Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Hyvinvointi:

Alkoholittomien juomien suosio kasvaa terveystrendin vanavedessä

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ulottuu nyt myös juomavalintoihin. Yhä useampi saunoo nollaoluen kera, kippistää holittomalla kuoharilla ja maistelee prosentittomia siidereitä.

Hyvinvointitrendi jatkaa porskuttamistaan myös vuonna 2023. Haluamme nukkua hyvin, syödä terveellisesti ja liikkua riittävästi – olla ennen kaikkea paras versio itsestämme niin töissä, opiskeluissa kuin vapaa-ajalla.

Mukaan on tullut nyt myös tiedostava alkoholinkäyttö ja niin meillä kuin maailmalla puhutaan sober curious -ilmiöstä. Alkoholittomuus on yksi aikamme isoimmista trendeistä. Sen myötä alkoholittomille juomille on ennennäkemätöntä kysyntää, ja tarjonta onkin monipuolistunut kohisten. Hartwallin alkoholittomien oluiden, siidereiden ja viinien myynti kasvoi merkittävästi vuonna 2021. Erityisesti nuoret aikuiset, 18–34-vuotiaat, ovat löytäneet holittomien viehätyksen.

Alkon tilastot puhuvat samaa kieltä. Heillä alkoholittomien juomien myynti kasvoi vuoden 2021 tammi–marraskuussa 14,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kun vielä viisi vuotta sitten Alkon valikoimassa oli alkoholittomia tuotteita 93, nyt niitä on jo lähes 280.

Vaikkei alkoholittomia juomia voi tituleerata terveysjuomiksi, on niiden nauttimisessa kuitenkin paljon hyötyjä terveyden näkökulmasta, kun verrataan prosenttijuomiin. Lounaalla juodun alkoholittoman viinin jälkeen työkyky on tallella, ja illalla voi jatkaa juoksulenkille tai ystäviä tapaamaan ilman huteraa oloa. Tai jos padel-matsin jälkeen maistuu nollaolut, se ei kumoa liikunnan hyviä vaikutuksia eikä heikennä unenlaatua ja palautumista.

Unen vaalimisen puolesta puhuvat lukuisat tutkimuksetkin. Esimerkiksi Tampereen teknillisen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Työterveyslaitoksen, Firstbeatin ja Nokia Technologiesin tekemän tutkimuksen* mukaan jo yksi illalla nautittu alkoholiannos vähentää palauttavan unen määrää. Esimerkiksi 80-kiloisella henkilöllä viisi alkoholiannosta vähensi palauttavaa unta keskimäärin 45 minuuttia yön kolmen ensimmäisen tunnin aikana. Kun uni häiriintyy, keho ja mieli eivät palaudu rasituksista yhtä hyvin.

Alkoholiton olut ja terveys – kevyempi olut kiinnostaa

Alkoholittomista juomista olut on kehityksen ja kulutuksen kärjessä. Hartwallin tuotepäällikkö Ville Alangon mukaan kiinnostus nollaoluisiin on kasvanut voimakkaasti ja tuotteiden laatua kehitetään koko ajan entistäkin paremmaksi.

”Iäkkäämpi väestö on juonut alkoholitonta olutta jo kauan ennen kuin siitä tuli trendikästä. Viimeisimpänä alkoholittomista ja matala-alkoholisista oluista ovat kiinnostuneet nuoret.”

Osasyy suosioon on Alangon mukaan juuri se, että ilman alkoholia olut saa uusia käyttötilanteita ja -mahdollisuuksia, joita ei välttämättä ole aiemmin tullut ajatelleeksi. Ehkäpä tulevaisuudessa todellisen oluen ystävän tunnistaa siitä, että tämä saapuu työporukan iltapäiväkahveille holiton olut mukanaan.

Alkoholittoman oluen voidaan sanoa olevan energiamäärältään hieman ”kevyempää”. Siinä on keskimäärin 14 kilokaloria sadassa millilitrassa, joka on noin kolmasosa vähemmän kuin tavallisessa oluessa. Jos taas verrataan vaikkapa Pepsiin, niin siinä kaloreita on puolet enemmän eli 28 kilokaloria per sata millilitraa.

3 x kiinnostava alkoholiton olut

  • More Brewing Lager 0,0 %: Maku on vivahteikas, voimakas ja siinä on kukkaista aromia ja persikan vivahteita. Hieman reilummin aromihumaloitu lager.
  • Lapin Kulta 0,0 %: Voimakkaan makuinen ja poikkeuksellisen täyteläinen alkoholittomaksi olueksi. Hyvä suutuntuma.
  • Heineken 0,0 %: Puhdaspiirteinen ja tasapainoinen lager. Raikas makukokemus.

