Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
11.11.2019

Forecan selvitys: marraskuun harmaa sää suojelee Suomea 40 asteen paukkupakkasilta

Pilvisyys, sade ja sumu ovatkin hyviä asioita leutojen loppusyksyn säiden ystäville. Forecan tuoreesta selvityksestä käy ilmi, että Suomen ainutlaatuisen harmaa sää suojelee maatamme leveyspiirillemme tyypillisiltä hirmupakkasilta. Ilman harmautta pakkanen voisi paukkua peräti 40 tai 50 asteessa.

Suomen sää on marraskuussa erityisen harmaa. Monilla muilla alueilla Suomen leveysasteilla on selkeämpää, mutta tämän johdosta myös huomattavasti kylmempää. Sääpalvelu Forecan tuoreesta selvityksestä käy ilmi, että Suomen ainutlaatuisen harmaa sää suojelee maatamme leveyspiirillemme tyypillisiltä hirmupakkasilta. Ilman harmautta pakkanen voisi paukkua peräti 40 tai 50 asteessa.

Esimerkiksi Helsingin leveyspiirillä sijaitsevassa Itä-Venäjän Jakutskissa marraskuussa päivän ylin keskimääräinen lämpötila on -23,2 astetta, kun Helsingissä vastaava lukema on +3,7 astetta.

”Selvitys osoittaa, että leutoa säätä arvostaville harmaus on erittäin positiivinen asia. Ilman pilvipeitettä, sateita ja sumua marraskuun lämpötila voisi pudota Suomessa todella jäätäviin lukemiin. Samalla leveyspiirillä sijaitsevassa Jakutskin kaupungissa Venäjällä mitattiin viikonloppuna lähes kolmenkymmenen asteen pakkasia, ja talven edetessä pakkanen kiristyy vähää väliä 40-50 asteeseen. Siinä säässä ei ole terassille asiaa, eikä ulos muutenkaan”, kertoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Suomen harmaa sää on monen tekijän summa. Vallitseva tuulen suunta on lännen ja lounaan suunnalta, joten merialueilta saapuu runsaasti kosteutta, joka tiivistyy pilviksi, sateiksi ja sumuiksi. Suomen taivaalla toistuvasti esiintyvät pilvet estävät lämpösäteilyn karkaamisen avaruuteen, minkä lisäksi Golfvirran vaikutus ja Atlantin kosteanlämmin henkäys tuovat Suomeen ainutlaatuisen harmaat ja leudot marraskuut.

Harmaus mahdollistaa Suomen marraskuun terassikelit

Mitä sitten tapahtuisi jos harmaus häviäisi? Talvien keskilämpötila laskisi huomattavasti, jos Suomen päälle asettuisi Siperian kaltainen pitkäkestoinen korkeapaine ja sää selkenisi. Keskilämpötila olisi pakkasen puolella Helsingissäkin liki puolet vuodesta. Marraskuusta helmikuuhun pakkanen paukkuisi päivittäin 20-40, ajoittain jopa yli 50 asteessa.

Tilastojen valossa harmaus kulminoituu marraskuun puolivälissä, jolloin vietetään vuoden harmainta päivää.

”Vuoden harmain päivä kannustaa tuntemaan iloa ja ylpeyttä Suomen harmaasta säästä, joka Forecan selvityksen mukaan itse asiassa mahdollistaa terassilla skoolaamisen taivasalla marraskuussa. Säätilastot eivät valehtele: harmaa sää on meille suomalaisille yksiselitteisen hieno asia”, fiilistelee Hartwallin markkinointipäällikkö Eeva Ignatius.

Tänä vuonna vuoden harmainta päivää vietetään lauantaina 16. marraskuuta. Uusi juhlapäivä antaa suomalaisille syyn iloita ja olla ylpeitä perisuomalaisesta kansallissäästämme.

Lisätietoja vuoden harmaimmasta päivästä ja tapahtumista: originallongdrink.com/vhp

Saatat pitää myös näistä