Meillä vielä suurelta yleisöltä pimennossa oleva rypäle saattaa sytyttää suomalaiset viininystävät puolelleen nopeastikin. Albariñot ovat hapokkaan mineraalisia valkoviinejä, joissa on sitruksinen makumaailma. Ne sopivat kalapöytään ja meren herkuille täydellisesti ja napakampien valkoviinien ystäville tietenkin myös sellaisenaan.

Pazo de Villarei Albariño

Rias Baixasista tuleva Pazo de Villarei Albariño on täydellinen tyylinäyte Espanjan valkoviiniosaamisesta ja siitä, millainen rypälelajike Albariño on luonteeltaan. Lajike viihtyy karuissa olosuhteissa ja täten rypäleet saavat itselleen mineraalisen olemuksen. Viini on kuiva, hapokas ja aavistuksen greippinenkin, ryhditettynä yrttisellä tuntumalla. Sopii kalan lisäksi myös kanalle.

17 48
0.75L

Pazo de Villarei Albariño

DO Rias Baixas

Lue lisää

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö