Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
24.10.2018

Nyt se on selvitetty: Helsinki on marraskuussa Euroopan harmain pääkaupunki

Suomi on tunnettu harmaasta säästään. Sääpalvelu Forecan selvityksen mukaan kotimaassa on kaikista harmainta marraskuun keskivaiheilla.

Samalla selvisi, että Suomi menestyy loistavasti kansainvälisessä harmausvertailussa: marraskuussa Helsinki on Euroopan pääkaupungeista kaikkein harmain.

Nyt Hartwall Original Long Drink kääntää Suomen harmaan sään ylpeydenaiheeksi ja julistaa marraskuun kolmannen lauantain harmauden juhlapäiväksi – vuoden harmaimmaksi päiväksi.

Tuoreesta selvityksestä* selviää, että Suomi menestyy kansainvälisessä harmausvertailussa mainiosti. Sääpalvelu Foreca tarkasteli Euroopan eri kaupunkien harmautta parametreinaan pilvisten päivien määrä, sademäärä, ilman suhteellinen kosteus ja päivän pituus. Näiden avulla Foreca määritteli harmausindeksin eri Euroopan pääkaupungeille, ja yhteenlasketuissa pisteissä Helsinki nousee Euroopan harmaimmaksi pääkaupungiksi.

”Tarkastelussamme käytettyjen harmauden parametrien kautta selvisi, että Suomessa on kaikista harmainta marraskuun keskivaiheilla”, kertoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

”Pilvisyys on tärkein harmauteen vaikuttava tekijä. Suomen sijainti Atlantin matalapaineiden reitillä tuo meille runsaasti kosteutta ja harmaita päiviä. Erityisesti loppuvuodesta taivas on meren läheisyyden vuoksi usein pilvessä. Kun tähän vielä lisätään sademäärät, suhteellinen kosteus ja lumen puute, on lopputulos se, että Helsinki on marraskuussa Euroopan harmain pääkaupunki”, Mäntykannas jatkaa.

Suomessa vuoden harmainta päivää juhlitaan 17.11.

Selvityksessä kävi ilmi, että Suomi on harmaimmillaan marraskuun keskivaiheilla. Sen vuoksi Suomen harmaa kansallisjuoma, Hartwall Original Long Drink, julistaa marraskuun kolmannen lauantain harmauden juhlapäiväksi – vuoden harmaimmaksi päiväksi. Tänä vuonna juhlaa vietetään ensimmäistä kertaa ja juhlapäivän kunniaksi järjestetään useita tapahtumia ympäri Suomen.

”Kansan suussa on vakiintunut sanonta ’lonkeronharmaa keli’ ja tämä ilmaisu yhdistää hauskasti kaksi Suomelle maailmalla uniikkia asiaa: harmaan sään ja harmaan lonkeron. Vuoden harmaimman päivän selvityksellä toivomme saavamme suomalaiset huomaamaan, että harmaus voi olla myös ainutlaatuista”, kertoo Hartwallin markkinointipäällikkö Eeva Ignatius.

* Forecan selvitys 10/2018

 

Vuonna 2019 Vuoden harmain päivä on 16.11.

Lue lisää vuoden 2019 juhlapäivästä