Moi, mitä etsit?

search
3.4.2024

Tekoäly avusti kevään uutuusjuoman kehityksessä: ”Hyvä renki, mutta huono isäntä”

Energiajuoma CULT hyödynsi sosiaalista mediaa ja tekoälyä luodessaan kevään uutuustuotetta. Tärkeimpään osaan nousivat kuluttajat.

Hartwallin CULT-energiajuoma toteutti lokakuussa 2023 TikTokissa kampanjan, jossa brändin someseuraajat otettiin mukaan ideoimaan Cultin seuraavalle uutuustuotteelle nimeä ja pakkausta. Kampanja onnistui yli odotusten: aktiivinen TikTok-yhteisö antoi tuhansia ideoita ja näkemyksiä siitä, millainen uuden tuotteen ulkoasu voisi olla.

Kuluttajien ideat syötettiin generatiiviseen AI-tekoälytyökaluun, jonka avulla kuvitettiin esimerkkejä uudesta tuotteesta.

”Huomasimme, että sellaisenaan tekoälyn generoimat ideat olivat käytännössä mahdottomia toteuttaa”, tunnustaa Hartwallin energiajuomien tuotepäällikkö Misme Halonen.

Tekoälyn villit tuotokset esiteltiin someyleisölle, joka äänesti ehdotusten joukosta oman suosikkinsa. Voittajaksi selviytyi tölkki, jossa kissat seikkailevat värikkäässä avaruusmaisemassa.

Uhkakuvat purettiin: ammattilaisten osaamista tarvitaan edelleen

Tekoälyn ehdottamat ratkaisut eivät sellaisenaan olleet toteutuskelpoisia, mutta sen luomat ehdotukset toimivat inspiraationa ammattikuvittajalle. Taiteilija-yrittäjä Nina Kuun pöydällä tekoälyn ehdotus jalostui ja tölkin ulkoasu löysi lopullisen muotonsa. Tekoälyn avulla luomisprosessia vauhditettiin.

“Mediassa on maalailtu uhkakuvia siitä, että tekoäly syrjäyttää tiettyjä ammattikuntia, ja tekoälyyn liittyvät tulevaisuuden skenaariot mietityttävät varsinkin nuorempia sukupolvia”, Halonen kertoo.

CULT-kampanjan tuloksena ei syntynyt vain ensimmäinen TikTok-yhteisön suunnittelema energiajuoman pakkaus ja tuotenimi, vaan sen avulla onnistuttiin purkamaan myös tekoälyyn liittyviä uhkakuvia.

”Pakkauksen toteutti graafisen alan ammattilainen ja luovan ideoinnin sekä lopullisen pakkausvalinnan tekivät kuluttajat itse – yksin tekoäly ei olisi luomistyöstä selvinnyt”, Halonen alleviivaa.

TikTok-yhteisön suunnittelema tuotelanseeraus aallonharjalla myös makunsa puolesta

Energiajuoman mauilta haetaan juuri nyt hedelmäisyyttä ja raikkautta. Tutun, perinteisen energiajuomamaun rinnalle ovat nousseet elämykselliset ja yllättävätkin makukonseptit. Myös eksoottiset ja tropiikista peräisin olevat tuulahdukset elävät nousukauttaan makurintamalla.

”Energiajuomien maku lähestyy jatkuvasti virvoitusjuomien makua ja energiajuomilta odotetaan nyt erityisesti raikkautta. Tähän tarjoavat vastinetta erilaisten sitrushedelmien makuiset juomat”, Halonen avaa.

CULT-energiajuoman kevään uutuusmaku CULT Space Cat maistuu raikkaalta appelsiinilta ja mandariinilta.

”Maun suhteen luotimme tekoälyn sijaan sataprosenttisesti tuotekehitystiimiimme.”