Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit, Trendit, Alkoholiton:

Alkoholiton tisle – mikä se on ja miksi siitä kannattaa olla kiinnostunut?

Alkoholittomat tisleet ovat viime vuosina herättäneet suurta kiinnostusta: maku ja käyttötarkoitus kuin väkevissä viinoissa, mutta ei lainkaan alkoholia! Brittiläinen Seedlip on tisleiden pioneeri, ja Suomessa sitä saa kahta makua.

Yksi isoimpia juomatrendejä on alkoholittomuus, niin meillä kuin maailmalla. Siitä todistaa myös Hartwallin tutkimus*: jopa reilu neljännes suomalaisista kertoo, että heidän alkoholinkulutuksensa on vähentynyt viimeisen kahden vuoden aikana.

Sitä mukaa kun kulutustavat muuttuvat, muuttuvat myös juomat. Esimerkkinä siitä on alkoholiton tisle, eli tislaamalla valmistettu alkoholiton juoma, jota käytetään drinkeissä viinan tavoin tuomassa makumaailmaan syvyyttä.

Hartwallin tutkimuksessa selvisi, että alkoholittomat tisleet kiinnostavat 10 % suomalaisista, ja 18–24-vuotiaista hieman useampi kuin joka viides on kiinnostunut niistä.

”Uskomme, että alkoholittomien tisleiden suosio tulee kasvamaan Suomessa lähivuosina vielä reippaasti”, kertoo Hartwallin tutkimuspäällikkö Maija Ankkuri.

Seedlip-tisleet ovat ilmiön edelläkävijöitä

Maailman ensimmäinen alkoholiton tisle on Iso-Britanniasta tuleva Seedlip. Briteissä tisleiden suosio onkin valtava: niiden myynti kasvaa tällä hetkellä nelinkertaista vauhtia alkoholittomiin oluisiin verrattuna, ja tisleiden ympärille on parissa vuodessa kehittynyt noin 8 miljoonan punnan markkinat.

”Britanniassa alkoholittomat tisleet ovat myllertäneet koko alkoholittomien juomien markkinaa. Sieltä saamme osviittaa myös Suomen markkinoiden kehittymiseen”, kertoo tuotepäällikkö Henri Peltomäki Hartwallilta.

Tisleiden merkityksestä kertoo myös se, että perinteiset juoma-alan megabrändit ovat alkaneet tislata omia alkoholittomia juomiaan, esimerkiksi Tanqueray-ginistä on lanseerattu hiljattain alkoholiton vaihtoehto. Myös maailman suurin viinatalo Diageo näkee alkoholittomien tisleiden potentiaalin, sillä se osti Seedlip-brändin pari vuotta sitten.

Seedlip-drinkit: yrttinen Garden ja mausteinen Spicy

Seedlipin tarina alkoi pettymyksestä, kun viljelijä Ben Branson sai ravintolassa makean, siirappisen mocktailin. Hän päätti kehitellä paremman alkoholittoman vaihtoehdon ja tukeutui perinteisiin tislausmenetelmiin, maatilansa satoon ja 1600-luvulta peräisin olevaan tislauksen oppikirjaan.

”Bransonin tavoitteena oli valmistaa juoma, josta saa tasavertaisia cocktaileja alkoholipitoisten juomien kanssa”, Peltomäki kertoo.

Edelleen Seedlip-tisleet valmistetaan englantilaisella maatilalla perinteisellä kuparipannutekniikalla. Tisleissä käytetään kymmeniä ainesosia greipin kuoresta kardemummaan ja timjamista heinään. Jokainen raaka-aine maseroidaan erikseen, eli siitä uutetaan viikkojen ajan makua. Sen jälkeen uute tislataan ja tisleet sekoitetaan lopulliseksi juomaksi. Tuloksena on sokeriton ja alkoholiton juoma, jonka maku on moniulotteinen ja kuiva.

Suomesta on saatavilla kolmea Seedlip-juomaa: yrttinen Seedlip Garden, mausteinen Seedlip Spice ja sitruksinen Seedlip Grove.

Katso tyylikkäät Seedlip-reseptit täältä!

*Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin joulukuussa 2020 Bilendi Oy:n kuluttajapaneelissa. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ja otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.