Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit:

Kesän juomatrendit 2022 – näitä drinkkejä janotaan nyt!

Simppeleitä highball-cocktaileja, vadelmaa, överidrinkkejä ja kiinnostavia uusia versioita spritzistä.... Nämä ja muut kesän juomatrendit 2022 esittelyssä!

1. Kevyitä ja raikkaita highball-drinkkejä

Juomatrendien 2022 kärjessä jylläävät kevyet ja raikkaat drinkit. Raikkaista, jopa kirpakoista mauista, kuten inkivääristä ja sitruunasta sekoitetaan nyt highball-drinkkejä. Myös vadelmaa, kesän 2022 ykkösmakua, sekoitetaan highballeihin. Jos ihmettelet highball-nimeä, se tulee korkeasta ja kapeasta lasista, joihin drinkit sekoitetaan.

Hartwallin Diageo-päällikkö Henri Peltomäki toteaa, että highballien jujuna on helppous. Yksinkertaisimmillaan drinkkiin tulee vain kahta raaka-ainetta, vaikkapa omaa lempialkoholia ja soodaa.

Freesi holiton highball-drinkki on esimerkiksi inkiväärimocktail. Kokeile myös trendikästä hibiskus-highballia.

2. Vadelma on kesän 2022 ykkösmaku

Muhkea, punainen ja kotimainen vadelma on kesän 2022 maku numero yksi. Jos omalla pihalla sattuu vielä kasvamaan vattuja, niin mikäs sen kätevämpää. Vadelmista voi keittää mehua tai hilloa ja sekoittaa raikkaiden drinkkien makeuttajaksi.

Myös jo viime kesänä makutrendeiksi pompanneet seljankukka ja raparperi maistuvat edelleen. Seljankukkaa voi hyödyntää mehutiivisteenä, ja raparperimehulla tai -siirapilla voi lisätä juomaan hapokkuutta ja kirpeyttä.

Rosespritz_4x3__of (1).jpg

3. Spritzejä omilla lempparimauilla

Spritzit ovat jo muutaman vuoden olleet suomalaisten suosituimpia cocktaileja, ja niiden asema on vahva myös kesällä 2022. Nyt spritzien makuvarianteilla uskalletaan myös leikitellä.

”Juomaa voi maustaa vaikkapa raparperilla tai mustaherukalla tai lasin reunaan voi kiepauttaa koristeeksi grillatun sitruunaviipaleen”, Peltomäki ehdottaa.

Spritzin janoisen kannattaa kokeilla esimerkiksi raikasta raparperispritziä tai rosé-spritziä.

pirtelödrinkki_4x3__of.jpg

4. Överit herkkudrinkit

Kevyiden ja raikkaiden drinksujen toisena ääripäänä ovat överit jälkiruokadrinkit. Ne voivat maistua esimerkiksi mokkapalalta, juustokakulta tai niihin voidaan yhdistää vaikkapa jäätelöä. Drinkit voidaan tehdä osittain lusikoitavaan muotoon tai pirtelömäisiksi herkuiksi. Testaa esimerkiksi herkullinen Baileys-mansikkapirtelö.

Tänä kesänä esimerkiksi Baileys pystyttää Ruisrockiin oman Baileys Treat Barin, josta saa överisiä herkkudrinkkejä. 

5. Laadukkaasti vähemmän

Siinä missä kokkiohjelmat aikoinaan tekivät suomalaisista kokeilunhaluisia kotikokkeja, sama innostus levisi korona-aikana cocktaileihin. Kun baarit olivat kiinni, yhä useampi opetteli sekoittamaan drinkkejä kotona.

”Nyt satsataan laadukkaisiin alkoholeihin kotidrinkeissäkin. Juomme vähemmän mutta laadukkaammin”, Peltomäki summaa.

Hän lisää, että kun moni on harjaantunut drinkkien teossa, laadukkaampia juomia osataan vaatia myös ruokaravintoloissa ja baareissa.

”Jos osaa itse tehdä täydellisen mojiton, ravintolassa haluaa jotain spesiaalimpaa.”

flow-mocktail_4x3__of.jpg

6. Nolla-drinkit – makuelämystä menettämättä

Alkoholittomat ja matala-alkoholiset juomat ovat hyvinvointi- ja sober curious -trendien myötä edelleen nosteessa. Mikä parasta, tuotekehityspuolella on tehty sen mittaluokan läpimurto, ettei kenenkään nolla-drinkkiä maistelevan tarvitse kokea tyytyvänsä kompromissijuomaan.

Peltomäki kertoo, että erityisesti alkoholittomat tisleet eli tislaamalla valmistetut alkoholittomat juomat, joita käytetään viinan tavoin drinkeissä, ovat vieneet tason uusiin sfääreihin. Yksi näistä edelläkävijöistä on Hartwallin jakeluun kuuluva Seedlip. Testaa esimerkiksi Flow Festivalin kanssa yhteistyössä suunniteltua Flow x Seedlip -drinkkiä.

7. Paperipulloja ja kierrätyslasia

Vastuullisuus näkyy myös juoma-alalla, erityisesti pakkausinnovaatioina. Lasia käytetään yhä vähemmän tai sitten hyödynnetään kierrätettyä lasia. Peltomäki nostaa yhdeksi huikeimmaksi innovaatioksi viskibrändi Johnnie Walkerin kehittämän puukuitupullon.

”Isojen brändien edistysaskeleet kertovat siitä, että juoma-alallakin tiedostetaan ympäristövastuullisten ratkaisujen merkityksellisyys.”

+ Tulossa: hanacocktailit ja pullotetut cocktailit

Valmiiksi sekoitetut, hanoista ja pulloissa myytävät cocktailit ovat maailmalla jo iso juttu. Meillä vielä odotellaan suurempaa rynnistystä, mutta Peltomäen mukaan joistakin ravintoloista saa jo klassisia cocktaileja hanasta ja pullotettuja versioita rantautuu pikkuhiljaa. Trendi, joka kannattaa laittaa korvan taakse.