Moi, mitä etsit?

search
23.1.2020

Kaupan hyllystä valitaan yhä useammin trendikäs alkoholiton olut

Tipaton tammikuu ei tarkoita oluetonta tammikuuta. Hartwallin teettämästä tutkimuksesta* selviää, että jo 13 % suomalaisista juo alkoholitonta olutta kuukausittain.

Alkoholiton olut valitaan Suomessa usein oman hyvinvoinnin vuoksi: halutaan välttää turhat kalorit ja alkoholin haitat. Moni myös kertoo, että humala ei kiinnosta, eikä krapulalle ole aikaa. Samalla kasvava nollaoluiden valikoima vie uusien makuelämysten aarrejahtiin oluthyllyllä ja baaritiskillä.

Alkoholittoman oluen suosio on selvästi kasvussa.

Hartwallin tutkimuksesta käy ilmi, että Suomessa ollaan innostuttu alkoholittomista oluista. Vaikka vain 19 % suomalaisista juo alkoholitonta olutta useammin kuin kerran vuodessa, heistä 67 % juo alkoholitonta olutta kerran kuussa tai useammin. Suurin kuluttajaryhmä ovat 18–34-vuotiaat, jotka kuluttavat alkoholittomia tai vähäalkoholisia oluita enemmän kuin muut ikäryhmät.

"Alkoholittoman oluen suosio on selvästi kasvussa. Alkoholiton olut sopii kuluttajan mielestä samoihin käyttötilanteisiin kuin III ja IV -olutkin. Raikkautensa vuoksi se sopii erinomaisesti myös janon sammuttajaksi, saunajuomaksi ja ruokajuomaksi", kertoo Hartwallin tutkimus- ja kehityspäällikkö Maija Ankkuri.

Ei aikaa krapulalle – olut kertoo valitsijansa elämäntavasta

Alkoholittoman oluen kulutukseen vaikuttaa nyt jylläävä terveys- ja hyvinvointitrendi. Alkoholiton olut istuu kokonaisvaltaista hyvinvointia korostavaan elämäntapaan, sillä sen kanssa vältetään krapula ja varmistetaan ettei unen laatu heikkene. Monet valitsevat nollaoluen myös siksi, että pääsee treenaamaan milloin tahansa ja samalla välttää lisäkalorit.

Hartwallin tutkimukseen vastasi miltei 800 suomalaista, jotka juovat alkoholitonta olutta vähintään puolen vuoden välein. Heistä 60 % kertoo elämänsä olevan niin kiinnostavaa, etteivät he kaipaa humalaa tuomaan siihen lisäjännitystä. Lisäksi miltei puolet (48 %) kertoo, ettei heillä ole aikaa krapulalle, vaan elämä on täynnä tärkeämpiä asioita.

"Reilut 40 prosenttia alkoholittoman oluen juojista valitsee nollaoluen terveydellisistä syistä, ja koska humalaa ja krapulaa halutaan välttää. Samalla halutaan näyttää muille omaa elämäntapaa kulutusvalintojen kautta: 36 % alkoholittoman oluen juojista kertoo, että omat juoma- ja ruokavalinnat kertovat omasta persoonasta", Ankkuri paljastaa.

Maku ratkaisee – nollaoluista etsitään elämyksiä

Tutkimuksessa kysyttiin syitä alkoholittoman oluen valinnalle, ja yksi tärkeä syy on uusien makujen löytäminen. Aktiivisista alkoholittoman oluen juojista 41 % valitsee nollaoluen uteliaisuudesta ja saadakseen uusia makuelämyksiä.
Suomalainen olutkulttuuri on kehittynyt erikoisolutbuumin myötä ja myös alkoholittomien oluiden tarjooma on rikastunut.

41 % valitsee nollaoluen uteliaisuudesta ja saadakseen uusia makuelämyksiä.

"Yli puolet tutkimukseen osallistuneista alkoholittoman oluen ystävistä kokeilee mielellään uusia oluttyylejä ja etsii niitä myös nollaoluiden valikoimasta. Monet kokeilevat ennakkoluulottomasti uutta ja odottavat uutuuksia olutvalikoimaan", Ankkuri valaisee.

 

Lue lisää alkoholittomista oluista:

Miltä alkoholiton olut maistuu? Makutestissä kaksi klassikkoa

Alkoholittomassa oluessa maku ratkaisee

 


Lähteet:
*Nonalcoholic Beer Consumer Segmentation, N=937, Kuudes 2019
Nonalcoholic Beer Qualitative Study on Category Insights, Kuudes 2019
Quantitative Study on ABV -levels, N=804, Bilendi 2019
Kantar Juomien penetraatiot 2018

Saatat pitää myös näistä