Alkoholiton siideri – nautinto arkeen

Aitous ja luonnolliset maut kiinnostavat nyt siidereissä. Hartwallin tuotepäällikkö Antonia Havaste kertoo, että hyvinvointitrendi näkyy myös alkoholittomien siidereiden menekissä ja niiden myynti kasvoi merkittävästi vuonna 2021.

”Alkoholiton versio mahdollistaa lempijuomasta nautiskelun myös keskellä viikkoa muiden arkimenojen lomassa. Alkoholittoman siiderin jälkeen voi lähteä vaikka suoraan hikitreeneihin.”

Alkoholiton siideri on alkoholin puuttumisen vuoksi myös kevyempi juomavaihtoehto. Esimerkiksi Happy Joe -tuoteperheen alkoholittomassa Dry Apple 0,0 % -siiderissä on 20 kilokaloria per 100 millilitraa, kun taas holillisessa Dry Apple 4,7 % -siiderissä on 46 kilokaloria per 100 millilitraa. Vaihtamalla holittomaan versioon, kaloreista voi nipistää jopa puolet pois. Sokeria juomissa on lähes saman verran eli kalorit tulevat nimenomaan alkoholista.

Havasteen mukaan erityisesti nuoret aikuiset ovat löytäneet alkoholittomat siiderit, ja niitä nautiskellaan pääosin samoissa tilanteissa, joihin alkoholikin kuuluu: juhlissa, saunassa sekä ruoka- ja seurustelujuomana.

2 x kiinnostava alkoholiton siideri

Alkoholittomat viinit – uusia tuotteita tulossa

Pari lasillista alkoholitonta viiniä illallisen kanssa, maittavat yöunet päälle ja aamulla skarppina uuteen päivään. Myös alkoholittomien viinien suosio on kasvanut hyvinvointitrendin vanavedessä.

”Alkoholittomat oluet ovat osoittaneet, että valmistusmenetelmiä kehittämällä tuotteista saadaan hyvänmakuisia. Sama kehitys on näkynyt viime vuosina myös alkoholittomissa viineissä. Esimerkiksi kuohuviineistä juuri alkoholittomat vaihtoehdot tulevat kasvattamaan eniten myyntiään,” sanoo Hartwallin viiniliiketoiminnan kehittämisestä vastaava Ville Porkka.

Valmistusmenetelmän vuoksi ja laadukasta makua silmällä pitäen alkoholittomissa viineissä on tällä hetkellä lähtökohtaisesti enemmän sokeria kuin perusviineissä. Sokerimääriä yritetään kuitenkin hilata alaspäin. Hartwallin suosituimmassa alkoholittomassa kuohuvassa, Freixenet 0,0 % Rosadossa, on nykyisellään sokeria 55 grammaa litrassa. Tänä vuonna markkinoille tulee uusi versio, jossa sokerin määrä on saatu nipistettyä 38 grammaan, ja juoma menee EU-säädösten mukaisesti matalakaloristen kategoriaan.

Porkan mukaan kiinnostava uutuus on myös Mionetton Prosecco, josta tulee tänä vuonna nollaprosenttinen versio. Siinäkin sokerin määrää on niukennettu 20 grammaan litrassa ja makumaailmasta on saatu hyvin proseccomainen.

3 x kiinnostava alkoholiton viini

  • Kuohuviini, Freixenet 0,0 % Rosado Non-Alcoholic: Trooppisen hedelmäinen ja hennon marjaisa kuohari, jonka keskikokoiset kuplat tekevät suutuntumasta nautittavan. Seurustelujuoma, joka sopii myös alkupalojen ja jälkiruoan kera maisteltavaksi.
  • Valkoviini, Chenet So Free Chardonnay 0 %: Makea, sitruksinen viini, jossa kukkaisuutta ja vaniljaa. Viinin aromit otetaan talteen ennen alkoholin poistoa ja palautetaan valmistuksen lopuksi. Tämä takaa aidot maut.
  • Punaviini, Chenet So Free Cabernet-Syrah 0 %: Kevyt, pehmeä ja hedelmäinen punaviini, jossa on mukana mausteisuutta ja yrttisyyttä. Sopii arkiruoan, punaisen lihan ja grilliruoan makupariksi.

*Pietilä, Helander, E., Korhonen, I., Myllymäki, T., Kujala, U. M., & Lindholm, H. (2018). Acute Effect of Alcohol Intake on Cardiovascular Autonomic Regulation During the First Hours of Sleep in a Large Real-World Sample of Finnish Employees: Observational Study. JMIR Mental Health5(1), e23–e23.